FIBA:COM
IZ IZBORNIČKOG KUTA

TRENER ŽENA U ČETVRTFINALU Prvog dana osmine finala do četvrtfinala stigla tri pomoćnika u NBA i jedan neobičan trener

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. rujan 2017. 17:34

Kostas Missas završio je na klupi Grka jer je bio najjeftinija opcija za tamošnji savez. Nakon što je kasu počistio Andrea Trinchieri, kojega su smijenili bez da su pročitali slovo ugovora, a ovaj naplatio cijeli ugovor.

I kad nije bilo više love, kad su odnosi najcjenjenijih grčkih trenera sa Savezom loši, kao rješenje za ovaj Eurobasket isplivao je 64-godišnji Kostas Missas. Čovjek zaposlen u Savezu, kojemu je posljednji posao bio treniranja - žena.

Što je, ako ste u košarkaškom svijetu - poniženje za svakog onoga tko ima neku ozbiljnu ambiciju. Mnogi treneri danas su radije bez posla, nego da prihvate žensku ekipu jer znaju kako im je to - korak unazad nakon kojega se više neće vratiti među veliku košarku.

Profesor Messina

Missas je, sigurno je to, mislio isto. I onda je došao kraval s odbijenicama renomiranih grčkih trenera. Pa je Missas sjeo na klupu, a svi sa strane su se svi smijali. Missas je stoga jedva dočekao. Na ploči na kojoj crta akcije netko je napisao.

- Trener žena je u četvrtfinalu.

Ne samo to. Iako više tu nema Paploukasa, Diamantidisa i Spanoulisa, iako su Bucksi spustili rampu za Giannisa Antetokounmpa, Grčka je u subotu dobila prvu veliku nokaut-utakmicu od 2009. OK, sredili su osmini finala 2015. Belgiju, ali to je ipak - Belgija. U subotu je pala Litva.

- Vidjet ćeš, taj Missas, nije on tako loš. Ozbiljan je to filozof - kaže mi Thanasis, koji nikada ne vjeruje u Hrvatsku, ali ima dobre informacije iznutra o Grcima.

Bio je to konac subote u kojoj su do četvrtfinala svoje reprezentacije dovela tri asistenta u NBA ligi.

Profesorsku utakmicu namjestio je protiv Finaca strateg Talijana Ettore Messina, a svaki put kad se kraj njegova imena pročita da je pomoćni trener, djeluje to pomalo nezgrapno. On je najbolji europski trener nakon Željka Obradovića u eri moderne košarke. I sada u NBA čeka da Gregg Popovich ode u mirovinu. I postane prvi Europljanin na NBA klupi.

Messina je uništio Markkanena, Datome i Melli su radili defenzivna čuda i iz ove Italije, za sada, Sicilijanac izvlači maksimum. Lani nije imao vremena stvoriti momčad od te hrpe mediokriteta, non sada tu nema Bargnanija i Gentilea, a Gallinari je otpao, iako bi on Messini i te kako koristio i za njim, realno, jedino žali. Italija je sada momčad.

A Messina sjajan trener.

Igor Kokoškov, sada asistent u Utah Jazzu, radio je sjajan posao i dok je bio na klupi Gruzije. Kako sada u rukama ima kudikamo ozbiljniju, odgovorniju reprezentaciju, jer to Slovenija u odnosu na Gruziju jest, kako je on projekt Gorana Dragića i kako se pojavilo čudo od Luke Dončiča, Kokoškov je sve skupa pretvorio u razmahan stroj. Akcije koje igra Slovenija su za onaj dio publike istančanog osjećaja, elitističke, akcije koje nisu europska konfekcija, gdje sve počinje i završava sa središnjim pickom.

I Slovenija je opasna. Samo jedan detalj. Bio je Anthony Randolph na presici, govorio je nešto tipično američki o momčadskom duhu i kako on u tome uživa, ma, klasični “bullshit” frazetina. Prekinuo ga je Kokoškov.

- Ja vam samo želim jednu stvar reći o Anthonyju. Ne o tome kakav je on košarkaš, jer se tu nema što novo reći. On je briljantna osoba, samo sam to htio dodati.

Anthony ga je pogledao, to nije bilo naštimano i gotovo srameći se promucao je...

- Thank you...

Slovenija ima ono nešto. I to je velika zasluga Kokoškova. Neće biti Latviji tek tako lako u utorak, budite sigurni.

Pedantni Flemming

Za kraj je ostao Chris Fleming, negdašnji trener Bamberga, danas asistent Kennyju Atkinsonu u Brooklyn Netsima. Vrlo pedantan tip čekao je cijele pripreme da dobije zdrave igrače. Nije tu bilo Johannesa Voigtmanna, pa onda ni Robina Benzinga, mučio se Dennis Schröder s limitiranim suigračima, ali onda su se za uvodnu skupinu u Tel Avivu svi oporavili. I Nijemci su zaigrali jako dobru košarku. Na pogon Dennisa Schrödera, koji je puno bolji na parketu nego izvan njega. Već je legendarna ona priča kako je u autobusu ostavio 21.000 eura. Toliko je namjeravao potrošiti na suigrače te noći. Vratili su mu 20.500. Pa su Nijemci protestirali.

Ili kad je, tek stigavši u Tel Aviv, zatražio ključeve od Nokia Arene jer je želio odraditi samostalni šuterski trening iza ponoći.

Dobar je taj brzanac, ali dobro to vodi i Fleming. Nijemci nisu konačni kraj od momčadi, nitko neće tu umirati, ali postoji baza da se u budućnosti od ovoga može svašta fino umijesiti. Tu su već sada Schröder, Voigtmann, Theis, Lo će biti sve bolji, odrast će i Hartenstein. A pazite, oni ovdje nemaju ozlijeđene Pleissa i Zirbesa. I da, otkazao je Paul Zipser.

Da je Nowitzki imao toliko suigrača, gdje bi Nijemcima bio kraj. I Chris Fleming samo je tu da ne pokvari. A on je već u četvrtfinalu.

Linker
27. travanj 2024 04:40