REUTERS/Osman Orsal
REUTERS

SPREMA SE DOČEK ZA POVIJEST

VIDEO: EUFORIJA U DEŽELI NAKON POVIJESNOG ZLATA Mi Slovenci, mi Slovenci - orilo se sve do jutra: 'Razbili smo mit i pobijedili košarkašku naciju!'

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 18.09.2017. u 13:20

 • Cijela Slovenija je sinoć proslavila zlatnu medalju svojih košarkaša na Europskom prvenstvu, a euforija će večeras doseći vrhunac dolaskom košarkaša u ljubljansku zrakoplovnu luku, te kasnije u 20 sati kad im se priređuje svečani doček u središtu Ljubljane.

  Na naslovnicama slovenskih novina europsko zlato je tema koja je naravno, nadvisila sve ostale jer nije riječ samo o prvoj i to najsjajnijoj zlatnoj medalji u jednom od najpopularnijih sportova na europskim, svjetskim ili olimpijskim igrama, već prva medalja Slovenije u momčadskim sportovima uz srebro rukometaša na EP-u 2004. kojem je domaćin bila Slovenija.

   

  Predsjednik rukometnog saveza Zoran Janković je naglasio kako je zlatom košarkaša razbijen mit da su Slovenci odlični u individualnim, ali ne i momčadskim sportovima.

   

  Mediji naglašavaju činjenicu da je Slovenija do zlata došla pobjedom u finalu nad Srbijom koja važi za "košarkašku" naciju. Naglasili su i kako su u najboljoj petorci prvenstva čak dva Slovenca, fenomenalni 31-godišnji Goran Dragić sa svojim iskustvom iz NBA-lige, ali i mladi 18-godišnji Luka Dončič koji je bio među glavnim akterima pobjede nad Španjolskom u polufinalu, zemlje u kojoj mladi talent živo od svoje 13 godina nakon što su njegov talent u ranoj mladosti otkrili skauti Real Madrida. Uz to, Dragić koji je u finalu postigao 35 koševa proglašen je za MVP-a prvenstva, odnosno najkorisnijeg igrača.

   

  Do europske krune Slovenija je došla s devet pobjeda što nije uspjelo nijednoj reprezentaciji otkako je europsko prvenstvo prošireno na 24 reprezentacije, a uz to je najmanja država s pobjedom na tom prvenstvu od 1935. godine. Sloveniju je do pobjede protiv Srbije u dramatičnom finalu u pratilo 7,000 navijača koji su u Istanbulu došli sa 11 chartera, autobusima, ali i osobnim automobilima.

   

  Dio stručnjaka naglašava kako su košarkaši osvojili zlato, među ostalim i zbog dobre organizacije ovog sporta, ali i utjecaja sportaša na politiku kao "najboljeg ambasadora" i promotora male zemlje u svijetu, kako se to u Sloveniji često kaže.

   

  Među zaslužnima je i bivši košarkaš Peter Vilfan, sada zastupnik u parlamentu, koji je u zadnji trenutak uspio progurati zakon po kojemu stranci slovensko državljanstvo mogu dobiti naturalizacijom bez ranijeg uvjeta da u zemlji borave najmanje godinu dana,  što se primjenjuje i na sportaše koji mogu pomoći državnoj reprezentaciji. Tako je nekoliko dana prije prvenstva u reprezentaciju uključen američki košarkaš Anthony Randolph čija je igra, osobito  u završnici finalne utakmice, bila možda i presudna za pobjedu.