Zagreb, 190818.
Hotel Panorama.
Povratak mladih kosarkasa U-16 s EP gdje su osvojili zlatnu medalju.
Na fotografiji: Mile Karakas.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

EUROPSKO PRVENSTVO U18

JUNIORI NA PREKRETNICI NAKON TRI SUSRETA PUNA OSCILACIJA 'U tri godine dobili su ih samo Amerikanci, ali mislim da nam Francuzi leže'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 31.07.2019. u 11:52

 • Europsko prvenstvo košarkaša do 18 godina u Volosu, tamo negdje u Grčkoj na pola puta od Atene do Soluna, stiglo je do završnice.

  Nakon razigravanja po skupinama u kojem se već nekoliko godina na ovim turnirima mlađih kategorija reprezentacije samo raspoređuju po ždrijebu, odnosno svi imaju priliku izboriti se za ulazak u četvrtfinale ili pak otići u borbu za ostanak, Hrvatska je s jednom pobjedom (Finska na otvaranju) i dva poraza (-35 od Nizozemaca, tijesno sa Španjolcima) kao posljednja otišla na Francuze, favorite za naslov prvaka...

  - Prva utakmica bila je negledljiva, druga očajna, a u trećoj smo pokazali karakter - najkraće je dosadašnji nastup ocijenio Mile Karakaš, izbornik naših juniora.
   

  Dosad -23 i -28

  - Protiv Finaca smo imali 27 izgubljenih lopti kao i oni, ali trebalo je to dobiti, o Nizozemskoj je suvišno trošiti riječi jer u toj je utakmici baš sve krenulo i išlo krivo, bilo je “ajme majko”, ali na kraju smo protiv jednog od favorita igrali u egalu i s malo pameti trebali dobiti.

  Koliko je taj poraz bio skup vidi se po protivniku u osmini finala, jer ovako su nam došli neporaženi Francuzi, dok bi u slučaju pobjede na drugoj strani bila Latvija, koja je prvi krug zaključila bez pobjede.

  - Ova Francuska je europski prvak U-16 i svjetski viceprvak U-17, u posljednje tri godine izgubili su samo od Amerikanaca lani u finalu Svjetskog prvenstva. Međutim, koliko god to možda zvučalo bahato, mi ne da smo uvjereni kako možemo s njima igrati, već mislimo i da nam leže. Igrali smo u pripremnom razdoblju, vodili do početka posljednje četvrtine i onda napravili nekoliko grešaka te im dopustili da se odvoje pa imamo i to iskustvo.

  U spomenute tri godine se ova naša generacija, a tu mislimo na izlazno 2001. godište, dva puta susretala s Francuskom i upisani su porazi od 23 i 28 razlike, Karakaš u Volosu nema trojicu najboljih (Roko Prkačin, Ivan Perasović, Boris Tišma) ulaznog godišta, s kojima je lani osvojio europsko zlato U-16, ali sve to ga ne obeshrabruje prije današnje (15.45) utakmice osmine finala.

  - Tradicionalno za njih, radi se o reprezentaciji protiv koje će ključno biti zaustaviti napadački skok i obrambenu tranziciju, centri su im loši šuteri, a i bekovi su do sada upisivali niske postotke u šutu. Recept se, dakle, zna...
   

  Gnjidić je upitan

  Napuni reket i pusti šut. Pogotovo kad s druge strane imaš Francusku koja na ovom turniru gađa 48,3 posto za dva poena, dok su “iza luka” na tragičnih 20,3 posto kao momčad.

  - Treba tu biti i oprezan jer Cazalon i Thirouard-Samson inače nisu loši šuteri - napominje Karakaš.

  S druge strane, u našem napadu će puno toga ovisiti o dva Mateja - Rudanu i Bošnjaku te Sandru Rašiću, koji je eksplodirao protiv Španjolske sa 34 poena i šest pogođenih trica iz devet pokušaja. Problem je ozljeda zgloba Lovre Gnjidića, čiji nastup je pod upitnikom, a kako Filip Paponja na ovom turniru igra puno manje nego prošle godine na U-16, pati organizacija igre...
  - Tu su još Lukačić i Škarica, koji nije primarno playmaker, ali je to dobro odradio u prošloj utakmici. Nadam se da će na kraju i Gnjidić moći igrati pa tako da ne mislim kako bismo tu trebali imati problema - zaključio je Mile Karakaš.

  Tagovi
  Iz drugih medija