CROPIX
BORAC I VOĐA

DARIO ŠARIĆ PUCA OD SNAGE I MOTIVA 'Već sam se jednom opekao u prognozama, ali svjež sam, željan i spreman za najbolji rezultat reprezentacije ikad!'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 01. kolovoz 2017. 22:06

Dario Šarić među posljednjima je stigao u hotel Panoramu gdje se košarkaška reprezentacija jučer okupila pred početak priprema za Eurobasket. Press konferencija je počela, neki igrači su već bili na kavi kada smo dočekali Šarića koji je zapeo u gužvi na Lučkom zajedno s Ivanom Ramljakom i Draganom Benderom.

Iscrpljeno tijelo, ali...

Unatoč konstantnom individualnom radu u rodnom Šibeniku, Dario se uspio odmoriti od naporne rookie sezone u NBA ligi u kojoj je pokupio brojna priznanja. Ozljeda na kraju sezone bila je više stvar iscrpljenosti, nego neke jače fizičke ozljede.

- Stvarno sam prvi put nakon nekih deset godina imao pravi odmor. Pokušao sam ga iskoristiti najbolje što sam mogao, radio sam na sebi, ali sam se uspio i odmoriti. Tijelo mi je zadnjih deset dana boravka u SAD-u bilo skroz iscrpljeno, već su počele neke mini ozljede zbog previše konstantnog napora. Sada sam svjež, motiviran više nego ikad i spreman pomoći reprezentaciji da napravimo bolji rezultat nego ikad - započeo je popularni Šiši.

Eurobasket počinje za 31 dan, a prema pravilima NBA igrači smiju odraditi 28 dana priprema. Hoće li to biti dovoljno pred prvu utakmicu protiv Mađarske?

Ciljamo na Španjolce

- Moguće je, ali radi se o par dana. Mislim da su svi igrači došli spremni. Pitanje je samo nekog taktičkog pristupa, ali košarka je trenerov dio, da napravi akcije. Kako ćemo mi igrati, to je naša stvar, tamo do izražaja dolaze naš rad i talent. Mi ćemo svi biti fizički spremni, imat ćemo taj početni ciklus od osam do deset dana u kojima se podižemo na višu razinu da dođemo na prvenstvo skroz spremni - nastavlja Šarić i komentira ždrijeb koji nakon Mađara donosi postepeno teže utakmice: domaćina Rumunjsku, Tanjevićevu Crnu Goru, Španjolsku i za kraj našeg krvnika s prošlog Eurobasketa, reprezentaciju Češke.

- Mi ipak ciljamo na te Španjolce, oni su dizelaši, najlošije igraju te prve utakmice. Ukupno, možda je bolje da je raspored takav da s Mađarima igramo na početku, jer i nama će dobro doći malo lakša uvertira, ali ne treba nikog podcijeniti. Crna Gora je odlična reprezentacija tako da se nadam da ćemo biti spremni 100 posto i da ćemo u svaku utakmicu ulaziti sigurni u ono što radimo.

Kakva su onda očekivanja nakon odličnog prošlog ljeta iz kojeg još uvijek patimo odlični Torino i još bolji Rio?

Najbolji kada treba

- Teško mi je reći. Prvi put sam se opekao s nekim nadanjima 2014. godine u Španjolskoj. Imam već pet godina iskustva tako da neću ništa govorit što i kako se može, ali pokazali smo puno na posljednjem turniru iz kojeg smo izašli kao moralni pobjednici bez obzira na to što ništa nismo uzeli. Neke reprezentacije ove godine imaju dosta otkaza zbog ozljeda tako da se nadam da će ovo biti naša godina i vidjeli smo u prošlogodišnjem ciklusu da dobro funkcioniramo s izbornikom Petrovićem i nadam se da ćemo ove godine biti najbolji kada treba. U osmini finala, četvrtfinalu...

Spomenuo je Šarić otkaze kod drugih reprezentacija, ali ima ih i u našem taboru. Predsjednik Saveza Stojko Vranković spomenuo je i mogućnost trajnih suspenzija za neke igrače?

- Nisam upoznat s kodeksom ponašanja što se tiče reprezentacije tako da ne znam, ali mislim da bio on kao predsjednik, pa Aco kao izbornik trebali odraditi sastanak s upravnim odborom i donijeti pravu odluku. Imale su i druge reprezentacije otkaza, ali neka institucije pravne države rade svoj posao - kroz šalu je rekao Šarić seciravši kvalitetu igrača koje Hrvatska neće imati na raspolaganju u rujnu.

Momčadska kemija

- Normalno da će nam nedostajati, radi se o Zupcu koji je u nekih desetak NBA utakmica stvarno dobro odreagirao i pokazao da može bit pravi igrač, Žižić je već u Ciboni pokazivao super igre i za Darušafaku u toj polusezoni. Znamo i za Hezonju koliko može iako je imao lošiju sezonu u NBA, a isto tako i za Bilana. Sigurno smo u nekom deficitu, ali bili smo i u Torinu u nekom deficitu, nitko nije vjerovao. Mislim da je najbitnije da se posloži prava kemija, da se izbace neke mušice jer u reprezentaciji je teško kada svih 12 imaju ego. Tako da je možda bolje da ovi koji se ne vide u reprezentaciji nisu ovdje da ne bi loše utjecali na ekipnu kemiju. Svi smo tu koji jesmo, nadam se da će svatko znat osvojit svoju poziciju i da ćemo odigrati fantastičan turnir - podvukao je sjajni košarkaš Philadelphia 76ersa.

Mislio sam da se Bilan zeza, ali rekao sam mu da njegov otkaz nije nikako u redu

U kontekstu otkaza nekolicine igrača, osvrnuo se Dario i na posljednji, odnosno onaj centra Mira Bilana, prema kojemu je posebno kritičan bio izbornik Petrović.

- S Bilanom sam trenirao skoro svaki dan u Šibeniku tijekom zadnjih mjesec dana, puno smo se družili i znam kakav je čovjek i kakav je igrač. Nisam bio upoznat s njegovom odlukom do dva dana prije otkaza. Uvijek je on meni nešto nagovještavao, ali ja sam mislio da on mene zeza. Rekao sam mu u četiri oka da to nije nikako u redu, pogotovo sad u ovom trenutku. Već sam puno govorio na tu temu i još uvijek mislim isto za Bilana - kazao je Šarić vrlo direktno nastavivši u istom tonu.

- To nije narušilo naš odnos zato jer sam i prošle godine bio upoznat s nekim njegovim mišljenjima, ali šta je tu je. Poljubili smo se, zagrlili, poželio mi je sreću. Vjerojatno je sam sebi zatvorio vrata reprezentacije, ali svatko ima pravo na svoju odluku i svatko vodi svoj život. Mogu reći svoje mišljenje, ali da ću nekog suditi, baš i ne.

Linker
14. travanj 2024 17:46