'BIT ĆETE OPET PONOSNI NA NAS'

ACO NA POVRATKU U ZAGREB PROGOVORIO O 'DRAMATIČNOJ KRAĐI' 'Moje tehničke su bile ciljane!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. srpanj 2016. 14:52

Hrvatski košarkaši vratili su se u Zagreb nakon velike subotnje pobjede protiv Italije i plasmana na Olimpijske igre. Bogdanović i društvo su nešto iza podneva stigli u svoju zagrebačku bazu, hotel Panoramu, gdje je oko 13 sati konferenciju za medije održao izbornik Aco Petrović.

"Pokazali smo moć i pokazali smo znanje, osjećaj pripadnosti Hrvatskoji i zbog toga sam iznimno ponosan. Ponosan sam radi njih, radi igrača. Zašto sam pozvao Darka Planinića da bude ovdje na presici sa mnom. Zato što je on primjer jednog novog odnosa prema hrvatskom dresu i reprezentaciji. Bili smo tim. 22 godine hrvatska košarka krvari, a sada se sve rasplelo kako smo sanjali. Talijani su nam svi redom čestitali i rekli da smo zasluženo izborili Olimpijske igre...", rekao je vidno zadovoljni Aco pa podsjetio na teškoće s kojima se nosila ova momčad.

"Bili smo u 19 slučajeva dramatično pokradeni u prvoj utakmici protiv Italije. Odšutili smo. Na dan druge utakmice je HKS proslijedio zahtjev za promjenom portorikanskog suca jer je on bio taj koji je dijelio nepravdu. Sve moje tehničke pogreške su bile ciljane, ne spontane. Napravili smo neviđeni pritisak. Zato kažem da je ova Hrvatska drugačija. Ona ima zajedništvo, zato što igra obranu i sve se radi planski. Napadački - šutevi nikome na turniru nisu ulazili jer s igra s novima loptama koje su skliske i ne možete vi sad objasniti nekome tko se ne bavi sportom o čemu se tu radi. Zato u prve dvije utakmice nismo igrali napadački na našem novou...".

Nahvalio je Aco i zahvalio se i Stojku Vrankoviću, Dini Rađi i Toniju Kukoču koji su stalno bili uz reprezentaciju i koji su pomogli da napravimo to što smo napravili u Torinu.

- Nakon što su tri trenera odbila voditi reprezentaciju u kvalifikacijama nisam bio u poziciji reći ne, jer tada bih rekao ne košarci - nastavio je Aco - Način na koji smo odigrali turnir u Torinu bio je fantastičan. Mi smo u košarkaškom smislu doslovno izmasakrirali Grčku i Italiju. Uništili smo ih taktički. Znate, bilo je fascinantno vidjeti našu obranu, rješenja koja smo imali za suparničke igrače. U Torinu se igralo s novim loptama koje su bile jako skliske i zbog toga su sve momčadi imale šuterske probleme. Zato smo se posebno morali koncentrirati na obranu koja je bila fenomenalna.

Osvrnuo se Aco i na svoju košarkašku karijeru.

- Ona u profesionalnom smislu traje 40 godina i ne bi bilo u redu da me se pamti po onom nesretnom porazu od Turske u četvrtfinalu Eurobakseta 2001. godine.

I za kraj pogled prema Riju.

- Idemo uživati u punom smislu te riječi. S osmijehom na licu, ali i s nožem u ustima, borit ćemo se protiv svakog suparnika do zadnjih granica. I u Rio vodim ovih 12 igrača koji su igrali u Torinu. To je konačna odluka koja možda i nije najpametnija ili najprofesionalnija, ali ne bih mogao sada izostaviti bilo kojeg od ovih 12 sjajnih igrača koji su nas odveli na Igre.

Hrvatska je u subotu navečer pobijedila Italiju usred Torina (84:78) i uz veliku igru i srčanost osvojila kartu za Rio, a iza 15 sati će doznati i imena protivnika na Olimspijskim igrama.

Nakon što su OI izborile Hrvatska i Srbija, ostalo je saznati ime zadnjeg, trećeg putnika u Rio i to u utakmici Francuske i Kanade u Manili.

Nakon toga će se tamo održati ždrijeb, u koju će skupinu koji kvalifikant.

Skupine su sljedeće:

Skupina A: SAD, Nigerija, Venezuela, Argentina i tu dolaze dva kvalifikanta

Skupina B: Brazil, Kina, Litva, Australija, Španjolska i jedan kvalifikant

Hrvatska je dogovorila kako će, ako se plasira 26. srpnja odletjeti za Argentinu, tamo s domaćinom odigrati tri pokusa i od tamo doći u Rio. Taj se plan sada aktivirao.

Linker
17. travanj 2024 09:01