RONALD GORŠIĆ/EPH / CROPIX
MOŽEMO LI U RIO?

ACO PETROVIĆ UOČI UTAKMICE GODINE Hrvatski izbornik otkrio recept kako pobijediti Grčku!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. srpanj 2016. 13:35

Otkako je imenovan izbornikom, Aco Petrović govori da je u Torinu ključ dobiti Tunis. Dan nakon što je Tunis pao, Petrović je pogledao prema dalje. Već danas nas u Palaolimpicu čeka Grčka.

Petrović je detaljno skicirao igru protivnika i kao ključ njihove moći podvukao je:

- Uloga Bourousisa je tu vrlo važna, on se nakon kratkog “picka” pretvara u njihova playmakera, distribuira loptu i tu moramo paziti sa stranom pomoći. Čak i kad se igraju ovakve utakmice, uzeti veći rizik od šuta Calathesa ili Antetokuonmpa. Generalno, naša je ideja da defenzivne Grke svedemo u igru “pet na pet”, da im zatvorimo otvoreni teren, u kojemu smo moćni.

Svjestan je Petrović da nam se većina napadačke koncepcije svodi na učinak Bojana Bogdanovića, no, tvrdi da je tome razlog i način igranja Italije i Tunisa.

- Igrali smo s dva protivnika koji sve preuzimaju, a kad se to radi, onda je jedina akcija protiv takve obrane traženje “miss-matcha”. I zato je izgledalo kao da igramo “jedan na pet”. Mislim da tako nešto neće biti slučaj na današnjoj utakmici jer obje grčke “petice” Bourousis i Koufos duboko zoniraju pa ćemo tu lakše moći provesti svoje akcije. S obzirom na sve to, posljednji trening uoči utakmice, a bio je on u četvrtak popodne, posvetio sam dodavanju dvije nove akcije.

Što će hrvatska košarkaška reprezentacija napraviti na kvalifikacijskom turniru u Italiji?

Sigurno izboriti Olimpijske igre, jači smo od svih

Bit će gusto i neizvjesno do kraja, Italija je jaka

Nažalost, nećemo se kvalificirati na OI u Rio

Čeka Petrović i ozbiljniji doprinos Mire Bilana, koji je potpuno izgubio samopouzdanje.

- Važan mi je, je ga želim imati na parketu u minutama dok je u grčkoj petorci Koufos, dok će na Bourousisa ići Darko Planinić. On ga zna, trenirao je lani svaki protiv njega u Baskoniji. Planinić tu može odraditi dobar posao i u igri “jedan na jedan” jer nema smisla udvajati Bourousisa cijelo vrijeme jer se on u 20-25 minuta vrlo lako adaptira na takvu obranu.

I ako ste sumnjali.

- Optimist sam. Mislim da možemo igrati s Grčkom i doći do finala.

Bio bi pravi posao.

Linker
19. travanj 2024 21:04