Profimedia, Alamy
GOST KOMENTATOR

ZAVRŠNI KOMENTAR MIRKA NOVOSELA Nikoga ne krivim, ali mislim da je pogreška u tome što je Aco uvjerio sebe i javnost da smo mi spremni. Što nismo bili

Piše: Mirko NovoselObjavljeno: 12. rujan 2017. 13:12

PIŠE: MIRKO NOVOSEL

Lako je nakon utakmice mudrovati. Nakon pobjede objašnjavati kako je to bilo za predvidjeti ili nakon poraza upirati prstom u krivce.

Ja to ne kanim, ali mislim da postoji nekoliko razloga zbog kojih nismo dobili utakmicu osmine finala, odnosno, što smo trebali napraviti da bi dobili Ruse. Neke su pogreške napravljene prije utakmice.

1. Uvijek polazim od toga da su pripreme temelj svakog uspjeha. Ja sam za prvo europsko zlato Jugoslavije 1973. imao 135 dana priprema. Za drugo EP 1975. imao samo 80 dana, ali zato što je prvenstvo bilo već početkom lipnja. Pripreme su nužne da bi na natjecanje došao spreman. To nismo napravili. Dobro, znam da tu postoji veliki problem u kalendaru, ali najviše u odnosima s NBA. Oni ne samo što nam odvode darovite klince sa 18-19 godina, već nameću svoja pravila. To se najviše osjetilo kod Darija Šarića. On do 1. kolovoza nije smio trenirati, a kako je njegov klub rano ispao, Šarić nije trenirao 4 mjeseca. Šarić je sjajan dečko, odličan, ambiciozan, ali kod njega se osjetio nedostatak treninga.

2. Dril u obrani. Obrana se doslovno mora nadrilati. Meni je 70% treninga činila obrana, stalno vježbanje, rad, rad i stalni dril. Tu prvenstveno mislim na rad nogu. Sjetimo se samo kako je Slovenac Dragić u prijateljskoj utakmici prolazio pokraj naših igrača. Ili u utakmici protiv Crne Gore, kad je Rice činio istu stvar, lako i brzo prolazio pokraj Ukića i ostalih. Zato što naši nisu imali taj rad nogu, a za to postići dva tjedna vam nisu dovoljna.

Zagreb, 110317.
Kosarkaska utakmica izmedju KK Cedevite Zagreb i FMP Beograd, posljednje kolo regionalne ABA lige.
Na fotografiji: Mirko Novosel.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

3. Obrambeni skok. Tu smo bili potpuno inferiorni cijelo prvenstvo. Nas su uspjeli nadskakati čak i Mađari, koji i nemaju pravog centra. Nikoga ne okrivljujem, pa ni Acu. Štoviše, mislim da je on dobro vodio i mijenjao, ali mislim da je pogreška u tomu što je Aco uvjerio sebe i javnost da smo mi spremni. Što zapravo uopće nismo bili.

4. Slobodna bacanja. Rusi su imali s crte slobodnih gotovo 100%, a mi smo dali dvije trećine. Griješili smo previše. To su sve stvari koje se uvježbavaju na treninzima, koje se vježbaju, koje se drilaju. Aco je dobro rekao prije prvenstva “ako imamo fajting, tada se možemo sa svakim nositi”. Da, ali mi to nismo imali. Nismo bili pripremljeni. Uostalom, to je razlog zašto smo se mučili s Mađarskom i Rumunjskom, zašto smo morali čupati pobjedu protiv Crne Gore. Jedino smo Čehe jednostavno dobili, ali zato što je bila posljednja utakmica i oni su već znali da su ispali iz svih kombinacija.

Zaključno, mislim da imamo potencijala, ali moramo slijediti načelo rada kakvo je bilo nekad. Ostaje najveći problem NBA, odnosi FIBA-e i Eurolige, ali ne smijemo se zavaravati da su dva tjedna priprema dosta. Nisu.

Linker
19. travanj 2024 10:58