Krunoslav Simon
 REUTERS/Jim Young
DVA HRVATA NA FINAL FOURU

KRUNO SIMON SLAVIO U NAPETOM HRVATSKOM OKRŠAJU I U 34. GODINI OSTVARIO EUROPSKI SAN 'Bio je krš i lom! Silvio Marić bi rekao - Tražite me u kanalu!'

KRUNO SIMON Efes je na Final Fouru Eurolige nakon pobjede nad Barcelonom u majstorici četvrtfinala, a s turskim klubom tamo je i naš reprezentativac te pomoćni trener Tomislav Mijatović
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. svibanj 2019. 10:36

Na koncu se dogodilo da u utakmici u kojoj je ostvario najveći klupski uspjeh svoje karijere, plasman na Final Four Eurolige, Kruno Simon nije ubacio niti poen. Skupio je brze tri osobne pogreške, pa u pobjedi Efesa nad Barcelonom od 80:71 Simon nije u igri proveo uobičajenu minutažu. Na sreću, nije bilo potrebno, Efes je šutirao 39 trica, ubacio njih 17 te upisao treću pobjedu u seriji.

Kod Krune Simona uvijek se stvari događaju na neobičan način. Uostalom, on je debitirao za Hrvatsku s punih 26 godina, otisnuo se u inozemstvo sa 27, kao da je igrač iz one stare jugoprakse, kad se ranije i nije moglo ići van.

No, nije samo iz tog razloga Kruno Simon podsjetnik na neka bivša vremena. Njegova košarka nikada nije bila silina, brzina, energija. On je košarku uvijek razumio, svaki je njegov potez na parketu bio smislen. Nema takvih baš puno danas.

Euroliga

U petak se javio debelo iza podneva. Glas je bio promukao, kao da se javlja iz nekog istanbulskog podruma. Slavilo se, očito...

- O, da! Svi smo bili zajedno, igrači, stožer, cijeli klub, ma krš i lom. Znaš, kako je ono Silvio Marić odgovorio kad su ga pitali gdje će biti sutra nakon što je Dinamo sa 5:0 dobio Partizan - ‘Tražite me u kanalu’...

Ispalili čak 158 trica

Bio je to epilog najneizvjesnijeg para četvrtfinala Eurolige. Onoga u kojemu je Efes pronašao put na Final Four nakon 18 godina. I Kruno Simon prvi puta.

- U četvrtfinalu se na kraju sve rasplelo kako smo i najavljivali. Bilo je jasno da će ovo biti najneizvjesniji par, a ispalo je da smo mi bili malo bolji. Iako, ne bi bilo nikakvo iznenađenje i da je Barca prošla. Na koncu se sve svelo na jednu utakmicu, a takav rasplet nudila je cijela serija.

Bile su dvije koncepcije košarke, dok je Barcelonina snaga bila u reketu, Efes je šutirao, šutirao i šutirao. U zadnjoj utakmici su ispalili čak 39 trica i stavili njih 17, a u cijeloj seriji ispucali su Efesovi šuteri 158 projektila za tri poena, od kojih je 63 pronašlo cilj.

- Snaga Barcelone je bila u njihovoj visini, ne samo na centarskim, nego i na vanjskim pozicijama, doista su ogromni i koncepcija im je bila da čuvaju reket. Time su nama otvarali šutove za tri poena, a na svu sreću mi imamo jako puno šutera, odličnih šutera...

Dobro, ali rijetko kada momčad koja ispali više trica nego dvica, što je bila realnost Efesa u ovoj seriji, dođe do pobjede. Nije li to tako?

- Tako je to obično. Međutim, ovo je naš stil igre. Imamo dosta igrača koji stvaraju višak, igraju s loptom, pa izbacuju lopte na vanjski šut. I nije da se mi napucavamo, jer ako to radiš na ovoj razini košarke, izgubit ćeš od svakog. Jednostavno, sve su to bile dobre pozicije za šut, a mi smo pogađali.

David Grau/EB via Getty Images
EB via Getty Images
Arhiva

Osim Krune Simona u majstorici, tri brza faula prilično su ga poremetila.

- Po meni su mi sva tri faula bez veze svirana. Takve stvari se sude jednom, možda dva puta, ali tri puta... Nije mi to baš jasno. Opet, dobili smo, zaboravit će se to.

Iako, mogao je Efes stoga patiti. Kruno Simon ima velike ovlasti u Efesu, Ergin Ataman drži ga u igri kao faktor mirnoće svoje momčadi i jako mu vjeruje.

