FIBA.COM
SMJENA NA BALTIKU

BALTIČKA ČAROLIJA 21. STOLJEĆA! FANTASTIČNA LATVIJA POSTALA JE NOVA LITVA Šuteri za koje nema nepostojećeg šuta, strast na parketu i brzina

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. rujan 2017. 18:44

Bilo je tužno gledati na što sliči jedan od temelja europske košarke u osmini finala Eurobasketa. Arvidas Sabonis, danas predsjednik Litavskog saveza, vrtio je glavom u fotelji uz parket. A na njemu su Grčka i Kostas Sloukas gazili Litvu.

Litva je bilo spora, dosadna, predvidljiva i nimalo kreativna. Uostalom, što očekivati od reprezentacije, od države konačno, koja već godinama, od Mantasa Kalnietisa nije u stanju izbaciti u orbitu ni jednog beka?

Kalnietis je sve stariji

Zvuči poznato? OK, reći ćete, nauzimali su se i takvi Litavci medalja, pa bismo se rado premjestili u njihovu kožu, ali na kraju dana, to je Litva. I od nje ne očekujete da playmaker u posljednjoj sekundi napada izbacuje ekstra pas.

A taj playmaker nije samo jedini playmaker. On je, ako ćete iskreno, jedini ozbiljni bek u toj litavskoj selekciji. I tako je to već godinama. Mantas Kalnietis. I dalje nema.

A on je sve stariji, više nije atlet koja zakucava kroz srce reketa. Zbog toga što je bio jedini koji nešto može s loptom u Litvi i to je radio vrlo pristojno, ima on europski status. Ali nikada nije igrao ozbiljne uloge ni u jednom velikom klubu u Europi. Kad si sam, onda je to lako. A bio je sam jer ostali nisu razina Zoltana Perla iz Mađarske. Doslovno, ne zafrkavam se.

Litva danas više nije personifikacija Šarunasa Jasikevičiusa, nema više tu ni španera kakav je bio Šiškauskas. Da ne odemo do vremena Marčulionisa, pa još dalje na Sabonisa i društvo. Danas je tu - Juškevičius. Kojega su na našem jednom cijenjenom portalu prozvali NBA igračem jer je imao neku zapaženu akciju u prvom krugu u Tel Avivu.

A taj s NBA ima veze koliko i autor tog teksta.

Obrani, udri i uguraj

Danas je personifikacija Litve Jonas Mačiulis. Obrani, udari i uguraj. Onda opet ponovi. To nije Litva u koju se svaki fanatik ovog sporta bar u jednoj fazi svog života morao zaljubiti. Ili, kako mi je to rekao prijatelj Armaund iz L’Equipea...

- Litva izgleda kao Hrvatska dok ju je vodio Repeša.

I ako želite baltičku čaroliju, onda pogledajte Latviju. Ne samo zbog Porzingisa. Ili baš zbog njega, sasvim svejedno. Pogledajte šutere za koje nema nepostojećeg šuta i pogledajte strast na parketu. Pogledajte i brzinu. Pogledajte 21. stoljeće.

Pogledajte košarku.

Latvija je danas - nova Litva.

Linker
25. travanj 2024 03:05