CROPIX
IN MEMORIAM

FOTO: POSLJEDNJI POZDRAV LEGENDARNOM PEPSIJU! U MIMARI ODRŽANA KOMEMORACIJA, ISPRAĆAJ NA MIROGOJU Odlazak posebnog trenera i košarkaškog romantika

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. siječanj 2019. 16:24

U hladni, ali sunčani četvrtak, obitelj, prijatelji, brojni košarkaši i košarkaški djelatnici oprostili su se u Zagrebu od Boška Pepsija Božića, koji nas je napustio u 67. godini između Božića i Nove godine.

U Mimari je ujutro održana komemoracija na kojoj su na Pepsija podsjetili prijatelji i suradnici, dr. Miroslav Smerdelj, Mirko Zelić, Saša Repalust i Tihana Malović, a obratio se skupu i gradonačelnik Milan Bandić.

Nešto kasnije, na zagrebačkom Mirogoju, okupilo se mnoštvo na posljednjem ispraćaju. Bila je tu cijela galerija košarkaša, od kojih su oni vezani za Pepsija, ali i za klub, KK Zagreb, pa su se generacijski držali počasne straže uz odar preminulog utemeljitelja kluba, ali i karizmatika koji je oko sebe okupljao.

Međutim, nisu se od pokojnika došli oprostiti samo oni koji su bilo kad u životu bili dio kluba; bila je tu cijela galerija košarkaških prijatelja, štovatelja...

Pepsi je pokopan na Mirogoju, u obiteljskoj grobnici, a na odru je, uz latice ruža, ostao i šal KK Zagreba, KK Novog Zagreba, KK Sigeta, kako se sve već nije zvao klub. Pepsi je polegnut uz pokojne roditelje, Josipa i Mariju, a majka Marija bila je dugi niz godina logistika kluba. U pravom smislu te riječi.

Bio je ovo i neslužbeni pogreb jednog kluba. Jedne ideje, jednog vremena. Nekih drugih, boljih ljudi.

I tko zna gdje i tko zna kad...

Boško Božić Pepsi je 1970. godine kao 18-godišnjak s grupom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao Košarkaški klub Siget u istoimenom novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao. Nakon četiri godine Božić je igrački dres zamijenio trenerskom ulogom, a 1976. godine klub je prerastao kvartovske okvire i preimenovan je u KK Novi Zagreb.

Legendarni Pepsi ga je u trenerskoj ulozi doveo sve do prvoligaškog društva u bivšoj državi. U samostalnoj Hrvatskoj klub je promijenio ime i postao KK Zagreb, a najveći uspjeh ostvario je 2011. godine, kad je osvojio naslov prvaka Hrvatske i izborio mjesto u Euroligi. No, tada Božića više nije bilo u vodećim klupskim strukturama, jer se 1999. godine odlučio povući nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Čovićem.

Božić je u tom razdoblju bio imenovan izbornikom hrvatske muške reprezentacije koju je vodio 1999. godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su naši košarkaši predvođeni Tonijem Kukočem osvojili 11. mjesto, a Božić završio svoj izbornički mandat.

Boško Božić se tada posvetio vođenju Udruge hrvatskih košarkaških trenera, čiji je bio dugogodišnji predsjednik.

Prije točno mjesec dana Pepsiju je dodijeljena Državna nagrada za sport Franjo Bučar.

Linker
20. travanj 2024 07:41