- Jest, puno je kod nas igrača koji igraju ‘up and down’, a to i nije uvijek dobro, pa se treba ponekad i smiriti, stati na loptu. Pazi, uskoro imam 34 godine, sigurno je da sam u godinama u kojima dva puta razmislim prije nego nešto napravim na terenu. Ergin Ataman voli igrače koji igraju s loptom, koji mogu sa svih pozicija kreirati prostor za druge, i meni taj stil odgovora.

Velika zadovoljština

I eto ga, stigao je do Final Foura sa 34 godine. Puno toga se Kruni Simonu u njegovoj karijeri događalo kasnije nego što je trebalo. Uostalom, dok je igrao za Zagreb, s nekih 24, 25 godina, je li uopće mogao maštati da će jednog dana biti na Final Fouru?

- Znate kakva je bila moja karijera i točno je da se meni puno toga događalo s nekim odmakom. Iako, moram i to reći, ovo je realno bila i prva sezona kad sam bio u nekoj ozbiljnijoj šansi za otići na Final Four. I velika je to zadovoljština za mene, za moju obitelj, a nadam se da ću i na tom Final Fouru imati što reći, kao što će imati što za reći i Efes.

Inače, opet ne računajući tu majstoricu od srijede, Kruno Simon je igrač za velike utakmice. Bio je sjajan u torinskom finalu s kojim je Hrvatska otišla na OI u Riju, u četvrtfinalu Eurobasketa u Ljubljani potopio je Ukrajinu, bio je MVP završnica hrvatskog i turskog Kupa...

- Zbog takvih utakmica i igram košarku. Nikada nisam bio čovjek kojem je zanimljivo igrati neke utakmice pred sto ljudi. Ovo su utakmice za koje se živi i nadam se da ćemo imati dvije takve, dvije dobre u Vitoriji na Final Fouru.

A tamo će ih u prvoj utakmici, u polufinalu čekati Fenerbahçe, s kojim je Efes igrao šest puta ove sezone i tri puta je slavio.

- Fenerbahçe je kroz cijelu sezonu pokazao da je najbolji. Međutim, mi smo u ta tri poraza od njih, u dva bili jako blizu, a samo je u onoj euroligaškoj utakmici kod njih bio sve izvjesno i možda, za razliku od ostalih na Final Fouru, imamo nijansu više šanse. Može se Fener dobiti, posebno u okviru 40 minuta, na neutralnom terenu kakav će biti u Vitoriji.

Pojavila se i priča da od sva četiri sudionika Final Foura, Efes ima možda ima i najtalentiraniju vanjsku liniju. Doduše, CSKA ima Rodrigueza, De Cola, Higginsa, Hacketta...

- Sve to ovisi od utakmice do utakmice. Kad odigramo dobro, onda smo čudo, kad izgubimo, onda nemamo pojma. Međutim, ovo će, po mom sudu, biti jedan od najizjednačenijih Final Fourova do sada. Doista će svaka momčad imati 25 posto šansi za trofej.

Kad se samo sjetim...

Nakon dugo vremena Hrvatska će imati u toj priči i nositelja jedne od momčadi. I to je lijepa vijest za Krunu Simona.

- Ne znači mi to što sam na Final Fouru toliko iz tog razloga, nego više zbog mene samog i moje obitelji. Iako, za taj podatak smo si i mi sami krivi. Kad se sjetim koliko smo igrača imali, a sada se svelo samo na mene i Antu Tomića u Euroligi, od kojih je samo jedan mogao do Final Foura.

Ima tu i one priče otprije. Kad je Simon bio klinac, bio je član nepobjedive petorke KK Zagreba, u kojoj su bili i Marko Tomas, Nikola Garma, Tomislav Petrović i Dino Erceg. Malo tko bi se tada kladio da će jedini od njih na Final Fouru zaigrati baš Kruno Simon.

Nemam iskustvo rada s Mršićem

Priča li Simon s Micićem o tome zašto Hrvatska nema playeva?

- To je tema kojoj se uvijek vraćamo i do sada nismo došli do pametnog zaključka. Srbi imaju cijelu galeriju playeva, a mi tu loše stojimo, ali to je neka druga priča.

Nova priča što se tiče reprezentacije jest Veljko Mršić kao novi izbornik?

- Nemam nikakva iskustva s njim, znam da je vodio Cedevitu kad sam bio u Milanu. Iskreno, vjerujem da nam se neće ponoviti ono što nam se dogodilo u kvalifikacijama za SP.

Svi se nadamo. Nikada više.

Linker
20. travanj 2024 19:24