Kruno Simon
 Profimedia, Alamy
UOČI 'DANA D'

JEDAN OD ADUTA REPREZENTACIJE ODLIČNO POZNAJE PROTIVNIKA HRVATSKE U OSMINI FINALA Kruno Simon: 'Rusi nemaju šanse zaustaviti Šarića i Bogdanovića'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. rujan 2017. 12:30

U petak ujutro su se naši reprezentativci probudili u Cluju, a ručali su Istanbulu. Čim su sletjeli na Ataturk, dočekala ih je strka, istanbulski metež, a iako je zrakoplov iz Cluja bio je direktan za Istanbul, u organizaciji FIBA-e, zagubila se i jedna torba.

Kad su stigli u hotel Polat, u njemu je tek bila gužva. Hotel uz obalu, kraj Atakoy marine, nedaleko i od Ataturka, ali i Sinan Erdem Arene, staro je gnijezdo košarkaških reprezentacija kad je Turska domaćin.

I svi su sada tu, kako četiri vrste koja su stigle iz Cluja, tako i oni iz Tel Aviva, Helsinkija, pa i oni koju su uvodnu skupinu igrali i Istanbulu.

Do sada očekivano

Ona se igrala u Fenerbahče Areni na azijskom dijelu Istanbulu. Kako u prometom kolapsu ove metropole s više od deset milijuna stanovnika između tog azijskog dijela i ovog krajnjeg europskog, gdje su smještene sve lokacije vezane za završnicu Eurobasketa, ima ponekad i sat i pol vožnje, tako su, razumljivo, i selekcije koja su od početka u Istanbulu sada u Polatu.

Tu su i Hrvati. S njima i jedan kojemu će od svršetka Eurobasketa Istanbul, baš ovaj europski dio grada, biti novi dom, Kruno Simon, novi igrač Efesa kojega vodi Velimir Perasović. Ali i čovjek koji je posljednji od naših reprezentativaca igrao u Rusiji, dvije sezone u Lokomotiv Kubanu. Nakon prvog istanbulskog ručka, Simon je rekao...

- Baš je malo ludnica u Polatu, svi su tamo, pravi krkljanac. Da, puno ima poznatih po ostalim reprezentacijama, ali nisam ni s kim ništa dogovorio za neku kavu. Ako nekoga sretnem OK, popričat ćemo, ali neću ništa dogovarati.

Ulazi se u nokaut-fazu i svi su zaokupljeni svojim mislima. Simon je također procesuirao u glavi prvi krug u Cluju.

- Sve je bilo očekivano. Odigrali smo sa Španjolcima na nož, a ostale četiri utakmice smo znali i ranije da ćemo dobiti. Sada, međutim, kreće ono pravo.

Oni izgledaju dobro

Aco Petrović tvrdi da je ciljano išao na pet pokusa, kako bi skupina u Cluju poslužila također za uigravanje. I sada mi imamo deset utakmica iza sebe ovo ljeto, a drugi 15-ak. I trebali bismo biti dovoljno svježi, ali i u top-formi baš za nedjelju kad igramo osminu finala protiv Rusa.

- Ne znam. Ako ispadnemo, netko će sigurno reći da je to bilo pogrešno, a ako ispadne dobro, onda će se reći da smo dobro tempirali formu. Ne znam, nema tu po meni pravila i ne znam što bih na to rekao. U nedjelju nas čeka utakmica na dvije-tri lopte. Ako dobijemo, bit će sve super, a ako te dvije-tri lopte ne uđu, netko će se sigurno pojaviti i reći da smo sve radili krivo, tako je to uvijek. Nema tu pravila.

A kako to izgleda iznutra? Kad je Simon na parketu ili na klupi, što on primjećuje da nam još nedostaje, što nam još treba da budemo baš onakvi kakvi bismo trebali biti?

- Teško je to reći. Svaka momčad ima neke svoje prednosti, neke svoje mane. U nekim stvarima smo možda slabiji, a ima stvari u kojima smo od drugih bolji. No, takvi smo kakvi smo, sada više nema nazad.

I prema tome, kakvi mu se Rusi čini 24 sata uoči te utakmice osmine finala?

- Izgledaju Rusi dobro, pogledali smo manje-više, još u Cluju, sve utakmice Rusa i to je OK. Osim Šveda, sve su to igrači koji u klubovima nisu prve opcije. Oni su radna snaga, sve kreće i završava sa Švedom. Ključno će, dakle, biti zaustaviti Šveda i ako u tome uspijemo, sumnjam da će nas ostali moći dobiti.

