Ronald Gorsic /Hanza Media / CROPIX
'SVI SU TO OLAKO PRIHVATILI'

ACO O PROBLEMIMA U HRVATSKOJ KOŠARCI Big boss Rađa olako se odrekao igrača i zato smo tu gdje jesmo! Mene se prekrižilo jer im je trebao smokvin list!

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 03. ožujak 2018. 10:13

Treći mandat Ace Petrovića na klupi reprezentacije Hrvatske zaključen je debaklom protiv Rusije u osmini finala Eurobasketa. Po povratku iz Turske je odmah bilo jasno da će Aco vrlo brzo postati bivši izbornik, što se i dogodilo nakon petominutnog sastanka s vodstvom Saveza.

Međutim, Petrović nije dugo bio bez posla jer je prihvatio ponudu iz Brazila s kojim je, evo, pola godine kasnije na 4-0 u južnoameričkim kvalifikacijama, odnosno, već jednom na Svjetskom prvenstvu s obzirom na to da je sustav potpuno isti kao u Europi. Nakon prvog ciklusa, u kojem je Brazil dobio Čile u gostima i Venezuelu kod kuće, ovaj drugi je donio kombiniranih +60 protiv Kolumbije i Čilea na domaćem terenu...

- Trebalo je poloviti neke stvari, uvjeriti starije igrače da uđu u proces, ali s dosta dobrom bazom kakvu ima Brazil lakše je sve posložiti - zadovoljno će Aco, koji se već početkom ovog tjedna vratio u Zagreb.

- Sad se okrećem onome što donosi ljeto, a u reprezentaciju planiram dovesti tek dva od pet NBA igrača te se već početi pripremati za Svjetsko prvenstvo. Situacija je dobra jer je brazilska reprezentacija vrlo uredna što se tiče odnosa, ali i rada.

Za ovaj drugi kvalifikacijski ciklus se vratio i ponajbolji brazilski košarkaš 21. stoljeću Leandro Barbosa (35), dugogodišnji (2003-17) NBA igrač i prvak s Warriorsima 2015.

- Nikakvih problema s Barbosom nije bilo, planiran je on i za prvi ciklus, ali tada je dugo bio izvan pogona. U međuvremenu je potpisao za Francu, dobra vijest za mene je da su i on i Anderson Varejao za Flamengo potpisali dvogodišnje ugovore. Treći veteran Alex Garcia, pak, igra za Bauru, a sad ga nije bilo zbog neke sitne operacije. Na tim ostacima olimpijske reprezentacije počeo sam graditi novu momčad.

Aco Petrović nakon prvih pola godine na klupi Brazila zvuči kao iznimno zadovoljan čovjek, a početna nesigurnost pretvorila se u veliko samopouzdanje.

- Iako sam išao daleko, nije to bio put u nepoznato jer sam se upoznao s problemima koje je Brazil imao. Naime, nakon OI u Riju napravili su istu pogrešku kakvu je Hrvatskoj sad nametnuo Dino Rađa, odrekli su se veterana i na Prvenstvu Južne Amerike prvi put nisu izborili nastup na Panameričkim igrama. Ja sam, pak, po preuzimanju funkcije razgovarao sa svima i zapravo je nevjerojatno koliko svi žele i dalje igrati za reprezentaciju. Južnoamerikanci su definitivno, a imate i primjer Argentine, spremni igrati do posljednje kapi krvi.

Sve se krivo gleda

Nakon posljednje dvije utakmice je našem stručnjaku jasno i zašto je tako...

- Kad smo u prvom ciklusu igrali kod kuće s Venezuelom, Olimpijska dvorana u Riju je bila poluprazna pa se Savez odlučio ugostiti Kolumbiju i Čile u Goianiji, što se pokazalo kao pun pogodak jer smo na dvije utakmice imali 20 tisuća ljudi i fantastično ozračje. Nastala je nevjerojatna simbioza igrača s navijačima.

Sve ovo o čemu govori posljednji čovjek koji je u Hrvatsku donio košarkašku medalju (europska bronca 1995) potpuno je suprotno kod nas. I zbog toga smo se našli u ovoj situaciji, na 1-3 u kvalifikacijama za SP.

