Profimedia, TEMP Sipa Press
SLIJEDI TEMELJITA ANALIZA

LEGENDE HRVATSKE KOŠARKE BRUTALNO ISKRENE 'Osjećam se k'o pored puta popišan cvijet...Što ćemo sada 'ubijati', sjeći glave?' Mogu sve blatiti, ali...'

Predsjednik HKS-a Stojko Vranković i čelnik Stručnog savjeta Dino Rađa oglasili su se nakon neuspjeha hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu i poraza od Rusije u osmini finala.
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 12. rujan 2017. 10:03

Komorno prijepodne u Polatu, hotelu u kojem su smješteni sudionici Europskog prvenstva. Ponedjeljak je bio dan za “check-out” tri reprezentacije, među kojima je i hrvatska. Kroz prozor više nismo primjećivali jedrilice na krstarenju, nego samo “prljave” tankere. Takva je i realnost hrvatske košarke, mutna. Uživanje je nestalo u izmaglici, vrijeme je za ozbiljan rad.

U kutu hotelskog bara vrh Hrvatskog košarkaškog saveza ispijao je kavu... Mnogi žele odgovore, ali predsjednik HKS-a Stojko Vranković i čelnik Stručnog savjeta Dino Rađa su ustrajali u svome: “Molimo vas, dajte nam vremena...” Za sedam do deset dana trebali bi se znati prvi potezi, ali dojam je, iako to nitko nije konkretno rekao ili sugerirao, da će se u kvalifikacije za SP, koje počinju u studenome, krenuti s novim izbornikom, osim ako Aco Petrović ne ostane...

- Nije dobro, ali neću na brzinu davati komentare. Nakon nekoliko dana ćemo sjesti, razgovarati, uvidjeti gdje smo falili i što je sljedeće. Izabrati u kojem smjeru idemo. Ne želim opširnije govoriti jer za to nije vrijeme. Noć je prespavana, tek je 12 sati prošlo od završetka utakmice. Osjećaj je loš... - počeo je Vranković.

Na riječ “osjećaj” nadovezao se Rađa:

- K’o pored puta popišan cvijet…

Nastavio je Vranković:

- Osjećam se kao i svi. Jedna je stvar izgubiti, ali ne na način na koji smo odigrali drugo poluvrijeme. Šokiran sam. To je sastavni dio sporta, ali najlošiji i moramo ga prihvatiti kao činjenicu.

Koliko god zazivali vrijeme, njega nema puno jer i Fiba ovaj mjesec traži popis 24 igrača za kvalifikacije.

- I da smo osvojili medalju, čekale bi nas iste stvari. U nekim slučajevima reći ćemo ‘hvala lijepo na svemu i idemo dalje’, to je taj biološki put. Ali ne želim nadolijevati ulje na vruću vatru. Imamo dovoljno iskustva da znamo da trebamo pustiti par dana i tek onda razgovarati.

Zanimao nas je i komentar određenih stavova Ace Petrovića, izrečenih odmah nakon utakmice, poput neizravno iskazane želje za ostankom za kormilom reprezentativnog broda. Vranković je u startu podigao palicu s ispisanim “stop”.

- Ne želim komentirati izjave, svatko ima pravo na mišljenje. Acu nisam niti vidio nakon utakmice.

Zagreb, 260717.
Konferencija za medije Hrvatskog kosarkaskog saveza uoci pocetka priprema hrvatske muske reprezentacije za nastup na EuroBasketu.
Na fotografiji: Aleksandar Petrovic, Stojko Vrankovic
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Teret razgovora preuzeo je Rađa.

- Dajte nam malo vremena, vruće glave nitko nije davao dobre izjave, tako neću ni ja. I vi ste dio naše priče, bez vas se ne može, na vrijeme ćete dobiti sve moguće informacije. Situacija je loša.

Rađa je bio bliže reprezentaciji, sjedio na klupi tijekom utakmica.

- Uvijek su mi govorili da je teže biti na klupi, nego igrati, ali tek sad sam uvidio koliko sam nemoćan.

Djelovao je utučeno pa smo morali pitati nije valjda da ispadanje u osmini finala s porazom od 23 razlike može uzdrmati i njihovu ambiciju, da odustanu od vođenja hrvatske košarke...

- I to je tema. Iako smo prekratko, postoji nešto što se zove moral.

Ovaj put je uskočio Vranković.

- Rezultatski smo napravili loš posao, ali smo napravili i puno dobrih stvari. Nismo se njima hvalili, o njima se nije pisalo, ali očistili smo puno stvari koje smo zatekli. Dajte nam vremena - apelirao je još jednom.

Rađa je nastavio pričati o struci:

- U ovih godinu dana ušao sam puno u sustav, pogotovo u posljednja dva mjeseca. Od U14 kategorije do seniorske reprezentacije. Izravno sam puno toga saznao, tako da kod mene neće biti ‘rekla-kazala’, ali…

Nastavak vjerojatno već pogađate…

- Pustite nas da mi između sebe prvo razgovaramo.

Dino Rađa
Ivan Klindic / Hanza Media / Hanza Media

Jedno od pitanja bilo je zašto se Rusi “igraju košarke”, a Hrvati su je “odrađivali”.

- Imat ćemo egzaktan odgovor i na to pitanje, ali dajte nam vremena - rekao je Rađa.

Vranković je poželio zaključiti razgovor:

- Mogu sve blatiti, napasti Dina (Rađu) i Joku (Vrankovića), reći da ste vi krivi za to, ali što ću dobiti time. Svjestan sam da sam predsjednik Saveza i kao takav najodgovorniji. Dvanaest sati nakon utakmice nitko neće donijeti pametan i revolucionaran zaključak. Što ćemo ‘ubijati’, sjeći glave? Nećemo. Ako treba, zatvorit ćemo se cijeli dan u sobu, razgovarati i analizirati. Znate što? Radije bih da me Irma tuče na Floridi, nego da ovo proživljavam...

Linker
27. travanj 2024 07:16