Foto: Vlado Kos / CROPIX
INTERVJU ZA JL

JEDINI HRVATSKI TRENER U NBA LIGI O ŠANSAMA ZA PLASMAN NA OI 'Hrvatskoj Tokio neće pobjeći bude li kompletna, ali treba paziti na Acu!'

INTERVJU Jedini hrvatski trener u NBA ligi o radu u Memphisu, reprezentaciji, Bogdanoviću...
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 08. prosinac 2019. 23:04

Neven Spahija ovog je ljeta osigurao novu gažu u NBA ligi, zbog čega je CV trofejnog hrvatskog trenera postao još malo deblji. Nakon trogodišnjeg asistiranja (od 2014. do 2017.) Mikeu Budenholzeru u Atlanti (pa jedne godine provedene za kormilom Maccabija), ovog se ljeta preselio 600-tinjak kilometara zapadnije, postavši dio stručnog stožera trenera Taylora Jenkinsa u Memphis Grizzliesima.

Spahiju smo “ulovili” tijekom gostujuće ture u kojoj su nakon Chicaga, Memphisu uslijedile utakmice u Salt Lake Cityju, San Franciscu i Phoenixu.

Koja su vaša zaduženja u Memphisu, možete li nam to malo približiti, upitali smo na početku razgovora hrvatskog trenera.

- Osim glavnog trenera, u stručnom stožeru kluba su takozvana tri ‘front row’ trenera i tri ‘back row’ trenera i svaki od njih ima svoja zaduženja, odnosno svaki ima svoju grupu timova koju skautira i za koje priprema utakmice. To sam radio i u Atlanti. U NBA-u se prije svake odluke puno sastanči i u tom smislu se koristi moje iskustvo. Analitika je u NBA-u sve više izraženija, pa tako unutar franšize imamo takozvani analitički odjel i jedan od mojih poslova je komunikacija između stožera i tog odjela. Dogodi se niz od četiri ili pet utakmica nakon kojeg zatražiš neke podatke koji se u prvom momentu ne mogu iščitati iz gole statistike i zato nam služi analitika da nam objasni sve što mi tražimo.

Naletjeli smo na jedan intervju u kojemu govorite i kako dosta radite s Markom Gudurićem, igračem koji je ovog ljeta Fenerbahçe zamijenio Memphisom...

- Tako je, to je recimo segment koji nisam obavljao u Atlanti, a radio sam individualno i s Milesom Plumleejem koji više nije kod nas. Što se tiče Gudurića, njemu je ovo prva sezona, a NBA liga je sasvim druga košarka, zahtjevi su drugačiji i puno mu pomažem u prilagodbi.

REUTERS/Stringer (LITHUANIA)
REUTERS

Memphis je u kratkom roku izgubio dvojicu igrača koji su obilježili jednu eru kluba - Marc Gasol je otišao u Toronto, Mike Conley u Utah Jazz, a Grizzliesi se okrenuli mladim licima, novom treneru i košarci s puno ritma.

- Često se može vidjeti na našim utakmicama logo ‘next generation’, a ovdje više ne možeš reći da ideš u rebuilding jer sada 14 momčadi ima lottery pick tako da to više ni nije potrebno. Naglasak je na mladim igračima, zbog toga su pušteni i Gasol i Conley, pa sada mladi igrači čine jezgru sastava. Iskreno, mi igramo bolje nego što sam očekivao, a to je jako pohvalno za novi program, novog GM-a, novi stožer i nove titularne igrače.

A jedan od onih koji se prometnuo u titularnog igrača je playmaker Ja Morant, inače frontrunner za rookieja godine.

- Nisam mogao vjerovati da jedan dečko od 19 godina može na takav način preuzeti momčad. Kroz karijeru sam se nagledao svega, ali takav talent i takva energija su fascinantni. On vuče sve druge za sobom. Sada je trenutno ozlijeđen, ali nije to glavobolja za nas, kako se ono kaže - gledamo veću sliku.

