Vladimir Ivanov / CROPIX / CROPIX
ZBRKA OKO IZBORNIKA

DO KRAJA RUJNA HRVATSKA ĆE DOBITI IZBORNIKA Igračima je jedino bitno da taj 'ne bude indijanac'...

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. rujan 2016. 10:26

Kad se oformio novi Stručni savjet HKS-a, a nema tome ni godinu dana, postojao je konsenzus unutar tog tijela kako se reprezentacija mora dati nekome u ruke na duži rok, do Igara u Tokiju.
Tada doduše nitko unutar tog tijela nije računao da će Hrvatska imati šansu i ovoga ljeta.

Tada, u tu jesen 2015. godine, bilo je puno izglednije da ćemo upravo sada igrati kvalifikacije za Eurobasket. Između ostalih i zajedno s Luksemburgom ili Kosovom. Ako je netko ovih dana uhvatio koju utakmicu tih kvalifikacija, to je doista horor.

U kojemu BiH s Nurkićem i Teletovićem jedva pobjeđuje Švedsku u Skenderiji ili Slovenija s Goranom Dragićem, čovjekom od 90 milijuna dolara, jedva pronalazi put do pobjede u Bugarskoj. A Njemačka se spašava protiv Austrije košem Benzinga u završnici..

REUTERS/Shannon Stapleton
REUTERS/Shannon Stapleton / REUTERS

Onda se domaćinstvima Italije i Srbije za olimpijske kvalifikacije otvorila šansa i za Hrvatsku. Prvi je bingo bio taj što nismo trebali zaigrati kvalifikacije za Eurobasket, a drugi je što se pojavila, doduše minimalna, šansa i za Rio.

U međuvremenu je Stručni savjet pokušavao ostaviti u sedlu Velimira Perasovića, no kad je stigla odbijenica njegova tadašnjeg kluba Baskonije, pa kad se na sve to zahvalio i Neven Spahija, gotovo se postigao dogovor s Andreom Trinchierijem, trenerom Bamberga, kojemu je majka Hrvatica i silno je zainteresiran voditi Hrvatsku.
Ali u projektu, na četiri godine.

U to vrijeme član Stručnog savjeta bio je i Aco Petrović, koji je tada plasirao tom tijelu ideju da je bolje imati izbornika samo za ovo ljeto, pokušati od njega napraviti što je god moguće, a onda najesen patentirati projekt na klupi Hrvatske koji bi krešendo trebao imati u Tokiju, 2020. godine.

Je li Petrović sve to napravio kako bi on uskočio na klupu za ovo ljeto, možemo samo nagađati. Ali se dogodilo. U to je vrijeme Aco Petrović bio izvršni dopredsjednik Cibone, predsjednik Zagrebačkog košarkaškog saveza, član Upravnog odbora HKS-a, član Stručnog savjeta HKS-a. I izbornik.

Ronald Gorsic /Hanza Media
Ronald Gorsic /Hanza Media / CROPIX

Tako je otišao u Torino, s time da je tamo na klupi, a to je bila velika pomoć, sjedio i član Stručnog savjeta Stojko Vranković. U Torinu je Hrvatska ispisala malu senzaciju, pokazala da ima petlju, odigrala turnir za pamćenje.

Nakon Torina Stojko Vranković je kazao kako neće u Rio, jer ne želi nekome oduzimati akreditaciju, a on je već ionako bio na Igrama. Što je priča koja je mogla proći, iako, kako se kasnije moglo načuti, samo je djelomično točna. Stojko Vranković je ostao u kontaktu s igračima, posebno s Bojanom Bogdanovićem i bio je na Hvaru, u društvu Dine Rađe, predsjednika Stručnog savjeta, najveći navijač našeg, opet uspješnog pohoda u Riju.
Prije toga, formalno zbog spora oko Cibonina igranja PH od starta, Aco Petrović je podnio ostavku na mjesto u Stručnom savjetu. I dalje je tvrdio kako njegova misija na klupi reprezentacije završava nakon Rija.

To je kazao i kad smo izgubili od Srbije. Da bi u subotu, u intervju za SN, okrenuo priču i rekao da želi ostati izbornik. Nije on naivan, zna on što se dogovaralo na Stručnom savjetu i zna kakav je bio plan. Petrović je, čini se, želio time samo malo potpiriti vatru i staviti preostale članove Stručnog savjeta u poziciju da im pri odabiru novog izbornika ne bude posve lako.
Jer sada je tu i on. Sa, kako je to nazvao, autokandidaturom.

Zagreb, 141015.
Lipovecka 1.
U prostorijama HKS-a odrzano je predstavljanje novog strucnog savjeta.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic i Aleksandar Petrovic.
Foto: Ivan Klindic / CROPIX
Ivan Klindic / CROPIX / CROPIX

A za njega nema više projekta, jer priča samo o sljedećem ljetu, o sljedećoj akciji. Što nije bio plan, nije bio dogovor, pa je Stojko Vranković odmah kazao kako za njega postoji samo onaj dio priče koji se dogovorio ranije: Petrović radi do Rija, hvala mu na svemu što je odradio, a sada se ide po čovjeka koji bi vodio Hrvatsku do Tokija.

Andrea Trinchieri, a njega je spomenuo i Petrović u tom intervjuu, spekulira se, prvi je kandidat za poziciju novog izbornika. Doduše, Petrović je tu ubacio i priču o novcu, no ta priča ne pije vodu, jer ovaj je novinar razgovarao s Trinchierijem ovog proljeća i on je svjestan da novac na klupi Hrvatske ne može tražiti. Što je uostalom potvrdio i u kontaktima s nekim košarkaškim djelatnicima ovoga ljeta.

I što sad? Ništa naročito, imat ćemo novog izbornika do konca rujna, najavio je to Dino Rađa odmah nakon Igara. Igračima je samo važno da taj, kako sam uspio doznati, “ne bude indijanac”...

Jedina novost u odnosu na proljeće jest ta što Aco Petrović, koji je podnio ostavku na svoje mjesto u Stručnom savjetu, neće moći sudjelovati u odluci. Osim na UO. Čiji je još član. A UO će prihvatiti ono što zaključi Stručni savjet...

Andrea Trinchieri
Getty Images/Bongarts / Bongarts/Getty Images
Andrea Trinchieri

Linker
17. travanj 2024 06:21