Bojan Bogdanović
 Profimedia, Alamy / Profimedia, Alamy
BOJAN PUN VJERE

BABO I KAD NIJE TU ČUVA REPREZENTACIJU Bogdanović zove navijače da podrže mladu Hrvatsku i još jednom poslao snažnu poruku svima koji otkazuju nastup!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. studeni 2017. 19:24

Kad je kretala NBA sezona, Bojan Bogdanović želio je dvije stvari. Tvrdio je da su Indiana Pacersi, iako ih zbog odlaska Paula Georgea nitko tako nije doživljavao, play-off momčad, a sebi poželio nastavak kontinuiteta napretka i u četvrtoj NBA sezoni.

Nakon prvih 18 utakmica te četvrte NBA sezone, Bojan Bogdanović ima u rukama obje želje. Pacersi su na Istoku među osam najboljih momčadi, a on igra sjajno. U posljednje dvije vezane pobjede na Floridi (Miami, Orlando) postigao je po 26 poena u svakoj utakmici, a pri tome je trice šutirao prvo i Miamiju 6-10, a onda u Orlandu 5-7. Ima 14,9 poena u prosjeku, drugi je strijelac Indiane, a njegovi poeni rastu iz sezone u sezonu. I trenutačno je na 48,4 posto šuta za tri poena, a od igrača koji su do sada u sezoni pogodili najmanje dvije trice po utakmici, znači, govorimo tu o klasičnim šuterima, samo je C.J. McCullum (51%) iz Portlanda bolji od Bojana.

Uglavnom, puno je to razloga za zadovoljstvo. I kad se javio iz Indianapolisa u utorak navečer, Bogdanović je zvučao zadovoljno. I odmah kazao što misli o tome da trenutačno igra najbolju košarku u karijeri...

- Ajmo reći da ovo što sada igram spada u tri najbolja moja razdoblja u dosadašnjoj karijeri. Usporedio bih ovo s onim što sam igrao na Igrama u Riju te uvodnim utakmicama koje sam odigrao za Washington Wizardse. Ovo je tu negdje. Teško mi je reći je li najbolje, ali sjajno se osjećam i uživam na parketu.

Mirnije nego u NY

I to se vidi. Nije jedini takav u momčadi Natea McMillana. Pacersi igraju i imaju smiješak na licu, osjeti na između njih kemija. I Bojan je dio toga.

- Svi smo negdje ista generacija i dogodilo se da svima odgovara stil kojim igramo. Puno je trčanja, puno šutova iz tranzicije i imamo Victora Oladipa, koji trenutačno igra na razini dva-tri najbolja igrača lige.

Na koncu, koliko neka momčad izgara, najbolje se vidi po obrani. Bojan Bogdanović, na primjer, natjeravao je Evana Fourniera iz Orlanda, koji igra sjajnu sezonu, i prvi puta ga je zakočio.

- Igramo dobro, doista dobro, znamo u trenucima kad se odlučuje po četvrtini primiti samo 15-ak poena, a to izgleda onda jako dobro.

Koliko dobro u perspektivi?

- To je teško reći jer tek je početak sezone. Situacija na Istoku je takva da očekujem da će tri momčadi biti prikovane za dno, svi ostali će se boriti za doigravanje. Među njima bit ćemo i mi. Doduše, mislim da će ključ sezone biti kako ćemo izgledati mi, ali i svi ostali, kad se vratimo s All-Star pauze. Tad će se sve najbolje vidjeti.

A što ćemo sa šutom? Kad netko tko je šuter ima u NBA ligi prosjek iznad 40 posto za tri poena, onda se to smatra odličnim postotkom. Znate li kako onda izgleda kad netko šutira iza luka 48,4 posto? I može li se dogoditi da Bojan Bogdanović, nastavi li približno tako šutirati, završi i na All-Star utakmici, na šutiranju trica?

