REUTERS/Shannon Stapleton / REUTERS
U DOBROJ SITUACIJI

ACO PETROVIĆ ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Riješio sam se funkcija jer ih nije bilo moguće sve obnašati, a ne zato da bih mogao biti izbornik'

ACO PETROVIĆ Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza 25. siječnja treba  potvrditi novog izbornika, ali plan i program za Eurobasket već su napravljeni
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 17. siječanj 2017. 19:47

Razgovor je počeo i završio na isti način...

- Možemo razgovarati samo hipotetski.

Tako će Aco Petrović, ljetošnji izbornik košarkaške reprezentacije, koji je prije nekoliko dana otišao na Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza kao prijedlog Stručnog savjeta pod predsjedanjem Dina Rađe za novog izbornika.

- Treba pričekati 25. siječnja i sastanak UO, ali sve ukazuje da se radi o formalnosti.

Prevedeno, Hrvatska već ima izbornika. Aco Petrović se ponaša kao da to već jest.

U SAD, Atenu i Milano

- Sve je već posloženo što se tiče plana i programa priprema, treba tek uskladiti neke dane s onih 30, koliko je dopušteno trenirati NBA igračima. Važno je i pronaći prostor za pet ili šest igrača, koji bi se tu upoznali sa sustavom jer ćemo trebati širu bazu zbog kvalifikacija za SP, a ne želimo da nam se u studenom dogodi da igrači “padaju s Marsa” kad dođu u reprezentaciju.

Nakon očekivanog službenog imenovanja za desetak dana, izbornik planira turneju...

- Poslije Final Eighta u Šibeniku (od 15. do 18. veljače) trebam otići u SAD, razgovarati s naših šest NBA igrača (Aco ne računa na Justina Hamiltona), posjetiti Ukića u Ateni i Simona u Milanu jer su i oni nositelji projekta, pokazali su to ljetos.

Zadar, 060608.
Dvorana Jazine. Peta utakmica zavrsnice prvenstva Hrvatske u kosarci izmedju Zadra i Splita. Aco Petrovic.
Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
Vladimir Ivanov / CROPIX / CROPIX

Što se tiče šestorice NBA igrača, Bojan Bogdanović i Dario Šarić su osovina oko koje se sve vrti u igri reprezentacije, Mario Hezonja već je neko vrijeme standardni reprezentativac, što tek trebaju postati Dragan Bender i Ivica Zubac.

- Prošla godina bila je specifična jer su Bender, Zubac i Ante Žižić, koji još nije u NBA ligi, bili fokusirani na draft. Sad na sve njih računam.

Petrović će za Eurobasket u Rumunjskoj (uvodna skupina) i Turskoj (završna faza) imati daleko veći izbor no što je to bio slučaj za Torino i Rio jer razmišlja i o potencijalnim povratnicima Marku Popoviću i Marku Tomasu.

- Njih dvojica su potpuno drukčiji slučajevi od, recimo, Ante Tomića, koji se ljetos zahvalio pa su se na njegovoj poziciji su se isprofilirali Planinić i Bilan, a dolaze Žižić i Zubac. Na playu smo deficitarni i tu bi Popović, uz Ukića koji je odradio sjajnu rolu, bio još jedan kvalitetan argument za nokaut-utakmice. Ako Pop bude imao želju, za njega ima mjesta u reprezentaciji. Ista je stvar i s Tomasom kod kojeg se nadam da je trenutačna ozljeda eksces, a zbog svih problema u prošlosti s njim moramo biti jako obazrivi.

Prošli Scile i Haribde

Dobar je ovo trenutak za biti hrvatski izbornik...

- Imamo oformljenu zdravu jezgru, u koju se svi novi igrači moraju uklopiti i prihvatiti postavljena pravila. Kako je ovogodišnji Eurobasket možda posljednje natjecanje, iako ih ja ne želim opraštati, za Ukića i Simona, i oni su zaslužili da se sastavi najjača moguća reprezentacija, s kojom bi se napala medalja. S tim da je naš primarni cilj opet izgledati kao što smo izgledali kroz posljednju akciju.

S obzirom na to da je tada sve funkcioniralo besprijekorno, dramatične promjene nisu nužne, ni u momčadi, ni u stručnom stožeru.

- Tu stvarno nema potrebe za promjenama - kaže Aco, uz kojeg su ljetos bili pomoćnici Dražen Anzulović i Dražen Orešković te kondicijski trener Jure Šango.

- Orešković i Šango su sa mnom prošli Scile i Haribde, radili smo zajedno još u reprezentaciji BiH. Međutim, sve to treba dogovoriti jer se ove godine reprezentativne obaveze u velikom dijelu poklapaju s razdobljem u kojem su klubovi na pripremama.

Ove godine će puno manje obaveza imati i sam izbornik, koji, između ostalog, više nije još prvi čovjek Cibone, član Upravnog odbora Saveza, Stručnog savjeta...

- Dulje vrijeme sam se rješavao brojnih funkcija, ne zato da bih mogao biti izbornik, već zato što nije bilo moguće sve to obnašati istodobno. Sad sam fokusiran isključivo na reprezentaciju.

Gledamo dugoročno

Koliko dugo?

- Dogovor je na dulje razdoblje, ali nakon Eurobasketa će se napraviti analiza, vidjeti je li napravljena dobra podloga za dalje. Gleda se dugoročno, gledam i ja, ali ipak se fokusiram na EP jer je to prvo sljedeće natjecanje, a svako takvo je najvažnije - zaključio je Aco Petrović

Linker
25. travanj 2024 23:36