REUTERS/Aly Song
SVJETSKO PRVENSTVO

JOŠ JEDNA POBJEDA DO MEDALJE Mogu li Boomersi do prvog postolja u povijesti?

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. rujan 2019. 12:20

U Riju su bili u četiri. I jedan posjed daleko od bronce kontra Španjolaca. Da nešto posebno ima u ovoj generaciji australskih košarka jasno je već dosta dugo. Iako nisu, a željeli su ga, nagovorili Kyriea Irvinga da igra za Australiju, iako im ovdje nema Benna Simmonsa. Doduše, više su se rastužili zbog otkaza Ryana Broekhoffa, ali o tom drugom zgodom.

U Kini su tu gdje su ih mnogi vidjeli, ne samo nakon što su u Melbournea nanijeli prvi poraz SAD-u nakon 78 utakmica u kojima su Amerikanci slavili nad svojim protivnicima u posljednjih 13 godina.

Mills održavao razliku

No, naučili smo to jako dobro na ovom SP-u, prognoze su OK ako ih se potvrdi na parketu, Australci su to učinili, Australci su, poput Španjolaca i Argentinaca bez poraza stigli među četiri, a usput su baš oni nanijeli jedini poraz posljednjem iz kvarteta najboljih, Francuzima. Koji su sredili SAD.

Češka je bila vrlo solidna u četvrtfinalu, držala svog plana, radila što je mogla na krilima Tomaša Satoranskog, koji je ostao na skok daleko od triple-double, jer je završio na 13 poena, 13 asista i - devet skokova. Zaigrao je i oporavljeni Blake Schilb. No, Australci su prelomili u trećoj četvrtini, otišli su na 63:46 u 30. minuti i do konca je Patty Mills sa 24 poena, četiri skoka i šest asista održavao razliku.

Do tih plus 17 krajem treće dionice za Australce je veliki posao obavio Andrew Bogut, koji je zaključio utakmicu sa 10 poena, dva skoka, tri asista i tri blokade, iako, svaki put kad bi primio loptu čekali su ga zvižduci s tribina. Bilo je tako od početka SP-a, pa i u Šangaju, jer Kinezi ne mogu Bogutu oprostiti jedan tweet o njihovom plivaču Sun Yangu, u kojemu je pozvao one koji su s njim na postolju da čekićem razbiju isto to postolje. Aludirao je Bogut time na slučaj kad je Sun Yang razbio čekićem bočice svoje krvi koje su trebale na doping analizu...

S njima mogu i u rat

Nema veze, Bogut se navikao na zvižduke, barem se tako činilo protiv Čeha...

- Ne mogu prestati pričati o tome kako su sjajni ovi momci koje vodim. Način na koji igraju, koliko se žrtvuju na terenu jedan za drugoga, koliko se drže zajedno i kad je teško i kad je super, to je neopisivo. Ova skupina ljudi doista inspirira. Kad smo završili četvrti u Riju, osjećaj je bio grozan. Sada smo u novoj šansi - kazao je Andrej Lemanis, izbornik Australije.

Australija nikada nije bila u četiri na SP-u i Down Under je krenulo ludilo.

- Sjajno je biti u Kini, ali mi ovdje osjećamo da je cijela nacija iza nas. I to je nešto posebno. To se osjeća u svlačionici, na terenu, u mnogim situacijama. I nadam se da ovo nije zadnja naša pobjeda - rekao je Mitchell Creek.

I da, jedna od izjava Arona Baynesa, onog bradatog centra koji danas šutira trice protiv Francuske 5-6, a kad je igrao za Olimpiju u ABA ligi nije mogao zabiti izvan reketa, možda će reći sve...

- S ovim tipovima s kojima igram bih bez problema otišao u rat.

To je Australija. Čuvajte se. Prvo, Španjolci...

Linker
26. travanj 2024 02:25