- Ha, tko zna? No, sezona je tek počela, ima do tog biranja za šutiranje na All-Staru dosta vremena. Vidjet ćemo što će se dogoditi, no kažem, meni odgovara, jako mi odgovara način na koji Indiana igra, što se pokazuje na terenu.

Usput, kako mu se dopada život u Indianapolisu?

- Nije to New York, čak niti Washington, ovo je puno mirniji grad. Ali, OK, ovdje se čovjek fokusira više na košarku, ha, ha, ha...

Najbolji mogući sastav

Naravno, povod za ovaj intervju nisu bile samo Bojanove odlične igre za Indianu, nego i okupljanje reprezentacije te prve utakmice u kvalifikacijama za SP, u petak će Hrvatska na noge Nizozemskoj.

- Moram naći negdje prijenos, moram gledati.

I strepjeti. Nema NBA igrača, neće moći niti Kruno Simon, po svemu sudeći, bit će to reprezentacija koja do sada nije igrala ovako važne utakmice.

- Znate što, s obzirom na to da nekih starijih igrača više nema na popisu, da je stvar s NBA igračima, a eto i s euroligaškim takva kakva jest, ovo je najbolja moguća reprezentacija. I nije sasvim neiskusna, postoje tu dva-tri respektabilna igrača koja su već participirala u reprezentaciji u najtežim iskušenjima, neće im ovo biti novost. A drugi koji su ovdje imat će priliku u ovim utakmicama pokazati da se na njih s pravom računa i da, ako Bog da, mogu biti u reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu.

Do tamo tek treba stići.

- Znam, neće biti lako. Ali ne sumnjam da će dečki dati sve od sebe u Nizozemskoj, kao i da imaju potporu svih nas koji sada nismo u mogućnosti pomoći. A onda treba protiv Italije u Zagrebu napraviti ludilo na tribinama...

Trebat će nam barem jedna pobjede iz te prve dvije utakmice.

- Ljudi možda i ne shvaćaju koliko je važna svaka od ovih utakmica. Bodovi prve tri reprezentacije koje idu u drugi krug se prenose, stoga je već u petak za nas kvalifikacijska utakmica. Svakako ona u nedjelju, kontra Talijana. I treba dečkima puna dvorana, trebaju im navijači u toj utakmici i ja ih ovim putem pozivam da napune Draženovu dvoranu u nedjelju, da tribine budu šesti igrač i da na pravi put krenemo u kvalifikacije.

Njihov kraj u lipnju bit će tu uz Bojana Bogdanovića, Darija Šarića.

- Svi mi ćemo biti na dispoziciji za ta gostovanja u Italiji i Rumunjskoj. Ali do tada treba ugrabiti što je moguće više iz prve četiri utakmice.

Htio je još nešto reći.

- Znam koliko je Kruno Simon htio pomoći, koliko je želio igrati ove dvije utakmice. Nije to za pohvaliti, to je normalno ponašanje, ali isto tako i poruka onima koji otkazuju.

Obveza je biti na SP

Znači, Bogdanović je optimist?

- Mora se ući hrabro u te utakmice, a znam da neće biti lako. Znamo također i da ako ne odemo na SP, nema nas ni na Igrama u Tokiju, a to znači da bi prvo sljedeće veliko natjecanje bilo tek 2021, tek Eurobasket za četiri godine...

A tada će Bojan Bogdanović imati 32 godine...

- Baš to, za sve nas je to previše, predugo vremena bez velikog natjecanja i naša je obveza biti na SP, pokušati opet biti i na Igrama. I samo je to važno. A tamo će biti i dobar dio ovih dečki koji će u petak igrati u Nizozemskoj, onih koji će veliki dio ovih kvalifikacija ponijeti na svojim leđima.

I Bojan Bogdanović u njih vjeruje. To je bila poruka koju je želio poslati. I gledat će, strepjeti uz neki stream u Indianapolisu što se događa u Nizozemskoj. I navijati.

Linker
27. travanj 2024 04:55