CROPIX
USPJEŠNO PRATI RITAM

HRVATSKI TRENER VODEĆI JE U TURSKOJ, A KRENUO JE S POBJEDAMA I U EUROLIGI 'Ovo je doista NBA ritam, ali sportska kultura u Europi je nešto drugačija'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. studeni 2016. 15:48

U petak su mu trebala dva produžetka ne bi li svladao Panathinaikos u Istanbulu i doveo Efes, svoj novi/stari klub do druge euroligaške pobjede u pet odigranih kola. Efes je, pri tome, vodeća momčad Turskog prvenstva, slavio je u sve četiri dosadašnje utakmice i Velimir Perasović malo, pomalo vodi svoj klub do razine na kojoj želi da mu igra momčad.

- Imali smo težak raspored na startu Eurolige, izgubili smo na loptu od Baskonije, imali CSKA. Euroliga je ove godine silno jaka. Svi su se klubovi pojačali, svi su podigli proračune, dok su u Efesu krenuli drukčijim putem. Doveli su mene, a spustili proračun. Mi smo po proračunu negdje na desetom mjestu od 16 euroligaša.

Gledljiva košarka

No, proračun ništa ne znači.

- Znate, svakoj od ovih 16 momčadi cilj je dospjeti u play-off, biti među osam najboljih i tome svi streme. Sve su to jake momčadi, ne samo favoriti jer što reći o jednom Bambergu, Milanu... sve su to momčadi iznimnih kvaliteta.

Uglavnom, Euroliga od 16 klubova je neka nova priča.

- Za neke generalne ocjene možda je premalo pet odigranih kola. No, košarka koja se igra je gledljiva, puno je poena, ali su male razlike između momčadi.

Posebno je lijepo vidjeti da su se u Europu vratile utakmice na 90, 100 poena...

- Razlog za takvo što jest promjena pravila u Euroligi, gdje se taktički fauli do bonusa sankcioniraju nesportskom pogreškom s dva bacanja i loptom sa strane. Po meni je to pravilo odlično. No, mi imamo problem stoga u Turskom prvenstvu.

Tamo se igra po FIBA-inim pravilima...

- Nije samo problem da se sude taktički fauli do bonusa, nego i slučaj da se u Turskoj može igrati samo sa šest stranaca i šest turskih igrača. Stoga su španjolske momčadi u prednosti. Uzmite Baskoniju, koja u rosteru ima 12 stranaca. Mi u Turskoj moramo uzeti šest turskih igrača, a teško je naći toliku kvalitetu na ovoj razini.

Usput, Velimir Perasović pročitao je što je Giorgos Bartzokas, Barcelonin trener, kazao o ludom ritmu u Euroligi, posebno nakon onog tjedna s dvije utakmice.

Porazi poput sprovoda

- Je, čitao sam, slažem se s njim, ovo je doista NBA ritam, no sportska kultura u Europi nešto je drukčija nego u SAD-u. Bartzokas je u pravu kad govori o tome da su kod nas porazi još uvijek poput sprovoda.

Je li zadovoljan s momčadi, planira li promjene?

- Zadovoljan sam, ne planiramo ništa za sada, ali nikad se ne zna što se može u dogoditi u sezoni. Uvijek treba biti oprezan hoće li se što otvoriti. Momčad je složena u okviru proračuna koji smo imali, bit ćemo konkurentni, ali tek je pet kola Eurolige iza nas, ima ih za odigrati još 25, bit će tu uspona i padova. Usput, treba juriti i Tursko prvenstvo, evo, u ponedjeljak nas čeka utakmica u Bursi, a Tofas je opet jak - reći će Velimir Perasović, koji gura jako dobro i koji se u svojem povratku u Tursku, na klupu Efesa osjeća puno bolje nego je to bilo prvi put.

- Poznajem ligu, ljude, sve je to drukčije, mnogo bliže. Turska se liga u međuvremenu promijenila, postala jača, tu je i Euroliga, ima posla.

Nije to za njega problem, ionako je 24 sata samo u košarci.

- Jesi gledao Bamberg i Milano, kakva utakmica?!

Ima ih takvih dosta ove sezone u Euroligi. I zato je ova liga nešto najbolje što se dogodilo europskoj klupskoj košarci nakon dugo vremena. To što, na žalost, sve ostalo u Europi u odnosu na Euroligu izgleda poput jeftinog trika, drugi je par cipela.

Linker
25. travanj 2024 19:25