NBA se ovog ljeta izokrenuo naglavačke, karte su ponovno podijeljene, a favoriti za naslov su obje momčadi iz LA-a te Milwaukee Bucksi. Koga vi vidite na tronu?

- Ovo je u svakom slučaju najbolji početak jedne NBA sezone koju sam ikada gledao. Pratim NBA cijelu svoju karijeru, pratio sam je i prije nego sam postao trener stoga ne mogu reći da se sjećam da je regularni dio krenuo s ovoliko kvalitetnih utakmica i momčadi koje se bore za play-off. Mislim da su te tri spomenute momčadi prvi favoriti, ali ne treba podcijeniti Houston, pa Dallas koji je nedavno dobio Lakerse... Zatim su jako interesantni Toronto Raptorsi koji igraju puno bolje nego što se to od njih očekivalo, tako da je vrlo teško kazati tko je ta momčad koja prednjači. Ali ako bih na današnji dan morao izabrati, onda bi to bili Bucksi na Istoku, a Lakersi i Clippersi na Zapadu. Ono što bih dodao za te momčadi koje su u krugu favorita - vrlo je bitno da im ostanu zdravi glavni igrači. Ovo ljeto se dogodilo potpisivanje slobodnih igrača kakvo nitko nije očekivao tako da je dosta timova s uglavnom dva superstara i zato je bitno da ne dođe do ozljede.

Uoči sezone mnogi su predviđali i Utah Jazzu Bojana Bogdanovića dosta dobru sezonu...

- Oni igraju promjenjivo. Utah je stavljena u skupinu kandidata za naslov ove godine, međutim očito se još traže, ali definitivno imaju odličan roster. Pun pogodak je bio dovođenje Bojana Bogdanovića koji igra najbolju sezonu u karijeri. Vrlo je teško u NBA-u svaku večer zabijati 30 poena, ali njegov prosjek od početka sezone pokazuje da Utah želi graditi oko njega.

Dario Šarić igra jako važnu sezonu, onu na čijem kraju treba potpisati veliki ugovor...

- Ne stignem baš svakoga dana provjeriti što rade naši košarkaši, ali uvijek nakon dvije-tri utakmice pogledam što su radili. Dario ima sasvim solidnu sezonu, puno bolju situaciju nego ju je imao u Minnesoti, tako da se nadam da će se još dizati i da će potpisati taj ugovor života. Ja mu u tome želim sve najbolje. Možda smo mi očekivali malo više, ali recimo ovu utakmicu koju je odigrao protiv nas je odigrao na jako visokom nivou.

Od ostatka hrvatskog NBA društva jedino Ivica Zubac ima konstantu minutažu...

- Zubac je starter s tim da nema minutažu startera. Za jednog mladog igrača u razvoju biti starter u momčadi koja pretendira na naslov je velika stvar, ne možeš više od toga očekivati.

Da se dotaknemo i hrvatske reprezentacije, kako vidite skupinu kvalifikacijskog turnira u Splitu, u kojoj su protivnici Mršićevih izabranika Rusija, Njemačka, Brazil Ace Petrovića, Meksiko i Tunis?

- Zapravo uvijek isto odgovorim na ovo: pitanje je u kojem sastavu ćemo igrati. Nadam se da svi oni za koje Veljko smatra da mu trebaju da će doći, i ako se to obistini onda su šanse velike. Igramo kod kuće, koliko god da je to prednost, to može biti i pritisak, ali ako dođu najbolji oni to mogu izdržati. Odmah da napomenem da neće biti lako jer Njemačka u punom sastavu je fenomenalna, Rusi su neugodni, a Aco Petrović je valjda svjetski prvak u motiviranju igrača u ovakvim situacijama. On se u turnirskom sustavu snalazi kao riba u vodi. Turnirski sustav je pun zamki, treba pogoditi formu, treba i malo sreće. Sjetimo se kako smo otišli u Torino kao autsajderi pa smo izborili Olimpijske igre. Ponavljam, nadam se da će se svi odazvati i u tom slučaju je to po meni itekako moguća misija - podvukao je Spahija.

Linker
18. travanj 2024 19:41