- Kod nas se krivo gleda na puno stvari. Recimo, Mirko Novosel meni je zamjerao zašto se reprezentacija ne priprema tri mjeseca, a mi po pravilima imamo četiri tjedna u kojima treba napraviti sve ono što se nekad radilo 100 dana. I budući hrvatski izbornik će biti u istim problemima, imat će samo četiri dana za posložiti stvari prije ključne utakmice s obzirom na to da je pobjeda u Italiji nama imperativ za plasman na Svjetsko prvenstvo. A Talijani će biti silno motivirani ponovo nam uzvratiti za to što smo ih izbacili s OI. Njihov novi izbornik Romeo Sacchetti pronašao je kvalitetniji sustav od onog Messinina, kod kojeg je Amadeo Della Valle, najbolji talijanski igrač u ovim kvalifikacijama, dva puta otpadao kao trinaesti.

Gdje je ‘nestao’ Perić?

Što je Aco vidio od Hrvatske u Zadru s obzirom na to da je imao priliku (igrao dan ranije) gledati utakmice protiv Rumunjske i Nizozemske?

- Frustracije su počele u onom prvom ciklusu za koji sam se ja počeo pripremati početkom prošle godine. Kad smo u veljači ili ožujku prihvatili poziv za turnir u Kini, složili smo reprezentaciju koja je trebala igrati potpuno drukčije od onoga što smo na kraju vidjeli. Ideja je bila nametnuti se defenzivno i puno trčati, na taj kostur dodati 3-4 starija igrača i da se na tome ustrajalo, imali bismo mir. Ovako je ispalo kao da su ti igrači zaboravili igrati, a iako je FIBA napravila 1.001 glupost, činjenica je da nitko nije u problemu u kakvom je Hrvatska. Svi bitni će se plasirati na SP, tek smo mi upitni.

Kao primjer lutanja je bivši izbornik istaknuo slučaj Hrvoja Perića...

- Kad sam nazvao Hrvoja Perića i rekao mu da ga neću zvati na pripreme za Eurobasket ako Šarić i Bender budu zdravi, za tri minute smo se dogovorili da bude spreman kao “osigurač”. Međutim, Perića se potom nije zvalo ni za taj prvi kvalifikacijski ciklus, što je samo jedna u nizu loših procjena u Savezu.

Italija je naš ključ

Tu smo došli do onoga što se događalo na Eurobasketu i nakon njega.

- Mi smo u Cluju dobili četiri utakmice i izgubili na jednu loptu od Španjolske, a prekrižilo me se nakon Rusije jer im je trebao smokvin list. Ovih dana vidim da Stojko Vranković govori da smo se sporazumno razišli, što je činjenica, ali isto tako je do toga došlo jer me dan prije mog sastanka sa čelnicima Saveza nazvao Ivica Skelin i rekao da mu je ponuđena izbornička pozicija. Zbog toga sam ja na tom sastanku predložio da se rastanemo da ne bi bilo nikakvih repova.

Uskoro bivši izbornik dva je ljeta bio njegov pomoćnik.

- Skelin je bio fantastičan suradnik, ali nije bilo jamstva da može biti izbornik. Pritom znaš koliko ti vrijedi SP. Toliko da jedna Španjolska dovodi reprezentativne debitante od 39 godina da bi se dobile utakmice koje se moraju dobiti, dok smo se mi odrekli svih. Točnije, odrekao ih se big boss iz Splita, a svi su to prihvatili.

“Big boss iz Splita” je naravno Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta, čiji su potezi doveli reprezentaciju u ovu situaciju.

- Ne sumnjam da ćemo dobiti u Rumunjskoj, vjerojatno i 80 razlike, ali ponavljam da je Italija naša ključna utakmica jer bez šest bodova nemamo što tražiti u drugom krugu. Možda neki misle da su Poljska i Mađarska suparnici s kojima ćemo lako izaći na kraj, ali radi se o reprezentacijama koje su miljama ispred Nizozemske i Rumunjske od kojih smo gubili.

Previše smo prosuli

Što i kako dalje?

- Prije svega treba prestati govoriti o “procesima” i “projektima”. Rađa bi trebao znati da se to radi u klubovima, a reprezentacija se selektira. Izbornik, pak, u nekoliko dana mora posložiti hijerarhiju i odnose, odrediti se što će igrati, a ne treninzima od tri sata stvarati konfuziju - iznio je Petrović očito “insajderske” informacije.

- Previše toga smo prosuli, a novi čovjek na klupi neće imati vremena implementirati previše svojih ideja. Izgubili smo dva ciklusa i sad se moramo “čupati”.

Linker
26. travanj 2024 19:24