Zagreb, 060915.
Arena Zagreb, Laniste.
Utakmica 2. kola C skupine Eurobasketa 2015 izmedju Grcke i Hrvatske.
Na fotografiji: Dario Saric.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Dario Šarić

'BITI MEĐU 5 JE MINIMUM'

BIVŠI ČLAN ACINOG STRUČNOG STOŽERA UOČI EUROBASKETA UPOZORIO 'Igrači ne smiju čekati da im sve serviraju Bogdanović i Šarić'

AUTOR:
  • Hrvoje Slišković

 • OBJAVLJENO:
 • 29.08.2017. u 08:30

 • Dražen Anzulović, prošle godine član Petrovićevog stožera, odgledao je sve utakmice hrvatske reprezentacija tijekom priprema za Eurobasket.

  - Vidim da je i dalje prisutna atmosfera koja vuče ekipu naprijed, a najveća razlika u odnosu na lani je igračka širina koja treneru omogućava više taktičkih kombinacija. U tome smo u prednosti u odnosu na prošlo ljeto.

  Hrvatska je tada bila među pet europskih reprezentacija koje su izborile četvrtfinale.

  - I ove godine moramo biti među prvih pet, minimalno, iako u sportu ništa nije sigurno. Glupo je najavljivati medalju, ne želim niti da se stvara pritisak igračima, ali po kvaliteti smo među pet reprezentacija. Uz Španjolsku, Srbiju, Francusku i Litvu.

  Anzulović dodaje i da se hrvatski reprezentativci ne bi smjeli podcijeniti…

  - Respekt da, ali nikada i nikome priznati da je bolji. Zaključili smo da Hrvatska ima veću rotaciju nego lani, samim time je i bolja. Ne trebamo bježati od svega toga, kao i da želimo medalju.

  Zagreb, 290415.
Dom sportova, Trg Kresimira Cosica.
Treca utakmica finala doigravanja ABA lige, Cedevita - Crvena zvezda.
Na fotografiji: Drazen Anzulovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
  Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
   

  Raščlanio je, ukratko, igrače zbog kojih bi Hrvatska trebala biti još bolja…

  - Lani smo na poziciji krilnog centra praktički bili samo na Šariću, a sad imamo Bendera. Njih dvojica mogu igrati u paru i to je naša velika prednost. Sa Žorićem koji je potpuno suprotan profil od Planinića imamo opcije težeg i lakšeg centra. Buva je iskoristiv u paru s bilo kojim našim visokim igračem. Prošlog ljeta krpali smo se s bekovima i organizacijom igre, a sad imamo više mogućnosti. S Popovićem i Mavrom imamo širinu na razigravačkoj poziciji, s Tomasom još više mogućnosti na vanjskim pozicijama. Protiv Slovenije mi se svidjelo kad je Aco u krizi organizacije igre stavio ‘Đuksa’ (Simon), Tomasa i Bogdanovića. Lijepo ih je bilo vidjeti jer otvaraju puno taktičkih varijanti. Košarka sve više ide k polivalentnosti igrača.

  Tomislav Kristo / EPH
   

  Hrvatska je u većini tih pripremnih utakmica ovisila o Bogdanoviću i Šariću.

  - ‘Babo’ i ‘Šiši’ će i dalje biti nositelji kvalitete, ali ovi ostali ne smiju stajati i čekati da njih dvojica naprave baš sve na svakoj utakmici. Moraju pokazivati inicijativu za sudjelovanjem u igri, a ne samo čekati da im se sve servira.

  Anzulović je izdvojio i segment igre s kojim nije bio zadovoljan dok je gledao pripremne utakmice. I Petrović i igrači često su spominjali obranu…

  - Uvjeren sam da se na treninzima uvježbalo više obrambenih varijanti, taktičkih iznenađenja, koje namjerno nismo pokazali u pripremnim utakmicama. Stožeri se vole igrati skrivača. Vjerujem da ćemo kad krene Eurobasket vidjeti puno više toga, morali bi… - zaključuje Dražen Anzulović.