Screenshot: Twitter
MARIO NAKIĆ

HRVATSKA ILI SRBIJA? ODLUKU JOŠ NIJE DONIO, A O VRUĆOJ TEMI OGLASIO SE HRVATSKI IZBORNIK 'Bio bi važan član naše reprezentacije'

MARIO NAKIĆ Talentirani sin Ive Nakića bio je MVP juniorskog turnira Eurolige nakon kojeg se ponovo zavrtjela priča za koju će reprezentaciju zaigrati uskoro 18-godišnjak s hrvatskim i srpskim državljanstvom
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. svibanj 2019. 13:01

Otkako je Luka Dončić napustio Europu, najtalentiraniji igrač Reala, pa i cijele Europe u svojem godištu je Mario Nakić, momak rođen 2001. godine, koji je na Euroligi dominirao, proglašen je MVP-jem, a u finalu je Megi strpao 33 poena, skupio je osam skokova i podijelio četiri asista.

Nakić je na tom euroligaškom turniru u Vitoriji nastupao kao hrvatski igrač, jer on po ocu, nekadašnjem košarkašu, koji je svoje najveće utakmice igrao za Cibonu i Partizan, ima naše državljanstvo. Koje mu je zgodnije u Španjolskoj, gdje živi, jer je Hrvatska u EU, a Srbija u kojoj je Mario rođen i u kojoj je odrastao nije.

Mario Nakić rođen je u Beogradu i tamo je živio do kraja osnovne škole, kada je otišao prema Madridu u kojemu se sjajno razvija. Od jeseni će biti dio udarne postave Reala, a vrlo skoro će ovaj 199 cm visoki vanjski igrač otići i na NBA draft, pa ne treba sumnjati kako će ubrzo i njegova klupska karijera biti verzirana u najboljoj ligi svijeta.

Euroleague

Iako ima 18 godina, međutim, Mario Nakić dosad nije igrao ni za jednu reprezentaciju, ni za Srbiju, ni za Hrvatsku, a bez problema bi dobio španjolsko državljanstvo, pa je i ta reprezentacija u nekoj kombinaciji.

Razumljiva odluka

Ovo je situacija koja je kudikamo kompliciranija nego ona s Lukom Dončićem, koji je na koncu izabrao Sloveniju, iako ga je otac, koji živi u Sloveniji, usmjeravao prema Srbiji, a i tu je postojala Španjolska kao opcija. Naime, Dončić nije imao srpske papire, a majka je u njegovu odrastanju imala puno veći utjecaj nego otac i Dončićev izbor bio je prilično lak.

Što će izabrati Mario Nakić, pokušao je doznati i srpski novinarski doajen Vlado Stanković u Vitoriji nakon svršetka juniorske Eurolige, ali na direktno pitanje dočekao ga je samo zbunjeni odgovor...

- Nisam još odlučio.

Međutim, u petak su srpski mediji puni napisa o tome kako je Mario Nakić izabrao - Srbiju. Naime, izbornik Srbije i nekadašnji suigrač Ive Nakića Saša Đorđević (tata Nakić mu je bio kapetan 1992. godine kada je Partizan postao prvak Europe), na Twitteru je objavio svoju sliku s Marijem Nakićem i napisao je: “Sve čestitke, sine... čekamo te.”

Taj Tweet ukrasio je i srpskom zastavom.

Mario Nakić ubrzo je odgovorio: “Hvala puno, selektore”, a tu je poruku predsjednik Saveza Predrag Danilović ocijenio kao definitivni pristanak

Na osnovi te komunikacije na društvenim mrežama složila se priča kako je Nakić odlučio igrati za Srbiju.

Ono što se prije moglo doznati jest da Ivo Nakić, Marijev otac, nije donio odluku, a prema nekim informacijama najizvjesnija je opcija bila da Nakić neće zaigrati ni za jednu reprezentaciju u budućnosti. Uostalom, Ivo Nakić, koji je Hrvat, zna koliko je on toga morao proći kad je početkom rata još ostao u Beogradu, pa kad se poslije vratio u Cibonu. Ne igrati ni za koga iz te je perspektive možda i najlogičnije što mu je mogao savjetovati otac. Opet, ako Mario Nakić doista izabere Srbije, to je također razumljivo, jer on rodio se u Beogradu, ondje mu žive prijatelji, ali i majka Zorica koja je, inače, bila prva supruga Bobe Živojinovića, prije Lepe Brene.

Mršić još ne gubi nadu

Gdje je tu Hrvatska i što je dosad poduzeo Hrvatski košarkaški savez ne bi li privolio Nakića za igranje pod našim stijegom? Inače, treba to odmah napomenuti, Nakić je vanjski igrač, upravo onakav za kakvim žudi naša košarka.

Zagreb, 030519.
Hotel Panorama.
Predstavljanje novog izbornika muske seniorske kosarkaske reprezentacije Veljka Mrsica.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic, Veljko Mrsic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Svi iz Saveza smo razgovarali o tome, a kad sam osobno pričao s Ivom Nakićem, a nema tome dugo, on je još razmišljao, nisu donijeli odluku. U svakom slučaju, ako odluka nije donesena i ona nije konačna, od te priče ne bi trebalo odustati - smatra Veljko Mršić, izbornik naše reprezentacije.

Uopće nije sporno kako bi Mario Nakić imao mjesta u nekoj novoj viziji Mršićeve Hrvatske.

- On je jedan od najboljih mladih igrača, igrao je odlično na tom turniru u Vitoriji i nema sumnje da bi bio važan član naše reprezentacije ako se nastavi ovako razvijati. No možemo samo čekati do konačne odluke - zaključio je Mršić.

U Srbiji su uvjereni da je ta odluka već donesena, mi se još nadamo da nije. Možda puno toga bude jasnije kad se uskoro objave popisi reprezentacija, onaj Đorđevićev za SP, kao i Mršićev za Ljetnu NBA ligu.

Linker
25. travanj 2024 01:11