LJETNA NBA LIGA

HRVATSKA JE U POSLJEDNJOJ UTAKMICI U LAS VEGASU MINIMALNO PORAŽENA OD THUNDERA, ALI UZ OGROMAN SUDAČKI PREVID 'Bio je faul za bacanja i nesportska'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. srpanj 2019. 10:38

Hrvatska je imala na konopcima Oklahomu City Thunder, koju je iz prvog reda gleda Billy Donovan, trener prve momčadi. Imala je Hrvatska 66:59 na dvije i pol sekunde do konca, imala je i 68:67 te branila zadnji napad OKC-a, ali je Devon Hall na četiri i pol sekunde pogodio za 69:68.

Veljko Mršić je pozvao time-out, pao je dogovor, jer je Marina Marića čuvao niži igrač da se odmah ide loptom na Marića, ovaj ju je primio i dobio opasan udarac, ali suci su vidjeli da je to faul na podu i Hrvatima dali još jednu loptu sa strane. Opet smo odigrali isto, iako je klupa Thundera sada poslala centra na Marića, a ovaj nije uspio realizirati drugi pokušaj.

Prvi je bio sporan, jer to je bio evidentan faul za dva slobodna bacanja, na tri sekunde do sirene, kod minus jedan...

- Bio je čist faul za bacanja, u Europi bi se sudila i nesportska, ali što je tu je. Šteta da nismo okrunili sve dobre igre zadnjom pobjedom. Opet smo se muški potukli, borili se, šteta što nije pobjeda otišla na našu stranu - kazao je Marin Marić, centar iz Splita, jedan od onih koji je ostavio sjajan dojam na ovoj Ljetnoj ligi i, realno vrijedi puno više od ugovora u belgijskom Aalstaru kojega potpisao ovih dana.

VIDEO: Tvrtko Puljić

Ovoga puta Hravti su dobili prvo poluvrijeme, a opet je niti naše igre držao Roko Rogić, koji je odigrao novu pamtljivu utakmicu i fascinantno je koliko taj dečko na ovoj razini napreduje iz meča u meč. Sada je Rogić bio na 11 poena, četiri skoka i sedam asista, s svojim je prodorima i asistima iz picka razigravao već spomenutog Marić, ali i Antonia Vrankovića, još jedno otkriće ove turneje, koji je utakmicu protiv Thundera završio na double-doubleu, ubacio je 16 poena i skinuo je deset skokova. I on će biti ozbiljan centar...

Pavle Marčinković je opet nudio energije u izobilju, a Željko Šakić finese u danu kad mu šut nije bio neki saveznik (2-11).

Ukupno, Hrvatska je upisala peti poraz. Prva dva bila su na minus 16 kontra Detroita i Brooklyna, po osam razlike zaostali smo za Thunderom i Dallasom, da bi i u ovoj utakmici razigravanja opet bili poraženi od Oklahome, ali za jednu loptu. Ili sudačku odluku. Treba još i to dodati, Hrvatska nije imala niti sreće sa ždrijebom, jer su Detroit, Dallas i Brooklyn završili u doigravanju, među najboljih osam, a Oklahomi je jedna pobjeda nedostajala da i ona završi u četvrtfinalu. Šteta, jer smo mogli ovdje puno više od konačnih 0-5. Dojam je naprosto kud i kamo bolji od tog golog rezultata.

VIDEO: Tvrtko Puljić

- Nismo imali kontinuitet, bilo je tu propadanja u ovoj posljednjoj utakmici u Las Vegasu, ali smo na koncu imali priliku za dobiti, prije nego za izgubiti. U tim ključnim trenucima, prebrzo smo primali poene, a i promašili smo neke zicere, poluotvorene šutove, dok su oni pogađali - tako će izbornik Veljko Mršić o posljednjoj našoj utakmici u Las Vegasu.

Ukupni dojam je ovako sažeo:

- Ukupna ocjena je pozitivna, dečki su odradili jako dobar turnir, iza nas je ostala i lijepa promocija hrvatske košarke, ali i promociju igrača koji su bili tu. Sada sam se u svlačionici zahavlio dečkima na trudu koji su napravili i smatram kako je ovo jedan kamen temeljac, jako dobar temeljac za ono što nam slijedi ju kvalifikacijama za Eurobasket - završio je Mršić.

Kao nagradu za dobre igre, kompletna reprezentacija je u petak navečer otišla u brazilski restoran Fogo de Chao, ali na koncu ostaje žal za barem ovom posljednjom utakmicom, jer ona je naprosto morala završiti bolje. Ali, Las Vegas je ispao pun pogodak, neki igrači su ovdje napredovali onoliko koliko bi napredovali u cijeloj jednoj sezoni.

Shvatili su gdje su i neki od njih doista nisu daleko od jako ozbiljne košarke.

Oklahoma City Thunder 69

Hrvatska 68

(18:13, 15:22, 17:16, 19:17)

LAS VEGAS - Cox Pavilion. Gledatelja 3.000. Suci: Sterling, Conley i Moore.

OKLAHOMA CITY THUNDER: Hervey, Diallo, Bazley 11p, 6s, 3il, Evans, Dort 6, Grantham 8p, 4s, Cannady 12, Hall 8, Carrington 4p, 3s, 11a, 4il, Carter 2, Burton, Terry 8p, 4s, Morin 10p, 3s, 3bl.

HRVATSKA: Radovčić 3, Čakarun 4s, Drežnjak 6s, Marčinković 11p, 3s, Vuković 7p, 3s, Badžim 2, Babić 2p, 5s, 3a, 3il, Ramljak, Vranković 16p, 10s, Rogić 11p, 4s, 7a, Šakić 4p, 5s, 5a, Marić 12p, 4s.

Linker
20. travanj 2024 02:25