FIBA.com
NIKAD NIJE KASNO

DAN NAKON 33. ROĐENDANA ROKO UKIĆ POSTAVIO REKORD KARIJERE Ako može LeBron James na svojoj razini, onda mogu i ja na svojoj

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 09. prosinac 2017. 09:30

Profesionalna karijera Roka Ukića krenula je s njegovih nepunih 16, debi u žutom dresu Splita upisao je u listopadu 2000, a od tada do danas je kapetan Cedevite prošao i vidio sve u europskoj košarci te se okušao i u NBA ligi. Međutim, do srijede kad je protiv Darüšafake predvodio preokret iz -16 u posljednjoj četvrtini, Roko Ukić nikad u jednoj utakmici nije pogodio šest trica.

Dan nakon što je proslavio 33. rođendan uspio je i to. Stavio je Dački šest trica iz osam pokušaja.

- Kako je sa 33 srušiti rekord karijere? Lijepo. Pogotovo što se dogodilo u jednoj lijepoj pobjedi, vrlo važnoj za nas.

Prva europska utakmica nakon tri tjedna vrhunac je sezone za Ukića, koji dulje vrijeme igra vrlo dobro, čak i drukčije od onoga na što nas je navikao kroz godine. Roko, naime, ove sezone u sva tri natjecanja kombinirano trice gađa 42,4 posto, a s obzirom na to da je desetljeće i pol pogađao u najboljem slučaju svaku treću tricu, napredak je očigledan.

27 poena ujedno je i moj europski rekord

- Uvijek sam bio pobornik teorije da napreduješ dok god igraš. Baš sam ovih dana vidio da LeBron James trenutačno najbolje u karijeri šutira trice. Kako smo ista generacija (LeBron je tek 25 dana mlađi), nema razloga da i ja na ovoj svojoj, puno nižoj razini od njegove, također ne napredujem. Osim toga, ja sam u jednom trenutku karijere bio na prekretnici, morao se prilagoditi da se ne bih “ugasio” kao igrač kad sam izgubio na brzini i eksplozivnosti, što se neminovno događa svima. Zato pokušavam sve kako bih napredovao koliko god dugo igrao. U nekim stvarima uspijem bolje, u nekima slabije.

Osim tricaškog rekorda, Roko je sa 27 poena u 173. odigranoj utakmici postavio i svoj europski rekord. Nikada u Euroligi (154 utakmice) i Eurokupu (19) nije zabio više.

- Točno toliko, dakle 27, zabio sam po jednom u Španjolskoj (Baskonia), Italiji (Roma) i Turskoj (Fenerbahče), u Euroligi mi je rekord 24 za Panathinaikos protiv Žalgirisa, a samo sam u dresu Splita imao utakmice sa 30 ili više.

Međutim, brojke su samo ukras svega što Ukić donosi na parket posljednja dva mjeseca, pogotovo u aktualnom nizu od 15 pobjeda iz 17 utakmica.

- Imao sam kritičan ulazak u sezonu jer sam izlazio iz ozljede pa mi je tijelu trebalo vremena za prilagodbu. Patio sam 2-3 tjedna, ali kad sam uhvatio ritam i počeo igrati bolje, istodobno se digla i momčad pa se sve poklopilo. Ali koliko god lijepa bila pobjeda protiv Darüšafake, u ovom rasporedu ne smijemo slaviti ni sat nakon utakmice, pogotovo što nam slijede dva beogradska gostovanja (Partizan, FMP) na kojima možemo popraviti ono što smo na početku zakomplicirali u ABA ligi. Pritom ja jedino žalim zbog poraza u Podgorici jer smo tamo bili u ritmu za dobiti, domaći poraz od Igokee smatram dijelom uigravanja na startu sezone.

Markota odmah bio od pomoći

Između dva regionalna gostovanja u Beogradu ovaj i sljedeći vikend, Cedevita pod tjednom ide u Andoru (8. kolo Eurokupa) i još igra sa Cibonom u PH, a nakon svega toga se ide u - Kazanj.

- Iza nas je reprezentativna pauza i tri domaće utakmice, gotovo mjesec dana smo neprekidno u Zagrebu pa se nadam da ćemo ovu “turneju” odraditi bolje od prošle (Pariz, odmah sljedeći dan Škrljevo kod kuće pa Podgorica i Torino), koju smo zaključili sa 2-2.

Dobili ste i pojačanje za nastavak sezone, a da će biti pojačanje, Damir Markota dao je naslutiti već u debiju nakon tek tri odrađena treninga s novim suigračima.

- Šveđo je obrambeno bio odličan, igrao je dok smo ih stizali, a napadački se nije moglo ništa ni očekivati s obzirom na to da je naučio dvije akcije. Puno će nam značiti jer se radi o igraču koji obavlja gomilu u statistici nevidljivih stvari, iskusan je i ne sumnjam da će naći svoje mjesto u ovoj momčadi - zaključio je Roko Ukić.

Linker
23. travanj 2024 14:39