Luka Šamanić u dresu Olimpije tijekom dvoboja protiv Cibone u siječnju ove godine
 Ronald Goršić/CROPIX
ČESTITAO MU I LUKA DONČIĆ

KAKO JE NAŠ SUPER TALENT ZAVRŠIO U NAJBOLJOJ NBA MOMČADI POSLJEDNJIH 20 GODINA 'Ja u Europi nemam što naučiti, igra se košarka koju nikad neću igrati'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. lipanj 2019. 00:00

Nije bio u dvadesetak onih kojima je NBA osigurao, sudeći po procjenama drafta, mjesto u Green Roomu. Gdje su svoje stolove imali Zion Williamson i ostale zvijezde. Luka Šamanić bio je u publici, zajedno s majkom i ocem.

Nije Luka Šamanić bio, ako ćemo pravo, do prije mjesec dana niti među najboljih 45 po procjenama. Iako je, recimo i to, lani u ovo vrijeme, prema nekim prognozama, bio i lottery pick. Onda se počelo nešto veliko događati, zapravo traje to posljednjih pola godine, otkako su Olimpijine utakmice počeli pohoditi naveliko NBA skauti. R.C. Buford, GM Spursa bio je jedan od prvih koji su posjetili Ljubljanu.

Luka Šamanić je propustio završnicu slovenske sezone i otputovao je na Combine u Chicago, gdje je sve zadivio. Spurse, očito je postalo kasnije, najviše. Jer, prvi poziv za predraft kamp stigao je baš iz San Antonija, a premda je Šamanić posljednjih dana bio na pet, šest kampova diljem lige, Spursi su odmah vidjeli sve što ih je zanimalo.

Ostao bez teksta

Kad je Adam Silver, direktor NBA lige, pročitao da će Spursi kao 19. pick - a zanimljivo je da su unazad dvadeset godina, otkako su ukupno najbolja momčad NBA lige, samo jednom i to lani, Lonnie Walker je lani bio 18. pick, imali niži originalni pick - uzeti Luku Šamanića, naš je momak ostao bez teksta. - ​Speechless...

To je i bilo i prvo što je rekao za Instagram stranicu Spursa, nakon što je nabacio kapu Spursa i nakon što mu je u glavi moralo proći baš sve. Pa i to da je postao četvrti Hrvat u povijesti s najvišim pickom, odmah iza Dragana Bendera (4.), Marija Hezonje (5.) i Darija Šarića (12.). Nije tajna niti to, Šamanići su negdje podsvjesno željeli baš Spurse, željeli su baš Gregga Popovicha, iako su bili svjesni kako je za rookieje kod Popovicha težak put.

Austin Spursi, razvojna momčad Spursa, koja igra G League, uvijek je opcija kod Spursa za igrače koji dolaze nakon drafta. Međutim, razvoj u najboljem rasadniku koji postoji, ne samo za igrače, već i za trenere ili sportske djelatnike na svijetu, bilo je sve što je Luka Šamanić mogao poželjeti te noći: - Bez teksta sam, jednostavno sam ostao bez teksta kad sam čuo da me uzimaju Spursi kao 19.

Jun 20, 2019; Brooklyn, NY, USA; Luka Samanic (Croatia) greets NBA commissioner Adam Silver after being selected as the number nineteen overall pick to the San Antonio Spurs in the first round of the 2019 NBA Draft at Barclays Center. Mandatory Credit: Brad Penner-USA TODAY Sports - 12930059
Brad Penner-USA TODAY Sports

To je Luka Šamanić rekao za SN baš u vrijeme dok je draft završavao, baš u vrijeme dok je Vlade Divac radio akrobaciju s kojom je Vanja Marinković izabran kao 60. pick od strane Kingsa. Luka Šamanić je još uvijek bio u Barclay’s Centeru. I tek je ovo izustio...

- Odlazak u Spurse je ostvarenje mojih snova, mogu reći da su Spursi bili moja intimna želja. Znam da su me gledali, odradio sam tamo i kamp, ali ovo je zapravo sve što sam htio...

Bio je svjestan kako ga sad tek čeka ono najteže, dug je put do toga da postane ono u što vjeruje, da realizira do kraja talent koji posjeduje. A usput će morati trenirati manijakalno kako bi izborio dres.

- Bit će mi onako kako se izborim. Nemam problema s tim hoće li to biti G League na početku, znam samo da sada odlazim za San Antonio na predstavljanje, nakon toga znam i da ću igrati Ljetnu ligu u Las Vegasu. Pokušat ću dati sve od sebe da se nametnem.

Bilo je veličanstveno

Kako se osjećao uopće u toj noći drafta, najvećoj u svojoj dosadašnjoj mladoj karijeri? - Bilo je veličanstveno, bio je to spektakl u punom smislu te riječi. Uz mene su bili mama i tata, svi ti veliki igrači oko mene, ma uživao sam. Tako što se dogodi samo jednom u životu.

Sve je ovo posljedica sjajnih mjesec dana koje je Luka Šamanić odradio u SAD-u. Iza njega je ostao put u kojemu je iz aviona odlazio na treninge, pa se ukrcavao na novi avion, stizao u drugi grad, a tu opet nastojao biti što je moguće bolji. I ostaviti dojam. - Bilo je jako naporno, uložio sam u sve jako puno energije, putovao u sve te gradove, trenirao. Dobro, sada je to gotovo, sada znam gdje idem. I jako, jako sam sretan...

Čestitao mu i Dončić

Luka Šamanić je 23. Hrvat izabran na NBA draftu, sedmi u prvoj rundi. I prvi Hrvat koji će igrati za najveću organizaciju u posljednjih dvadeset godina. San Antonio Spursi su momčad na kojoj su odrasle generacije, momčad koju je mudro vodio kroz sve te godine Gregg Popovich. Isti onaj Gregg Popovich koji će na koncu svoje karijere, kad se igrački umirovila Velika trojka (Duncan, Ginobili, Parker), raditi i s Lukom Šamanićem. Te ga promovirati u NBA vrijednost.

Spursi rijetko griješe. Imali su tri picka te večeri, prvi i najviši potrošili su za Luku Šamanića. Dečka kojemu je samo 19 godina. Dečka koji je davno donio odluku da odlazi u NBA, pod svaku cijenu. - Ja u Europi nemam što naučiti. Ovdje se igra košarka na šezdeset poena koju ja neću nikad igrati.

I to je rekao tati Marku ove sezone. A kad je stigao u SAD, onda su svi shvatili da je to momak od 210 cm koji može igrati obje centarske pozicije, momak koji šutom otvara reket, koji može prodirati, ali i momak koji će u obrani preuzimati svih pet pozicija. I koji ima tijelo na koje se mogu nabaciti kilogrami. I urođeni vertikalni skok kakav se rijetko viđa.

Sada će sve to Gregg Popovich, a teško je tu pronaći bolju ruku, slagati u pakleni stroj. U sljedećoj sezoni, za dvije, nije važno. Luka Šamanić je stigao u NBA da bi tu vječno trajao. Tako je to barem izgledalo u noći s četvrtka na petak. ​Jedan drugi Luka, Luka Dončić, odmah mu je čestitao na Twitteru. Tagirao ga je i zapljeskao.

Linker
21. travanj 2024 21:27