Opatija, 220618.
Dvorana Marino Cvetkovic.
Prijateljska utakmica uoci kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Na fotografiji: Dario Saric.
Foto: Matija Djanesic / CROPIX
Foto: Matija Djanesic / CROPIX

GOSTOVANJE U CLUJU

DARIO ŠARIĆ NAJAVIO UTAKMICU ODLUKE ZA HRVATSKU KOŠARKAŠKU REPREZENTACIJU I UPOZORIO 'Rumunji nam mogu nanijeti ozbiljne probleme ne krenemo li jako'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 01.07.2018. u 13:47

 • DARIO ŠARIĆ Između utakmica protiv Italije i Rumunjske član Philadelphia 76ersa i jedna od glavnih hrvatskih uzdanica o problemima s gležnjem, očekivanjima, reprezentaciji i njezinoj budućnosti

  RUMUNJSKA - HRVATSKA (18h)

  Rumunjska: Paliciuc, Watson, Kuti, Cate, Orbeanu

  Hrvatska: Stipčević, Bogdanović, Krušlin, Šarić, Zubac

   

  Dario Šarić nije bio zadovoljan svojom izvedbom kontra Talijana, ali pobjeda je na kontu. I nada se da će večeras stići i druga, ona protiv Rumunjske u Cluju, s kojom bi si Hrvatska otvorila mogućnost da u preostalih šest utakmica druge runde kvalifikacija za SP ishodi svjetsku smotru u Kini sljedeće ljeto.

  Dario po dolasku u Cluj nije trenirao s ostatkom momčadi, još uvijek ga muči gležanj, onaj isti koji je načeo u play-off seriji protiv Celticsa. No, bit će spreman za nedjelju, u to ne dvoji.

  - Iskrenuo sam gležanj dva-tri dana uoči utakmice s Italijom, isti onaj koji sam ozlijedio kontra Bostona. OK, nije da mi sad nešto užasno smeta, da me boli, ali mi smeta što se ne mogu osloniti se na tu nogu, ono, nije zdrava do kraja. Ima tu još nekih sitnih ozljeda, ali nema veze, važno je da smo Trst iznijeli kao momčad.

  Iako Dario Šarić nije mogao biti na sto posto.

  - Ne mogu reći da me nešto posebno sputavalo, da nisam mogao, ne može mi to biti alibi. OK, nisam na sto posto, ali bilo je dobro...

  Opatija, 220618.
Dvorana Marino Cvetkovic.
Prijateljska utakmica uoci kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Na fotografiji: Dario Saric.
Foto: Matija Djanesic / CROPIX
  Foto: Matija Djanesic / CROPIX
   

  Kako mu je izgledala ta utakmica u Trstu, kako se on osjećao uoči nje? Pritisak je postojao, bio je tu imperativ pobjede, glava je bila na panju...

  - Jest, bio je pritisak, znali smo da trebamo dobiti tu utakmicu, kao što znamo i da moramo dobiti ovu u nedjelju jer nismo u idealnoj situaciji na ljestvici.

  Kako vam je ta utakmica izgledala? Znaš da moraš dobiti, da je mač nad glavom?

  - Bilo je teško igrati, sva je sreća što je Bojan bio u vrhunskom izdanju. Pripomogao je i Zubac, bili su tu ostali dečki, kao Krušlin, Babić, iznijeli su oni cijelu utakmicu i mi smo na koncu zasluženo dobili. OK, mogli smo sve drukčije privesti kraju, malo se zakompliciralo, ali uspjeli smo doći do bodova bez infarktne završnice.

  I stigli u Rumunjsku. Bilo bi dobro proći bez još jedne infarktne završnice.

  - Ljudi se zavaravaju, danas svi govore da svi igraju nogomet, pa i Island može odigrati 1:1 s Argentinom. No, i košarka postaje globalni sport, ona to već jest. Košarka izlazi velikim koracima na azijsko tržište, broj igrača, obučenih igrača sve više raste. I stoga neke reprezentacije koje smo prije 25-30 godina lakoćom pobjeđivali, koje nisu bile nešto, danas imaju objektivnu snagu. Danas svi igraju i košarku.

  Trebamo li strahovati od Rumunjske?

  - Trebamo biti svjesni da nismo u najboljem sastavu, kao i da igramo protiv reprezentacije koja nam može nanijeti ozbiljne probleme ne krenemo li od početka jako.

  To je i utakmica odluke. Da vam je netko uoči kvalifikacija kazao da ćete u posljednjem kolu odlučivati tko će dalje, u izravnom obračunu s Rumunjima...

  - Ha, može se to i na taj način gledati. Takav je sustav FIBA-e, može se to gledati i gdje smo danas. Ta generacija, naša najveća s početka devedesetih, rodi se možda jednom u 50-60 godina. I mi se danas s njima ne možemo uspoređivati. Možda, na koncu, naša košarka i zaslužuje da bude tu gdje je danas. Možda je to naša realna kvaliteta. Pazite, niti smo nešto napravili pa da možemo reći da se ona sada srozala, mi, rekao bih, plutamo. Odigramo ponekad neki dobar turnir, ponekad ne. Sada je najvažnije da se kvalificiramo.

  OK, pod pretpostavkom da će to i biti tako večeras oko 20 sati, motivira li vas činjenica da bi u rujnu reprezentacija napokon mogla biti kompletna pa da na jednom mjestu provjerimo koliko vrijedi?

  - Teško mi je reći hoće li svi biti tu u rujnu, to je neki izbor igrača, evo ne znam ni tko je od ovih igrača ovdje siguran za rujan, što će biti s ugovorima, to nitko ne zna. Naravno, bilo bi dobro kad bi se svi okupili, da svi budemo u službi reprezentacije. Bilo bi tako svima draže, to je sigurno. Ali, opet, ako netko dođe i bude igrao preko volje, onda taj i ne treba dolaziti. Sigurno bi činjenica da smo svi skupa motivirala, značilo bi mi puno da smo u punom sastavu.

  I da spremamo Kinu. Uostalom, Velimir Perasović je rekao da bi se, ako se dokopamo Kine, tamo mogao napraviti ozbiljan rezultat. Ali o tom potom, vratimo se još malo na Rumunje. Mi imamo tri NBA igrača, Dario je jedan od njih. Daje li nam to dodatnu vjeru da ta razlika u klasi mora biti dovoljna za slaviti nad Rumunjima?

  - To se može gledati i na taj način. Košarka je, međutim, specifičan sport. Nogomet je sličan, možeš cijelu utakmicu napadati, pa primiti gol iz kontre i izgubiti. Tako je bilo i s momcima koji su Zadru izgubili od Rumunja. Dopao ih je katastrofalan dan, dogodi se takav više puta kroz sezonu, bez obzira na razinu na kojoj se igra.

  I koji je recept za to izbjeći?

  - Utakmicu trebamo prelomiti obranom, napadačkim skokom. To bi trebale biti naše prednosti. To bi trebalo biti jamstvo pobjede i ako nam se dogodi loš šuterski dan.

  Neće. Valjda neće. Da ne moramo na mišiće i protiv Rumunja. Iako, u pravu je Dario, i za to treba biti spreman.

  Iz drugih medija