Kruno Simon
 Profimedia, Alamy
GOST KOMENTATOR

KOMENTAR MIRKA NOVOSELA Španjolska je glavni favorit, pružili smo joj dobar otpor i s malo boljeg suđenja možda bismo i dobili. A Aco me iznenadio...

Piše: Mirko NovoselObjavljeno: 06. rujan 2017. 14:15

PIŠE: MIRKO NOVOSEL

Pokazali smo da možemo igrati s najboljima. Bez nekih pogrešaka mogli smo i dobiti utakmicu. Španjolska je glavni favorit, pružili smo joj dobar otpor i s malo boljeg suđenja možda bismo i dobili utakmicu. No, ništa bitnije to ne bi promijenilo pa se može reći da možemo biti zadovoljni.

Iznenadio me Aco petorkom na startu. Simon na playu i Bender unutra, odigrali su odlično i poveli smo, što je jako bitno za razvoj utakmice.

Problem suđenja, o čemu pišem od početka natjecanja, sada se jasno vidio. Bogdanović je bio bez poena u prvom dijelu, imao je 0-5, a triput je od tih pet šutova bio fauliran. Vjerojatno je činjenica da smo u 32. minuti prvi puta pucali slobodna bacanja svjetski rekord. Prvo poluvrijeme niti jedno, što zvuči nevjerojatno. Strašno se respektiraju velika imena, a tu su Španjolci prema nama i svima ostalima u velikoj prednosti.

Pau Gasol se bunio na kraju “s razlogom” jer su Španjolci tijekom utakmice napravili bezbroj faula koji nisu dosuđeni pa je vjerojatno mislio da nije trebao ni taj... To je velik FIBA-in propust. Trebali su barem dovesti Amerikance ili najbolje suce s drugih kontinenata i više njih koji vrijede, koji su se u stanju postaviti kako treba. Ovo su trećerazredni suci u svojim zemljama, koji padaju pod autoritet veličina i to je jako loše za košarku. Zbog sukoba FIBA – Euroliga košarka ne smije patiti na ovakav način.

Naša igra bila je OK, makar je ostalo dosta rezervi jer smo bili bez Ukića, koji će nam biti jako potreban u nastavku natjecanja, te bez Planinića, čija energija može donijeti plus.

Zagreb, 110317.
Kosarkaska utakmica izmedju KK Cedevite Zagreb i FMP Beograd, posljednje kolo regionalne ABA lige.
Na fotografiji: Mirko Novosel.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Bender je ugodno iznenadio, ali blokada mora biti i više, isto i skokova. Realizacija je OK. Posebno sam zadovoljan igrom Darija Šarića, on je bio briljantan u obrani i u napadu. Ima silnu želju, veliki stupanj samokritike, što je osobina velikih, ali isto tako mora biti svjestan da je on posljednju pravu utakmicu prije početka priprema odigrao tri i pol mjesec prije. To je ostavilo traga. Po pravilima NBA on nije mogao trenirati do 1. kolovoza, što je apsurd. No, on se dignuo kroz turnir, pokazao je pravu igru, a asistencija Bogdanoviću je među najljepšim akcijama prvenstva.

Žorić je imao najbolju rolu do sada. Odličan protiv Paua Gasola u obrani, vrlo dobar u realizaciji i to je veliko ohrabrenje uoči onog što nam slijedi.

I Tomas je odigrao odličnu utakmicu i sve skupa, da nije bilo tih nekoliko pogrešaka u samom finišu, možda bismo i dobili. No, eto, opet nekoliko zabijanja, nekoliko ispuštenih lopti, to su te stvari koje još treba doraditi uoči ključnih utakmica da bismo imali bolju kontrolu. Što manje izgubljenih lopti...

Španjolci su nas nadskakali, no, to je bilo za očekivati i makar je bilo previše njihovih ofenzivnih skokova, mi smo im na isti način uspjeli parirati i vratiti.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Gledajući skupinu u Turskoj, makar je činjenica da su startali sa 3-3, najviše bih volio Ruse za protivnike u osmini finala. Više nego Srbiju ili Latviju, kao ni Tursku koja je domaćin, a s takvim sucima na domaćem terenu to može biti opasnost za svakoga.

Češku ne smijemo uzeti ležerno jer ako to dobijemo, napravili smo rezultat koji je planiran. Napravili bismo smo to što smo trebali... A onda ćemo dalje... Igramo s Česima rano, igranje u 13.30 remeti ritam svega i to se mora dobro pripremiti i ići punom snagom da ne bi bilo nepotrebnih problema.

Zaključno, možemo biti zadovoljni, pokazali smo da možemo s najboljima, a ostalo je još dosta rezerve.

KADA IGRA HRVATSKA

petak, 1. rujna

14.00 Mađarska - Hrvatska 58-67

16.45 Španjolska - Crna Gora

19.30 Rumunjska - Češka

subota, 2. rujna

14.00 Crna Gora - Mađarska

16.45 Češka - Španjolska

19.30 Hrvatska - Rumunjska 74:58

ponedjeljak, 4. rujna

14.00 Mađarska - Češka

16.45 Crna Gora - Hrvatska 72:76

19.30 Španjolska - Rumunjska

utorak, 5. rujna

14.00 Češka - Crna Gora

16.45 Hrvatska - Španjolska 73-79

19.30 Rumunjska - Mađarska

četvrtak, 7. rujna

13.30 Češka - Hrvatska

16.15 Mađarska - Španjolska

19.45 Crna Gora - Rumunjska

Linker
18. travanj 2024 05:38