Rozić
 Zeljko Sop / Cropix / CROPIX
KRVAVI PUT DO KINE

JEDAN OD NAJISKUSNIJIH REPREZENTATIVACA PROGOVORIO 'Neki igrači u hrvatskoj reprezentaciji ne pružaju ono što mogu, mi se moramo boriti protiv toga'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 01. prosinac 2018. 13:28

Prvi od četiri ispita na putu prema SP-u hrvatska je košarkaška selekcija ispunila - pobjedom nad Mađarskom, izabranici Dražena Anzulovića žive još jedan dan, odnosno barem do nedjelje i Litve.

Do kraja, ako žele izbjeći bilo kakve računice i osvrtanja prema ostalim suparnicima, Hrvatskoj trebaju tri pobjede - i protiv Litve u Vilniusu i protiv Poljske doma te u Mađarskoj. Baš su se protiv te Mađarske košarkaši barem malo odužili osječkoj publici, kojoj su još od rujna, pojačani NBA reprezentativcima, ostali debelo dužni. Ovaj je roster, međutim, pokazao neke stvari koje nisu štimale u prethodnim utakmicama, a to je, u prvom redu, bolja i pokretljivija obrana. Jer, ograničiti Vojvodu na samo 14 poena, nije mala stvar. Poeni u napadu su, pak, dolazili u prvom dijelu od Mire Bilana, koji je konstitucijom radio nered u mađarskom reketu i zabio 22 za poluvrijeme. U Litvi će mu ipak biti nešto teže...

SLABE ODLUKE - Imamo problema s neuigranošću. Imali smo samo dva treninga u kojima smo mogli zajedno trenirati i teško je u tako kratkom roku postaviti nekakve ozbiljne sisteme igre. Mađari su to dobro koristili i vraćali se vanjskim šutom u utakmicu. Znali smo što možemo očekivati od njih, nisu nas iznenadili, ali i mi smo im to dopuštali nekim izgubljenim loptama i slabijim odlukama. Ne smiju nam se događati te crne rupe u budućim utakmicama. Protiv Litve nas također čeka teška utakmica, teža od ove. Sigurno je da će nam mentalno malo pomoći ova pobjeda. Za Litvu ćemo se pokušati što bolje odmoriti, znamo što nas tamo očekuje. Iako su oni već osigurali prolazak, neće biti opušteni, znamo kakva su momčad. Sigurno će ići na pobjedu - ocjenjuje Bilan.

Očito je da su Anzulovićevi igrači u grču, jer na njihova je pleća pao zadatak plasiranja na Svjetsko prvenstvo, koji bi, budimo iskreni, bio teška misija i kompletnoj Hrvatskoj. Ne zbog kvalitete suparnika, nego pozicije u kojoj se nalazi hrvatska selekcija. Da pritisak osjećaju i igrači, priznao je i kapetan Marin Rozić, koji je i odigrao kapetanski 27 minuta protiv Mađarske...

- Trebalo nam je ovo, pritisak je bio velik. Imali smo neke dobre periode, ali nismo mogli prelomiti. Mađarska je kvalitetna, imaju igrače koji mogu zabiti iz daljine. Ali, nadam se da će pritisak sada biti osjetno manji. Živi smo, imamo solidnu priliku da odemo u Kinu. Idemo u Litvu pokušati odigrati dobru utakmicu.

FAJTER JUNAKOVIĆ Izgleda da taj pritisak često pojede igrače. Tako je, recimo, Mate Kalajžić nesigurno ušao u utakmicu, pa ga Anzulović nakon preseljenja na klupu više nije vraćao unutra...

- Ni sam ne znam zašto je tako. Sa strane, dok nisam bio u reprezentaciji, nisam imao takav dojam, ali ovih dana sam uvidio da pritisak učini svoje. Nisam uspio odgonetnuti razlog. Neki igrači u reprezentaciji ne pružaju ono što realno mogu, mi se moramo boriti protiv toga, da od svih igrača dobijemo što očekujemo. Nadam se da će biti lakše.

Problema s pritiskom zato nema Martin Junaković. Playmaker Šibenika pokazao je da zna diktirati ritam napada, međutim, nepotrebno je napravio nekoliko faulova, koji su ga dvije minute prije kraja izbacili iz igre. Hrvatska je to mogla skupo platiti.

- Nisam iznenađen njegovim igrama. Simpatiziram tog dečka otkad je bio u Ciboni, vidio se taj jedan fajterski, pobjednički karakter. Činjenica je da je mijenjao klubove, ali je sada sazrio. Od njega sam ovakvo nešto očekivao i nadam se da će imati malo više sreće u karijeri - ocijenio je Rozić.

Linker
18. travanj 2024 19:43