Kruno Simon
 Profimedia, Alamy
KRUNO SIMON ZA SN

'MI TRENIRAMO SVATKO NA SVOM KOŠU, UZ SOCIJALNU DISTANCU' Hrvatski reprezentativac u Istanbulu s obitelji čeka odluku o kraju ili nastavku sezone

KRUNO SIMON Hrvatski reprezentativac, košarkaš Efesa, u Istanbulu s obitelji čeka odluke oko kraja ili nastavka sezone
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. travanj 2020. 18:52

Malo je hrvatskih košarkaša, zapravo, vjerojatno je Kruno Simon trenutačno jedini takav (u NBA ligi se spekulira da će se dvorane otvarati od 1. svibnja za treninge) koji ima organizirane treninge ovih dana. Doduše, objasnit će on kasnije kako je to, prvo smo se dotakli priče o tome kako to da je ostao u Istanbulu sa suprugom i kćerkama.

- U Zagrebu bih morao biti u stanu, a stan mi je manji nego je ovdje, pa s obzirom na dvije curice, ovdje imamo bolje uvjete.

Karantena vikendom

Kakva je situacija uopće u Turskoj? Krenulo je bez zaraženih, čak se turska liga igrala duže od svih ostalih, a danas ima zaraženih sve više i više. To su barem brojevi. Iz prve ruke to izgleda ovako...

- Evo, sada su uveli novu mjeru po kojoj je vikendom uvedena karantena. Preko tjedna dućani normalni rade, ali se poštuje distanca, ima manje ljudi, nije to kao prije. I nema gužve, a to je dosta neobično za Istanbul, jer se svugdje brzo stigne. Da, i cijelo vrijeme stoji zabrana izlaska za mlađe od 20 godina i starije od 65. Oni ne mogu van niti preko tjedna.

I kakve su prognoze, Simon i dalje čeka hoće li Efes nastaviti sezonu koja je prekinuta kad je njegov klub bio uvjerljivo najbolja momčad Eurolige, kad je bio i prvi u Turskoj?

- Svaki dan dolaze do mene neke nove informacije i prema onome što osluškujem iz njih imam osjećaj da će se turska liga nastaviti, jer postoji za to silan interes. Čak i pod opcijom da se neki stranci koji su otišli u SAD ne vrate. Iako, pitanje je kako će sve to izgledati, puno je tu upitnika, doduše, mi kao možemo u dvoranu, čak i treniramo.

Trenirate?!

- Pa, kod nas je dvorana otvorena, ali trenira se individualno, poštuje se socijalna distanca, svatko je na svom košu. Međutim, da, postoje uvjeti za odraditi trening. Opet, mi imamo deset stranaca, od nas deset, trenutačno nas je u Istanbulu pet stranaca, pet je otišlo. Najavljen je neki sastanak za 30. travnja oko budućnosti turske lige, ali čini mi se da ide u smjeru da se ona odigra, posebno se o tome počelo puno pričati nakon što je stigla informacija iz Njemačke da će se Bundesliga nastaviti.

Barem sa strane, neke od tih priča o obnavljanju sezonu zvuče kao idealni alibi. Svi su svjesni da toga neće biti, ali eto, o tome se, kao, govori...

- Ne znam, ovo oko Turske je ovako, a što se tiče Eurolige, tu je situacija kompleksnija, jer je Euroliga sastavljena od klubova iz deset država, a svaka od tih država ima u ovoj situacije svoje zakone, svoje mjere i postoji mogućnost da bi se došlo u poziciju kršiti te zakone što nitko neće željeti. S druge strane, uzmite samo Milano, tamo su igrači otišli iz kluba prije četiri, pet tjedana, u Španjolskoj je ista situacija, tamo su zabranjena sva okupljanja. Ne znam doista na što bi to izgledalo kad bi se Euroliga restartala i da li bi sve to imalo smisla.

Preostalih pet stranaca

Usput je Simonov trener Ergin Ataman ponudio opciju za završetak Eurolige u jednoj državi koja se odlično nosi u borbi u s virusom, a spomenuo je i - Hrvatsku.

- Znam da Ataman jako pozorno prati dnevna izvješća, statistike o broju zaraženih, umrlih, izliječenih po državama i vjerojatno je vidio da mi, kao i još neke zemlje u tim statističkim pokazateljima jako dobro stojimo, pa nas je spomenuo. Inače, nisam s njim o tome pričao, čak se nešto u zadnje vrijeme i nismo vidjeli, on ne dolazi svaki dan u dvoranu, ali ne dolazim i ja, jer kombiniram te individualne treninge u dvorani s onime što mogu odraditi kod kuće. A i živim blizu mora, pa trčim uz more, imam doista tu dobre uvjete. No, vratimo se na Euroligu, mi u njoj jako dobro stojimo i naravno je da je nama u interesu da je nastavimo. No, kažem, situacija je komplicirana.

2016 Rio Olympics - Basketball - Preliminary - Men's Preliminary Round Group B Brazil v Croatia - Carioca Arena 1 - Rio de Janeiro, Brazil - 11/08/2016. Krunoslav Simon (CRO) of Croatia and Bojan Bogdanovic (CRO) of Croatia celebrate. REUTERS/Jim Young FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS
Bojan Bogdanović i Kruno Simon zajedno su u reprezentaciji od 2011.

Tko je uopće od stranaca Efesa ostao u Istanbulu?

- Tu smo Tibor Pleiss, Adrien Moerman, Bryant Dunston, Vaso Micić i ja.

Stigla je najava i da će Efes biti jedan od onih klubova koji će u sljedećoj sezoni morati reducirati proračun. Spominje se smanjenje za 30, 40 posto. Kakva je Simonova opcija s klubom za sljedeću sezonu?

- Pa točno to, imam opciju za sljedeću sezonu. I koliko sam shvatio postoji šansa da ostanem, jer Efes ionako ne želi previše toga mijenjati od igračkog kadra. Mi sada imamo deset stranaca, nešto je od toga bilo i uvjetovano ozljedama Moermana na početku sezone, kasnije i Dunstona, ali neki je plan da se sreže broj stranaca, da se ide na sedam, osam stranaca za iduću sezonu.

Nađemo se na klupici

I za kraj, Kruno Simon ovo ljeto, kad bi mu bilo 35 neće igrati za Hrvatsku. Prva sljedeća prilika bit će kada mu bude 36 na olimpijskih kvalifikacijama. Kako mu izgleda iz igračke perspektive ta godina odgode?

- Moram vidjeti. Evo, ja se i sada pripremam kao da ću igrati, jer ukoliko bih u ovim godinama pauzirao pet, šest mjeseci, teško je da bih se uspio više vratiti na vrhunsku razinu. Teško mi je stoga reći u kakvom ću biti stanju za godinu dana, jer ove godina sam bio u vrhunskom stanju i svakako sam bio u stanju igrati. Ovako, to je tek za 14 mjeseci, a u mojim godinama nije zahvalno prognozirati ništa. Ukoliko budem OK, ako ću se osjećati tako da ću biti u stanju igrati maksimalno, onda sam svakako na raspolaganju. Kažem, vidjet ćemo, treba vidjeti i što će ponuditi nova sezona. Kad jednog dana krene...

A do tada je Kruno Simon u Istanbulu.

- Ako dođem u Zagreb, javim se. Da se nađemo negdje na klupici...

Duh nije izgubio. To je dobro.

Linker
14. travanj 2024 07:05