Hanza Media
PRODUŽETAK KOJI ĆEMO ZAPAMTITI

DRAMA ZAVRŠILA PJESMOM 'LIJEPA LI SI' USRED TORINA Hrvatski junaci izborili Olimpijske igre!

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 09. srpanj 2016. 21:33

HRVATSKA - ITALIJA 84:78 (19:12, 20:22, 15:18, 16:18; produžeci 14-8)

TORINO, Palaolimpico. Gledatelja: 16.000

HRVATSKA: Ukić, Simon, Bogdanović, Bilan, Šarić. Klupa: Stipčević, Babić, Hezonja, Krušlin, Šakić, Planinić. Izbornik: Aleksandar Petrović

ITALIJA: Hackett, Belinelli, Datome, Bargnani, Gallinari. Klupa: Gentile, Poeta, Aradori, Melli, Cusin, Cervi, Tonut. Izbornik: Ettore Messina

--------------------------------------------------------------------------------------

Hrvatski košarkaši napravili su malo sportsko čudo i točno 15 godina od dana u kojem je Goran Ivanišević wimbledonsku pobjedu posvetio preminulom košarkaškom virtuozu Draženu Petroviću u fantastičnoj utakmici šokirali Italiju pred 15.000 navijača u Torinu i s pobjedom (70-70) izborili Olimpijske igre.

Dodatnih pet minuta otvorio je Šarić, nastavio Simon svojom šestom tricom, a brazilsku vizu u hrvatskoj putovnici zapečatio Bogdanović tricom za 80-76. Potvrdilo se da nitko ne smije otpisati momčad u kojoj Dario Šarić ima jednu od vodećih uloga. Prednjačio je s 18 koševa i 13 skokova. Bogdanović, koji je slavio sa suzama u očima 26, Simon 22, Planinić 13. I Acina psihologija je bila dobitni broj, a čini se da je nova generacija hrvatskih košarkaša kada ih veći dio javnosti otpiše. Vraća se vrijeme u kojem se "Lijepa li si.." ori i kad igraju hrvatski košarkaši.

Rekordno duga prva četvrtina, ali ne zbog nervoze, incidenata ili nečeg sličnog. Skoro pola sata trajala e stanka zbog pokvarenog semafora. “‘Ajmo igrat’” i “Ma, ‘ajmo igrat’” bile su poruke naših košarkaša i pristali su na takve uvjete. Dobili su priliku proigrati i kreirati si put prema Rio de Janeiru. Ukupno je prva četvrtina trajala 45 minuta “živog vremena”.

Stanka je stišala nervozu koja u prve tri minute kulminirala s tehničkim pogreškama Simona i Bargnanija i ukupnim šutom obje momčadi 2/11, ali za nas je puno važnije bilo da je Hrvatska nastavila igrati puno bolje od domaćina te četvrtinu završila s prednošću 19-12. Čvrsta obrana kompenzirala je promašaje kojih je bilo na obje strane, ali Talijani su češće griješili.

Bogdanović je cijelo prvo poluvrijeme nosio realizatorski teret, a u drugoj četvrtini mu se u kratkom razdoblju pridružio i Darko Planinić sa sedam od prvih devet hrvatskih koševa (važan je bio i u posljednooj četvrtini). Jasno, ne valja zaboraviti niti dvije Simonove trice na samom početku utakmice.

Snaga Hrvatske bili su i brzi izlasci iz razdoblja u kojima su domaćini opasno zaprijetili, došavši na -5 (uz napad) ili -1 par minuta prije kraja poluvremena (31-30). Petrovićeve trupe uvijek su imale odgovor. I obrambeni i napadački. Trice Šarića i Bogdanovića te Bojanovo zakucavanje iz kontre i na veliki odmor se otišlo s 39-34. U prvom poluvremenu Bogdanović je postigao 17 koševa, a Šarić uhvatio 10 lopti.

U trećoj četvrtini hrvatski junak bio je Kruno Simon. U prvom dijelu s manjom minutažom, ali samo zbog tri osobne pogreške. Tri trice i to u kakvim trenucima. Jedna za 42-42, druga za 45-44, treća za 50-44. I ovaj put je talijansko vodstvo kratko trajalo pa se u posljednju četvrtinu ušlo s 54-52.

Poveli su Talijani 55-54 nakon tehničke pogreške Ace Petrovića, ali bio je u pravu jer Mellijeva blokada na Planiniću nije bila ispravna. Lopta je prvo dodirnula ploču i Hrvatskoj se trebao priznati koš. No, i ovaj put se rezultatska klackalica brzo vratila na hrvatsku stranu zahvaljujući Šarićevim ubačajima. Sam protiv svih napravio je seriju 9-0 za 63-55 pet minuta prije utakmice.

No, niti to nije bio kraj. Kako se u završnici kretao rezultat nije čudno da se otišlo u produžetak. Melli je pet sekundi prije kraja izjednačio na 70-70, a Bogdanović iz teške pozicije promašio težak šut za odlazak u Rio.

Linker
17. travanj 2024 08:59