Kurbanov na Bojanu

Simon je igrao s dvojicom u Krasnodaru, s Kurbanovom i Zubkovom. Nikita Kurbanov prvi je obrambeni specijalist Rusije. I čovjek koji će biti zadužen za Bojana Bogdanovića. Može li Kurbanov zaustaviti Bogdanovića?

- Svaka momčad se priprema, za sve nas će se oni pripremiti. I da, Kurbanov će ići na Bojana, ali “jedan na jedan” nema nikakve šanse da ga čuva. No, nije isto igrati s nekim “jedan na jedan” i igrati protiv pet igrača, protiv timske obrane. Treba to i tako gledati. Kurbanov jest dobar obrambeni igrač, čvrst je, jak je, ide u kost, ali ovisit će njegova uspješnost u čuvanju Babe i o dosta drugih stvari. O strani pomoći, o mnogo toga.

Kakva je ta timska obrana Rusa? Nije to izgledalo bajno u određenim segmentima prve skupine?

- Nije to ništa spektakularno, ali u jednoj utakmici sve može biti suprotno nego je bilo do sada. Ono što sam ja vidio, kažem, nije neko čudo, ali Rusi igraju čvrsto, bit će to zafrknuta utakmica.

Nismo u euforiji

Nama će, pak, neki napadački cilj biti izvući Mogova na pick i tako si stvoriti prostor u reketu, jer Rusi ne rotiraju briljantno?

- Sigurno, to će nam biti jedan od prvih ciljeva na toj utakmici, Sa svim momčadima koje imaju takav profil igrača na poziciji centra, to je prva opcija, Da takvog igrača odvučeš što je moguće dalje od koša, to je uvijek želja. I to ćemo sigurno probati. Imali smo trening u petak navečer, pred nama je cijela subota, imamo vremena do nedjelje navečer, kad ćemo na parket. Vremena za pripremu bit će dovoljno.

Andrej Voroncevič će, pak, ići na Darija Šarića. Može li Voroncevič obraniti Šarićevu igru leđima prema košu, ili bi ga Dario trebao tu kažnjavati dubinom?

- Mislim da Voroncevič sam neće moći zaustaviti Darija, ali očekujem da se Rusi tu pripreme, sigurno će imati spremne varijante da tu zaštite Voronceviča.

U kakvom su stanju igrači, primjećuje li Simon euforiju među svojim kolegama iz reprezentacije?

- Nismo u euforiji, atmosfera je super, ali prerano je za euforiju. Mi smo igrali protiv reprezentacija koje nisu razina onih koje nam slijede i koje moramo dobiti da bismo ostvarili neke svoje ciljeve.

Kako bi ukupno ocijenio prvi krug, ima li iznenađenja, razočaranja?

- Ide to sve prema nekom očekivanju koje sam imao i prije početka Eurobasketa. Bilo je jasno da će Latvija dobro izgledati, osobno sam i za Srbe znao da će biti dobri. Tu smo Španjolci, mi, ali kažem, ide sve to prema očekivanjima, niti me tko oduševio niti razočarao.

Dolaze stari i supruga

Svi očekivali Gruziju, a ne Ukrajinu, među 16 iz one skupine u Tel Avivu?

- Možda, ali ta je skupina bila jako izjednačena. Gruzijci su takav mentalitet, jedan dan igraju odlično, a drugi dan su katastrofa pa su na koncu zato i otišli kući.

U Cluju su Simona pratili roditelji, tko mu stiže na tribine Sinan Erdem Arene?

- Doći će stari i supruga.

Supruga Nikolina, kojoj će Istanbul također uskoro biti novi dom.

- Već prije sam pronašao stan u kojem ćemo biti, ona dolazi pogledati ovu utakmicu, a ako prođemo, naravno, bit će još veća navala, onda se ostaje.

Je li međuvremenu bio u kontaktu s Velimirom Perasovićem, njegov Efes je već počeo pripreme?

- Nisam, iskreno. Prije priprema smo se vidjeli, dogovorili se da se čujemo kad bude ovo gotovo.

Peras zna da je fokus Krune Simona sada samo na reprezentaciji. A u nedjelju će ga gledati i novi navijači?

- Pa normalno, ali nije to sad nešto o čemu jako razmišljam, bit će za to vremena...

Kruno Simon 24 sata uoči “dana D”, kako je osminu finala prozvao Aco Petrović. Nakupilo se u Simona iskustva, on nije djelovao euforično. Samo realno. I takav vjeruje da bi Hrvatska u nedjelju negdje oko pola jedanaest navečer trebala izvaditi vizu za četvrtfinale...

Linker
15. travanj 2024 04:20