CROPIX
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

VELIK PRORAČUN, OTVORENE RUKE Kako će Perasović završiti u Efesu

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. lipanj 2016. 15:55

Kad je Josean Querejeta, gazda Baskonije, prije godinu dana okrenuo broj Velimira Perasovića, bilo je jasno da bogati gazda Baskonije želi popraviti priču po kojoj se olako riješio hrvatskog trenera 2007.

Tada je Baskonia, kojom ravnao Perasović, bila je u krugu onih koji su mogli otići do kraja u Euroligi. Perasović je, međutim, imao srčani incident, a Querejeta nije htio čekati trenerov oporavak.

I pogriješio je.

Koliko, najbolje će sugerirati ova sezona, u kojoj je Perasović sa skromnim proračunom (brutto osam milijuna eura, s time da je dio svote išao na ranije dugove) Baskoniju uspio odvesti na Final Four Eurolige.

Perasovićev uspjeh postao je učas zanimljiv onim velikanima europske košarke koji bi željeli napraviti neki posao i uz racionalni proračun. Tri su takva trenera trenutačno u Europi; jedan je Perasović, drugi je Andrea Trinchieri iz Bamberga, dok neki u tu skupinu ubrajaju i Giorgosa Bartzokasa iz Lokomotiv Kubana, iako je tamošnji proračun, proračun još jednog sudionika Final Foura ove sezone, bio dvostruko veći od onih kojima su ravnali Perasović ili Trinchieri.

Velimir Perasović bio prva ideja u hrvatskoj košarci za nastaviti prošlo ljeto započet posao s reprezentacijom. Tim više kad se ukazala prilika da loš nastup s lanjskog EP ispravimo kroz olimpijske kvalifikacije u Torinu.

Međutim, kako je sezona Baskonije bivala sve bolja i bolja, Querejeta je aktivirao drugu sezonu ugovora s Perasovićem. Put Vitorije krenuli su Dino Rađa i Joke Vranković, no dočekala ih je hladna odbijenica Joseana Querejete jer on nije želio zaobilaziti pravilo po kojemu trener u Španjolskoj ne može biti nečiji izbornik, tvrdeći da ga je sam predložio ACB ligi.

Ipak, Josean Querejeta je, prije svega, trgovac. Iako je Perasović napravio golem posao ove sezone, kad je gazda Baskonije shvatio da za njegova trenera postoji zanimanje u kojemu bi i on mogao zaraditi, smekšao je priču.

Efes je dugi niz godina tretiran kao klub u koji se dolazi uzeti veliki ugovor, a čine to igrači s velikom reputacijom i, ponekad, na koncu karijere. Bilo je tako i unazad posljednje dvije godine kad je tamo stolovao Duda Ivković, koji je trebao biti odgovor na Fenerbahče i Željka Obradovića. Ali to se nije tako dogodilo.

U Efesu je pola sezone 2010/11, nakon što je odradio dobru sezonu u Ciboni, bio je i Velimir Perasović. Međutim, nije se dugo zadržao u Istanbulu jer je teško ispravljati navike jednog kluba. Otišao je na sporedni izlaz, a novi poziv istanbulskog kluba, koji je uslijedio ovo proljeće, bio je i njemu zadovoljština.

Efes sljedeće godine neće imati proračun veći od 10 milijuna eura, ali i za te se novce može složiti sasvim pristojna momčad i ući s njom u borbu za europski vrh. Efes je bio spreman investirati u trenera između 1,5 i dva milijuna eura za dvije sezone i prva ideja bio je Andrea Trinchieri. No, nisu se našli s trenerom Bamberga, koji ima ugovornu obvezu vezanu za njemački klub, a i na meti je još nekih, spekulira se da bi to mogla biti Barcelona.

Slična ponuda stigla je i do Velimira Perasovića. Štoviše, pojavila se informacija da se Perasović već dogovorio s Efesom, ali to nije točno. Prema posljednjim informacijama, ovih dana - nakon što je sezona u Baskoniji okončana porazom u španjolskom polufinalu od Real Madrida - tek treba razgovarati s Joseanom Querejetom.

Perasović bi za dvije godine ugovora u Efesu trebao dobiti milijun i pol eura, a Baskonia bi na ime odštete trebala dobiti oko 300.000 eura jer Perasović ima valjan ugovor i za sljedeću sezonu. Sve to se uklapa u proračun kojim za trenera raspolaže Efes.

Tim epilogom Perasović bi opet bio u sedlu velike europske momčadi, koja će pokušati pokvariti planove bogatom Fenerbahčeu, supebogatoj Darušafaki, koja je na klupu dovela Davida Blatta, i uvijek neugodnom Galatasarayu, iza kojega stoji vojska navijača.

Neće, Perasović, doduše, imati pod kontrolom Darija Šarića, koji bi trebao put NBA lige, ali imat će veliki proračun i otvorene ruke, na kakve je Efes u posljednje dvije - doduše, generalno neuspješne - sezone navikao Duda Ivković.

Josean Querejeta odbio je predstavnike HKS-a kad su došli dogovarati Perasovića za klupu reprezentacije. Kad je stigla ponuda Efesa, tu je bio spreman na razgovor jer će dobiti - odštetu. Querejeta je prije svega ipak trgovac.

A Velimir Perasović pred novim je izazovom karijere. Kad ovaj tjedan i službeno postane trener Efesa.

Linker
21. travanj 2024 08:00