Foto: Vlado Kos / CROPIX
KVALIFIKACIJE ZA SP

FOTO: HRVATSKA STIZALA LITVU, DOSTIGLA VELIK ZAOSTATAK, IMALA NAPAD ZA VODSTVO, PA PROPUSTILA PRILIKU Bogdanović i društvo tijesno izgubili u Osijeku

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija u susretu je 1. kola drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu koje će se sljedeće godine održati u Kini izgubila u Osijeku od Litve sa 83-84 (21-21, 15-22, 19-20, 28-21) i tako uvelike smanjila izglede za plasman na SP.
Piše: HinaObjavljeno: 14. rujan 2018. 20:25

HRVATSKA - LITVA 83:84 (21:21, 15:22, 19:20, 28:21)

HRVATSKA: Perić, Kalajžić, Stipčević, Simon 16p, 5s, 3il, Mustapić 3, Šarić 19p, 6s, 5a, Bilinovac 3, Zubčić, Ramljak 3p, 5s, Zubac 11p, 4s, Žižić 6p, 4s, Bogdanović 22p, 3s, 3a, 4il.

LITVA: Kairys 6, Kalnietis 15p, 5a, Gailius, Juškevičus 14p, 3s, 3a, Seibutis 6, Kuzminskas 2p, 6s, Bendžius 16, Giedraitis 5p, 3a, Zelionis 2, Lekavičius 10p, 4s, Gudaitis 2p, 5s, Ulanovas 6.

Bojan Bogdanović je sa 22 koša bio najefikasniji u sastavu Hrvatske, Dario Šarić je dodao 19, dok su Litvu predvodili Eimantas Bendzius sa 16 i Mantas Kalnietis sa 15 pogodaka.

Iako je Hrvatska u svojim redovima imala dvojicu svojih najboljih igrača Bojana Bogdanovića i Darija Šarića, a pod obručima je imala dvojicu potentnih mladih centara Ivicu Zupca i Antu Tonija Žižića, dok je Litva doputovala bez svojih dvojice najboljih visokih igrača Jonasa Valančiunasa i Domantasa Sabonisa, Hrvatska nije uspjela doći do nasušno potrebne pobjede.

Tijekom većeg dijela prvog poluvremena hrvatske igrače nije služio šut, posebice Bojana Bogdanovića koji je promašio svih svojih osam prvih pokušaja, dok je Litva uspijevala održavati prednost zahvaljujući preciznom šutu za tricu, ponajprije preko Eimantasa Bendziusa i Adasa Juskevičiusa. Litva je pred kraj prvoga poluvremena vodila sa 41-29 da bi potom Bogdanović uspio postići pet poena i približiti Hrvatsku.

U trećoj četvrtini Bogdanović je bio sjajan, ubacio je 15 koševa bez promašaja, ali se u sastavu Litve probudio Mantas Kalnietis pa se litvanska prednost nije smanjivala. Kada se Hrvatska udarom 10-1 uspjela sredinom četvrte četvrtine približila na 70-71 činilo se kako bi moglo doći do preokreta, ali u sljedećem je napadu Bogdanović ishitreno promašio tricu.

Minutu prije kraja bilo je 73-75, a Hrvatska je nakon minute odmora imala loptu ispod litvanskog koša. Nažalost, lošim dodavanjem lopta je izgubljena da bi Kalnietis odmah potom pogodio tricu kojom je Litva povela s pet razlike. U samoj završnici dvoboja Hrvatska je zabijala trice, ali Litva je bila precizna s linije slobodnih bacanja i tako održavala prednost. Četiri sekunde prije kraja Kalnietis je pogodio jedno od dva slobodna bacanja kojima je doveo Litvu u nedostižno vodstvo 84-80, pa je trica Krunoslava Simona sa zvukom sirene samo ublažila poraz.

Hrvatska tri kola prije kraja kvalifikacija ima omjer pobjeda i poraza 3-4 te još samo teoretske izglede za plasman na SP, dok je Litva s omjerom 7-0 praktički siguran sudionik svjetske smotre. Naime, druga Italija je na omjeru 5-2, a plasman u Kinu osigurat će prve dvije reprezentacije.

