CROPIX
POTRAGA ZA IZBORNIKOM

DINO RAĐA OTKRIO KOJI JE NJEGOV JEDINI UVJET ZA NOVOG IZBORNIKA Naći ćemo najboljeg čovjeka za Bogdanovića, Šarića i Hezonju

Predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza nakon sjednice najavio razgovore s kandidatima, ali i dalje ne želi o imenima
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. prosinac 2016. 11:26

Dino Rađa obavio je razgovor s Tonijem Kukočem, a onda se s ostatkom Stručnog savjeta zatvorio na prvoj sjednici tog tijela. Uz Rađu, bili su tu Aramis Naglić, Damir Knjaz i Marijan Mance, dok su se Veljko Mršić, Damir Mulaomerović i Neven Plantak ispričali obvezama na klupskim treninzima. Na meniju je bilo pitanje izbornika. No, samo naivni su mogli pomisliti da će iz usta predsjednika Stručnog savjeta izaći bilo koje ime.

- Ne, neću o imenima. Niti o spekulacijama, niti o ičemu drugom. Jednostavno, ne želimo se dovesti u poziciju da se razmatra koliko ima kandidata, tko je prvi, tko je drugi kandidat, postoji li samo jedan ili ih ima više. Sve smo to prošli ljetos i to ne želimo ponoviti.

Ali u razgovore se kreće.

Nekoliko pitanja

- Moramo vidjeti u tim razgovorima nekoliko pitanja, koja su jako važna. Prije svega su to klupski statusi potencijalnih kandidata, njihovi ugovori, opcije koje imaju i prema tome šanse za izborničku funkciju. Tu moramo biti na čistu. Tek tada možemo izolirati neka konkretnija imena, za neku sljedeću fazu, za novi sastanak Stručnog savjeta.

OK, a koliko bi trebao trajati taj ukupni izbor?

- Što prije, to ga je bolje završiti.

Već do Nove godine?

- Što prije, to bolje, mislim da bismo već u sljedećih nekoliko dana mogli biti blizu rješenja.

Ima li Rađa neki uvjet koji bi trebao imati izbornik?

- Imam samo jedan uvjet. A to je da želim izabrati najboljeg čovjeka za Bogdanovića, Šarića, Hezonju, čovjeka s kojim će oni biti stanju napraviti najbolji rezultat i samo mi je to važno. Mene ne zanima tko koga voli, tko je s kim prijatelj, što govore ankete, tko je ovakav, tko je onakav. Ja samo želim da imamo najboljeg mogućeg čovjeka na klupi reprezentacije jer to su Bogdanović, Šarić, Hezonja i dečki zaslužili za svo ono “krvarenje” koje su imali proteklog ljeta. Samo to.

Traži li se izbornik samo za Eurobasket ili do Tokija? Odmah nakon Eurobasketa, ni dva mjeseca kasnije, kompletno nova reprezentacija, bez NBA igrača, počinje kvalifikacije za SP. Bilo bi suludo ući u novo određivanje izbornika još vrući s Eurobasketa...

- Svega smo svjesni, jako dobro sve znamo. Međutim, i to je pitanje na koje za sada nemam odgovor. I to je pitanje na koje ćemo dobiti odgovor nakon sljedećih razgovora.

Stojko se ne miješa

Dakle, o imenima ništa, niti mrvicu?

- Ne, ne...

Ipak, koliko god Dino Rađa bio zatvoren na ovu temu, ne treba ići u nekoj analizi potencijalnih izbornika dalje od dosadašnjih kandidata. Što znači da je tu kao legitimni kandidat Aco Petrović, Rađa je još ranije spomenuo da je to svakako i Andrea Trinchieri, a ne bi trebalo čuditi da je u tom krugu i Velimir Perasović, možda i Veljko Mršić. Ili Dražen Anzulović.

Treba li ići dalje od kruga? To bi već bilo malo iznenađenje.

Ali pričekajmo.

- Odluka je na Stručnom savjetu, samo će njihova odluka biti važna - potvrdio je predsjednik HKS-a Stojko Vranković, koji se neće miješati u ovaj izbor.

Doduše, morat će kad se konačno bude odlučivalo tko je izbornik jer Stručni savjet samo predlaže svoje mišljenje, a Upravni odbor dobiva taj prijedlog na glasanje prije nego što odluka bude konačna. Očito je, dakle, da će Rađa u razgovore. S kim će prvim razgovarati, tko bi mogao putem otpasti, što će se sve događati, ostaje za vidjeti.

Možda već sljedećeg tjedna budemo pametniji...

Linker
26. travanj 2024 19:44