Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
SJAJNA IGRA, SJAJAN AMBIJENT

HRVATSKA JE POSTALA RATNIČKA REPREZENTACIJA, SVLAČIONICA ODUŠEVLJENA, IZBORNIK OTKRIO KARTE Mršić objasnio čime je 'zaprijetio igračima prije utakmice

"Igračima sam prije rekao da ću mijenjati kad vidim da ne sprintaju u obranu i time sam se vodio. Svi su odigrali dobro, ne bih nikoga izdvajao", kaže izbornik Veljko Mršić.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 21. veljača 2020. 21:58

Hrvatska je napravila što je morala, jasno je to bilo izborniku Veljku Mršiću...

- Vrlo je teško igrati utakmicu u kojoj svi od tebe očekuju pobjedu.

Takve su nam u prošlosti bile najgore te su u pravilu nudile golemi stres i u velikom dijelu donosile silna razočaranja. Međutim, ovaj put je bilo drukčije, Hrvatska na staru kvalifikacija za Eurobasket 2012. nije ponudila ni najmanje nervoze.

- Ne bih volio da ispadne kako su bivši izbornici nešto krivo radili, ali Veljko nam je od prvog dana postavio pravila ponašanja na terenu i izvan njega, a tako nam se pojačao koncentraciju i fokus na ono što trebamo raditi. U tom smislu smo imali drukčiji pristup, a odrazilo se to i na izvedbu jer ukupno smo odigrali vrlo dobru utakmicu - istaknuo je Hrvoje Perić, jedan od najiskusnijih reprezentativaca.

Zagreb, 210220.
KC Drazen Petrovic.
Kvalifikacijska utakmica za Eurobasket 2021, Hrvatska -Svedska.
Na fotografiji: navijaci.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Među igračima je pak najčešće spominjana riječ bila obrana.

- Bilo je ovo dobro, na trenutke jako dobro - smatra Darko Planinić.

- . Izbornik Mršić je od nas prije utakmice tražio da idemo "u kost" i svima nam je bilo jasno da samo tako možemo do željene pobjede. I nije bilo lako, zaprijetili su nam Šveđani, došli na 12-13 razlike u drugom poluvremenu, ali smo na kraju iskotrolirali situaciju. Odlična je ovo stvar, start je jako bitan, pogotovo jer imamo toliko loših iskustva iz prošlosti.

Mršić se nije puno vraćao unatrag, govorio je isključivo o onome što se dogodilo u petak na njegovom službenom debiju kao izbornika.

- Malo smo izgubili energiju u drugom poluvremenu, ali nije lako držati visoki intezitet na oba kraja terena. Igračima sam prije rekao da ću mijenjati kad vidim da ne sprintaju u obranu i time sam se vodio. Svi su odigrali dobro, ne bih nikoga izdvajao.

Zagreb, 210220.
KC Drazen Petrovic.
Kvalifikacijska utakmica za Eurobasket 2021, Hrvatska -Svedska.
Na fotografiji: fotografiranje za uspomenu, Darko Planinic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Što je napravio da mu se u momčad ne uvuče nervoza kakvoj smo svjedočili u prošlom kvalifikacijskom ciklusu?

- Još od prvog okupljanja prošlo ljeto puno važnosti pridajem mentalnoj pripremi. Stalno pričamo o pobjedničkoj kulturi koju trebamo izgraditi kroz cijelu organizaciju pa smo stoga postavili 6-7 vrijednosti po kojima se moramo ravnati. Igračima objašnjavamo da se morju fokusirati na zadatke, ne na pobjedu kao takvu jer pobjeda će doći kao produkt izvršavanja zadataka.

Nakon dobrog domaćeg starta Mršića i njegove momke sad čeka gostovanje kod Nizozemaca koji su u petak pobijedili Turke u Ankari.

- Prije ove utakmice sam mislio da je Švedska bolja od Nizozemske, sad sam promijenio mišljenje - Zaključio je Veljko u najboljem stilu svog negdašnjeg učitelja Mirka Novosela.

Linker
20. travanj 2024 10:01