Hrvatska će za tri dana gostovati kod Poljske u Gdanjsku.

KVALIFIKACIJE ZA SP, REZULTATI:

HRVATSKA - Litva 83-84

Nizozemska - Mađarska 59-74

Italija - Poljska 101-82

TABLICA:

1 Litva 7 7 0 +161 14

2 Italija 7 5 2 + 88 12

3 Mađarska 7 4 3 + 8 11

4 HRVATSKA 7 3 4 + 11 10

5 Poljska 7 3 4 + 7 10

6 Nizozemska 7 3 4 + 3 10

Rezultati by SofaScore

HRVATSKA - LITVA 83:84

HRVATSKA: Rok Stipčević, Kruno Simon, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ante Žižić,

Klupa: Mate Kalajžić, Jakov Mustapić, Ivan Ramljak, Josip Bilinovac, Hrvoje Perić, Tomislav Zubčić i Ivica Zubac. Izbornik: Dražen Anzulović

LITVA: Lekas Lekavičius, Mantas Kalnietis, Edgaras Ulanovas, Mindaugas Kuzmnikas, Arturas Guadistis

Klupa: Egdaras Želionis, Eimantas Bendžius, Evaldas Kairys, Deividas Gailius, Adas Juškevčius, Rokas Giedraitis i Renaldas Seibutis. Izbornik: Dainuis Adomaitis

------------------------------------------------------

ČETVRTA ČETVRTINA

10' - Hrvatska zove time-out 53 sekunde prije kraja. Kalnietis zabija tricu i možda rješava utakmicu 33 sekunde prije kraja. Još jedan time-out. Juškevčius pogađa oba slobodna bacanja. Šarić zabija za dva. Juškevčius pogađa jedno slobodno bacanje. Simon pogađa tricu! Kalnietis pogađa jedno slobodno bacanje. Simon pogađa tricu sa zvukom sirene! Ali više nije bilo vremena za preokret i dramatična utakmica završila je sa samo jednim poenom prednosti za Litavce. Ostaju nam ključne utakmice protiv Poljske, Mađarske i Nizozemske gdje će se pokazati hoćemo li izboriti plasman na Svjetskom prvenstvu u Kini.

9' - Guadistis pogađa jedno od dva slobodna bacanja. Zubac zakucava na Šarićevo dodavanje!

8' - Simon sjajno pogađa tricu! Juškevčius odmah uzvraća tricom.

7' - Hrvatska zove time-out. Bogdanović promašuje težak šut.

6' - I publika je sada osjetila da je Hrvatska blizu pobjedi. Dvoranom se ori 'Zovi, samo zovi!'. Lekavičius polaže za dva.

5' - Bogdanović fantastično pronalazi Šarića koji još jednom pogađa za dva poena! Litva opet zove time-out! Brzo smo se priključili na minus 3. Bogdanović iz iznimno teške situacije pogađa za dva!

4' - Zubac nakon sjajnoj Šarićevog prodora pogađa za minus 4! Ali Bendžius večeras igra nevjerojatnu utakmicu i pogađa još jednu tricu. Šarić pogađa za dva!

3' - Ramljak pogađa tricu! Litavci zovu time-out.

2' - Bendžius pogađa oba slobodna. Simon iz teške pozicije pogađa za dva poena!

1' - Bendžius odmah pogađa tricu. Zubac pogađa oba slobodna bacanja.

TREĆA ČETVRTINA (55:63)

10' - Bogdanović pogađa oba slobodna bacanja! Kalnietis odmah uzvraća i pogađa tricu. Bravo, Babo!!! Sjajna trica našega kapetana u samoj završnici treće četvrtine!

9' - Simon pogađa jedno od dva slobodna bacanja. Kalnietis pogađa za dva.

8' - Želionis pogađa pokraj nevidljive hrvatske obrane. Bogdanović pogađa oba slobodna bacanja!

7' - Bogdanović još jednom pogađa tricu! Hrvatski kapetan nas drži u igri.

6' - Guadistis pogađa jedno od dva slobodna bacanja. Giedraitis zakucava za litavskih plus 12.

