Duje KLaric/Hanza Media
VRIJEDNI SAVJETI LEGENDE

DINO RAĐA 'Ključni igrač Hrvatske je Planinić. Svi su profesionalci, ali on je razina iznad'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 09. kolovoz 2016. 14:52

Dino Rađa predsjednik je Stručnog savjeta, od ove godine aktivni sudionik priče o hrvatskoj košarci, ali u noći s nedjelje na ponedjeljak jedan od naših najvećih centara u povijesti bio je isto što i većina Hrvata. Navijač pred televizorom...

- To se zna, Stojko Vranković i ja nismo išli tamo jer nije bilo smisla otići tamo i spavati u nekom hotelu odvojeno od reprezentacije, a utakmice gledati s tribina.

Zato su se oba naša trostruka olimpijca, dvostruki osvajači srebra, “montirali” pred televizor i gledali kako Hrvatska dobiva Španjolsku.

- Kako je bilo? Super. Odigrali smo stvarno dobru obranu, pogotovo u drugom poluvremenu - kaže Rađa.

- Ovo je sad ozbiljan kontinuitet dobrih igara protiv vrhunskih protivnika. Momcima je samopouzdanje na vrlo visokoj razini, i protiv Španjolaca su pokazali muda kao u Torinu jer ni u jednom trenutku nisu pokleknuli.

Priča se samo nastavlja.

- Ova ekipa naočigled sazrijeva. Iako smo na početku projekta koji bi vrhunac trebao imati za četiri godine u Tokiju, oni već sad pokazuju velik dio onoga što želimo.

Kako je Dino Rađa proživljavao utakmicu, kako je reagirao kad je Šarić izblokirao Gasola za pobjedu?

- Naravno da me bilo strah, uvijek je tako kad gledaš. Puno lakše je igrati. Oprala me nervoza, nisam mogao zaspati do pet ujutro. Vjerojatno su svi oni u Riju legli prije mene. A probudio sam se već u devet, poput zombija sam cijeli dan. Čekaju me dva tjedna ozbiljnog sranja.

Ne, ne žali se naš velikan. Dapače.

- Znali smo u što se upuštamo... Evo, sljedeća protiv Argentine je u 3.30 ujutro, taman da ne možeš ići spavati, a opet jako teško za dočekati.

Nakon Španjolske gledat će svi. Izdržat ćemo nekako. Ali vratimo se mi još malo na veliku pobjedu.

- Svaki od igrača je dao svoj doprinos. Babić je, recimo, imao jedan skok u napadu i onu presječenu loptu nakon koje je zakucao, Šakić je također uzeo jedan bitan skok, Bilan dao neke poene na početku... I Šarić, koji nije odigrao neku utakmicu, bio je koncentriran svih 40 minuta. Poletio je pola metra iznad obruča. To je produkt momčadske sinergije, svi na parketu ginu jedan za drugoga.

Jednog igrača Dino je htio posebno istaknuti...

- Darko Planinić naš je ključan igrač. Ne najbolji, ali svakako ključan. I to ne govorim zbog onoga što daje na parketu, već o radu na treninzima. To je iznimno važno jer uvijek igraš onako kako treniraš. Svi su oni profesionalci, no, Planinić je tu iznad svih.

Pobjeda protiv Španjolaca povećava apetite kod navijača. Što ona mijenja za igrače i stručni stožer?

- Ništa ne bi trebala promijeniti - odrješito će Dino Rađa.

- Mi Hrvati smo specijalisti za euforiju da nakon jedne dobre utakmice, jedne velike pobjede krenemo govoriti o medalji, a onda smo skloni sranju. Ali pozitivno je to da smo od pet utakmica protiv iznimno jakih reprezentacija dobili četiri, a jednu izgubili na loptu ili dvije. Ova momčad ne pada u depresiju kad se pojave problemi.

Kako s Argentincima?

- Radi se o momčadi sličnoj Španjolskoj, ključni igrači su im veterani, puni su iskustva i kvalitete, ali kao što sam bio uvjeren da možemo igrati protiv prvaka Europe, tako sam uvjeren da možemo i s njima. Razbili su nas u Cordobi, ali taj rezultat nije realan jer je bilo puno skrivanja i mi smo igrali nakon dugog puta do Južne Amerike. Opet ću igračima reći isto: “kontrolirajte skok i izgubljene lopte”.

Linker
27. travanj 2024 02:42