Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
OČINSKA FIGURA REPREZENTACIJE

PREDSJEDNIK HKS-A UOČI EUROBASKETA PORUČIO 'Momci su željni uspjeha, preuzimaju na sebe pritisak godina suše, čak mi se čini da im je to i motiv više'

Predsjednik HKS-a Stojko Vranković gotovo je cijele pripreme proveo uz igrače, davao savjete, putovao na turnire, i prilično je optimističan pred početak najvećeg ovogodišnjeg košarkaškog natjecanja.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. kolovoz 2017. 17:03

Stojko Vranković baš je pogledao jedan od posljednjih treninga Hrvatske u Svetom Martinu. Predsjednik Saveza bio je s njima gotovo cijelo vrijeme; putovao je na turnire, davao savjete, bio je ono što je bio i lani (kada, doduše, nije bio predsjednik) - Stojko je očinska figura ove vrste.

I sada, 24 sata uoči leta za Cluj, kakvi su Vrankovićevi dojmovi?

- Ovo su zadnji dani, finalizacija posla. Moj je dojam da sve ide prema planu. Jaki su treninzi iza njih, sada slijede detalji, taktika, proučavanje protivnika... A u srijedu letimo za Cluj.

I s kakvim će očekivanjima u zrakoplov sjesti Stojko Vranković, odnosno predsjednik Stojko?

- Ma to sad jest titula uz moje ime, ali osobno ne vidim tu nikakvu razliku u odnosu na prošlo ljeto. Kad sam s njima, ja se osjećam kao dio njih, poput igrača. Lani sam bio dosta vremena s njima.

Zadar, 050914.
Bivsi kosarkas Stojko Vrankovic u dvorani Jazine za SD-u.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Stojko Vranković

A kada nije s njima? Kada je samo predsjednik?

- Pa, borimo se. Situacija ide nabolje, a to je već s obzirom na ukupnu situaciju u kojoj jesmo dobra vijest. Neke se obveze koje smo zatekli kada smo ulazili u Savez rješavaju, a zahvaljujući sadašnjim i budućim sponzorima mislim da možemo govoriti i o tome da će Savez ojačati financijski. A ako Bog da da se na sve poklopi uspjeh reprezentacije, onda će biti sve lakše...

Pogledao je Stojko Vranković sve pripremne utakmice; što ga hrabri uoči Eurobasketa?

- Dobiti Francusku u Francuskoj... Jesu to pokusi, ali tko prati košarku, iz toga može iščitati neke stvari. Momci su željni uspjeha, svjesni su situacije, preuzimaju na sebe pritisak godina suše, godina bez medalje, čak mi se čini da im je to i motiv više. A, u konačnici, i godinu su stariji. Dobiti Francusku, Litvu, to nešto znači. Oni će u Eurobasket ući s velikim očekivanjima, poput nas. A po dolasku u Istanbul, bit će tu sve dosta izjednačeno. Tko bude tada u najboljoj formi, najbolje će proći...

Kakvo je Vrankovićevo iskustvo iz igračke karijere ususret velikom natjecanju, natjecanju u kojemu neki protivnici ostaju bez važnih igrača? Je li to prilika ili pak pritisak, dodatna injekcija za oprez? Je li se Vranković onime što se zbiva okolo, uopće, bavio?

- Što se tiče tih otkaza, to je stvar prema kojoj bi se FIBA morala postaviti i zbog koje bi se trebala zabrinuti. Sigurno će biti takvih pitanja i na samom turniru i nakon njega. Imao sam priliku sjediti s predsjednikom francuskog saveza, pa i sa Sabonisom, koji je na čelu litavskog saveza. Dosta smo razgovarali, razmjenjivali iskustva. Pojedinačno nitko od nas ne može ništa, ali kao skupina saveza koja bi izašla s nekom zajedničkom idejom, to već da. To bi imalo smisla.

Zadar, 050914.
Bivsi kosarkas Stojko Vrankovic u dvorani Jazine za SD-u.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Stojko Vranković

Ovih je dana Svetislav Pešić kazao da je jedna od stvari koje bi situaciju promijenile nabolje premještanje termina Eurobasketa za kraj lipnja i početak srpnja?

- Svaka je ideja dobrodošla. Treba saslušati ljude s iskustvom. Mi ljudi iz košarke nismo možda ni najpametniji, ni najbolji, sigurno nismo. No trend je da sve više i više saveza vode bivši igrači, pa je to još jedna stvar o kojoj bi trebalo voditi računa. Svi mi imamo iskustvo, znanje, volju... Daleko od toga da smo najbolji i najpametniji, ali voljni smo i dalje učiti, voljni smo surađivati. Ima tu prostora.

No ostavimo li po strani Eurobasket, koji tek slijedi, ovo je ljeto bilo rezultatski uspješno za Savez. U svim smo se mlađim kategorijama vratili u A divizije, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, s tim da su kadeti igrali polufinale i izborili SP za igrače U-17 sljedeće godine.

- To je veliko zadovoljstvo. I ovim putem želim čestitati igračima, igračicama, stručnim stožerima. Sada smo kompletirali sve selekcije u najjačoj diviziji, a to je velik uspjeh. Imali smo problema s kadetima jer se mali Roko Prkačin ozlijedio, pa nije počelo najbolje. No smogli su snage, ušli i u borbu za medalje, plasirali se na SP... Te su selekcije naša baza, za ono sutra, za A reprezentacije. Prezadovoljan sam.

Zagreb, 260717.
Konferencija za medije Hrvatskog kosarkaskog saveza uoci pocetka priprema hrvatske muske reprezentacije za nastup na EuroBasketu.
Na fotografiji: Aleksandar Petrovic, Stojko Vrankovic
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Za razliku od kvalifikacija za Torino, kad je Stojko Vranković sjedio na klupi naše reprezentacije, sada će u toj poziciji na Eurobasketu biti Dino Rađa. Je li mu Stojko dao neki savjet, jer sada ne može sjediti na klupi? Predsjednici su smješteni u lože...

- Mi smo i lani bili zajedno, ali sam ja lani bio na klupi, sada će biti Dino. Dino ima dovoljno znanja, iskustva, možda ne trenerskog, ali nisam ga ni ja imao. U svakom slučaju, ono što on vidi na terenu, posebno što se tiče visokih igrača, u stanju im je kvalitetno prenijeti. Može komunicirati i s pomoćnim trenerima, a u konačnici, u nekom trenutku može nešto na uho šapnuti i Aci.

Očekuje li Stojko da će mu biti stresnije sada u loži nego što je bilo lani na klupi?

- Opet govorim, ne vidim sebe u loži, ni ovdje, ni ondje, nego samo i isključivo među igračima. Takav će biti moj mandat.

Linker
25. travanj 2024 18:10