ISTANBUL, TURKEY - SEPTEMBER 10 : Aleksandar Petrovic Head coach of Croatia gives tactics to players during the FIBA Eurobasket 2017 Round 16 basketball match between Croatia and Russia at Sinan Erdem Dome in Istanbul, Turkey on September 10, 2017. Ahmet Dumanli / Anadolu Agency, Image: 348959191, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

SMJENA NA KORMILU

TKO ĆE NASLIJEDITI ACU PETROVIĆA NAKON DEBAKLA NA EUROBASKETU Otkrivamo ime prvog kandidata za novog izbornika: Neću se nametati, ali ako me pozovu...

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 14.09.2017. u 14:31

 • NASLJEDNIK ALEKSANDRA PETROVIĆA? Iz dobro upućenih izvora proširila se priča da bi 38-godišnjak, koji je proteklih godina vodio mlađe hrvatske selekcije do čak pet medalja na europskim i svjetskim prvenstvima, mogao biti idealno rješenje za klupu seniorske vrste.

  Ante Nazor se odmara u svom Sumpetru, svakoga dana otpliva oko dva kilometra i čeka novi trenerski angažman. Nakon što je MZT Skoplje ostavio u ABA ligi i osvojio naslov prvaka Makedonije, ovaj 38-godišnji stručnjak možda je idealno rješenje za izbornika reprezentacije Hrvatske.

  - Ma, nemam se namjeru nametati preko medija na ovakav način - rekao je Ante smirenim glasom, podsjećajući da je prije dvije godine također spominjan u kontekstu reprezentacije, košarkaška javnost čak ga je bio dobro percipirala, no, izbornik je postao Aco Petrović.

  - Mogu samo reći da sam u mlađim selekcijama odradio dva olimpijska ciklusa, punih osam godina. Ako me pozovu, javit ću se. Idemo to tako reći.

  U ta dva olimpijska ciklusa Nazor je prvo 2008. bio pomoćnik Vladi Vanjku kad se na Europskom prvenstvu U-18 osvojila bronca, potom je asistirao Bori Kurtoviću 2009. na Svjetskom prvenstvu U-19 kad je također osvojena bronca. Sljedeće godine postao je samostalan, a od 2011. je složio žetvu medalja iz ljeta u ljeto. Zlato na Europskom prvenstvu U-16 (2011), bronca na Svjetskom prvenstvu U-17 (2012), srebro na Europskom prvenstvu U-18 (2013), bronca na Europskom prvenstvu U-18 (2014) i srebro na Svjetskom prvenstvu U-19 (2015). U međuvremenu je u dva navrata vodio Zadar (2012-13, 2014-16), jednu godinu svoj Split (2013-14) i lanjske sezone MZT.

  Sve bi to moglo i trebalo ići u prilog Nazoru, on praktički poznaje sve vrijedno i talentirano što hrvatska košarka ima, svi su mu manje-više prošli kroz ruke. Svi oni koji bi trebali igrati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pa i kasnije.

  Ako već jedna generacija košarkaša silazi sa scene, možda je vrijeme da se okrenemo budućnosti i u trenerskom smislu. Nazor je ostao zakopčan, nije htio previše širiti priču o položaju izbornika iako nismo slučajno okrenuli baš njegov broj. Informacija kako bi upravo on mogao biti novi hrvatski izbornik došla je iz dobro upućenih izvora.

  Zagreb, 301116.
Trg Kresimira Cosica
U dvorani Doma sportova odigrava se kosarkaska utakmica 8. kola Euro kupa izmedju Cedevite Zagreb i MZT Skopje.
Na fotografiji: Ante Nazor, trener.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
  Foto: Darko Tomas / CROPIX
   

  No, zato se spremno osvrnuo na još jednu hrvatsku košarkašku kalvariju na europskom prvenstvu, na minus 23 u osmini finala protiv Rusije.

  - Činjenica je da ova generacija košarkaša ima taj opterećujući psihološki trenutak, tu nokaut-fazu turnira koju ne može proći, kao da im je svima u glavama utisnuta ta kolektivna memorija neuspjeha. Pokazalo se i ovaj put da nemaju petlju pobijediti. Iznenadio me izbornik koji je dva mjeseca govorio o tom 10. rujnu i samo o tome, mislim da ih je na taj način “zaklao”. Taj me detalj bode u oči. Ne znam, nisam upućen u to kako se radilo na treninzima i pripremama, ali da su nam noge bile olovne u ključnoj utakmici, to jesu.

  Ali to ne bi smio biti jedini razlog našeg raspada, nešto valjda ima i u košarci koju igra Rusija i ovoj koju je igrala Hrvatska?

  - Naravno. Meni se čini da je naš najveći problem igra bez lopte. Kako u napadu, tako i u obrani, ne trpimo kontakt, nestanemo s terena čim se netko postavi malo čvršće. To su sve košarkaške stvari, osnovne stvari, to je problem s kojim se moramo suočiti i na tome raditi u svim klubovima i u svim selekcijama. Nama najviše nedostaje rada u bazi, nedostaje nam postavljena stručna piramida. Igrači koji mogu pratiti moderni košarkaški ritam moraju se rano selektirati. Nadam se da smo sada svjesni da nismo svjetski vrh i da moramo gledati kako drugi rade.

  Ima Nazor još jednu poruku:

  - Bilo bi dobro da sve skupa manje emotivno doživljavamo i da se uhvatimo zanata.

  Ova je generacija, po svemu sudeći, odigrala svoje u reprezentaciji.

  - Čitam po medijima da je tako, vidim i po njihovu govoru tijela da je tako. Atmosfera oko reprezentacije je opet sumorna i to nije dobro, baca nas u apatiju i doista su potrebni rezovi.

  Zagreb, 250516.
KC Drazen Petrovic.
Utakmica Prvenstva Hrvatske izmedju Cibone i Zadra.
Na fotografiji: trener Zadra Ante Nazor.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
  Foto: Marko Todorov / CROPIX
   

  Kakvi rezovi?

  - Kao što je rekao Petar Skansi, uvođenje mlađih igrača. Od onih koji su osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu na Kreti bio je samo Dragan Bender, iako on tada nije igrao, to je premalo, pogotovo kad se zna da ovo europsko prvenstvo u smislu kvalifikacija nije donosilo ništa. Trebalo je biti više mlađih, na primjer, neki od onih koji su išli na turneju u Kinu. S te strane smo izgubili vrijeme i nismo napravili ništa da se pripremimo za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

  A one tek što nisu...

  Iz drugih medija