5' - Razigrao se Babo! Pogodio je za dva poena. Sjajna Žižićeva blokada! Razigrala se sada Hrvatska, a i publika se probudila.

4' - Još jedna Bogdanovićeva trica! Babo nas vraća na minus 8.

2' - Šarić pogađa drugu svoju tricu! Ulanovas pogađa za dva pored nemoćne hrvatske obrane.

1' - Počelo je i drugo poluvrijeme u Osijeku. Šarić promašuje priliku u prvom napadu za Hrvatsku. Seibutis pogađa šestu litavsku tricu.

- KRAJ PRVOG POLUVREMENA -

DRUGA ČETVRTINA (36:43)

10' - Bogdanović za tri! Ajmo, Babo!!! Lekavičius sa zvukom sirene pogađa za dva poena. Bogdanović je ovom tricom postao najefikasniji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije, prestigao je Dinu Rađu! Babo je ovom tricom podigao raspoloženje u dvorani i doveo Hrvatsku na prihvatljivih minus 7 s obzirom na dojam u igri.

9' - Šarić pogađa jedno od dva slobodna bacanja. Žižić pogađa oba bacanja! Želionis radi prekršaj na Mustapiću i Jakov Mustapić pogađa još jedno slobodno bacanje! Litavci zovu time-out.

8' - Kairys blokira Bogdanovića i naš kapetan nikako da upiše prve poene. Evo ga, Babo pogađa oba slobodna bacanja! To su prvi njegovi poeni tek na kraju druge četvrtine. Juškevčius pogađa tricu. Lekavičius dodaje još dva slobodna bacanja.

6' - Zubac pogađa jedno od dva slobodna bacanja.

5' - Zubac sjajan u obrani, krade loptu za novi napad Hrvatske! U nastavku akcije Bogdanović promašuje tricu, hrvatski kapetan je i dalje bez koša, Hrvatska se muči u igri. Litavci zovu time-out.

4' - Zubac pogađa jedno od dva slobodna bacanja.

3' - Simon pogađa za 23:28! Bendžius bez poteškoća prolazi kroz našu obranu i zakucava za 23:30. Kalnietis dodaje još jedan koš za 23:32.

2' - Juškevčius ne pogađa tricu, Bogdanoviću se piše obrambeni skok, ali nije Babo do kraja 'u igri', nedostaje mu agresivnosti. Anzulović zove time-out jer su Litavci otišli na 21:28 i najveću prednost na utakmici.

1' - Litavci otvaraju drugu četvrtinu novom tricom. Kalnietis pogađa oba slobodna bacanja.

PRVA ČETVRTINA (21:21)

10' - Žižić pogađa oba slobodna bacanja. Šarić krade jednu loptu, a Mustapić izvodi sjajno polaganje za izjednačenje na samome kraju prve četvrtine!

9' - Bendžius pogađa tricu. Šarić je izborio dva slobodna bacanja i pogađa oba! Već je gotovo kraj prve četvrtine, a Bogdanović je, netipično za njega, još uvijek bez poena.

8' - Simon sjajno pogađa za dva poena! Fantastična kombinacija Šarić-Žižić i Žižić zakucava za 15:15!

7' - Lekavičius pogađa za novo vodstvo.

5' - Seibutis promašuje za tri. Šarić fantastičnom tricom pogađa za izjednačenje! Izlazi Ivica Zubac zbog dvije osobne u ranoj fazi utakmice.

4' - Šarić sjajno pogađa za 6:9!

3' - NBA zvijezda u hrvatskoj reprezentaciji Ivica Zubac zakucava za smanjenje litavske prednosti!

2' - Mantas Kalnietis dovodi Litvu u vodstvo, ali odmah uzvraća Josip Bilinovac i donosi prve poene Hrvatskoj.

1' - Počela je utakmica u Osijeku!

Uoči utakmice veliko priznanje dodijeljeno je legendi hrvatske košarke Dini Rađi koji je prošloga tjedna primljen u prestižni Hall of Fame.

------------------------------------------------------

Linker
16. travanj 2024 11:45