REUTERS/Susana Vera / REUTERS
SMIRIO DUHOVE

FRAJER S GARDOM STAVIO PELENE RAZMAŽENIM ZVIJEZDAMA Ettore Messina predvodi Talijane

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. srpanj 2016. 17:58

Danilo Gallinari najozbiljniji je talijanski košarkaš u cijeloj galeriji onih koji se takvima u ovoj vrsti smatraju. Sjajno krilo Denvera prosječno je prošle sezone zabijalo 19,5 poena, skupljalo 5,3 skokova i dijelilo 2,3 asista po utakmici. U NBA ligi. Gallinari je, naime, toliko dobar.

I najveća opasnost za Hrvatsku jer njegova serija šutova može biti smrtonosna za svaku momčad.
Uoči početka turnira talijanski novinari tražili su od Galla, kako mu tepaju, da kaže je li on prva zvijezda ove momčadi nakrcane zvijezdama?
- Ne, nisam to ja. Naš vođa je Messina.

Ettore Messina stavio je pelene jednoj razmaženoj generaciji talijanskih košarkaša, za koju će i oni koji dulje prate ustvrditi da je najtalentiranija u povijesti. Čak i od one Meneghinove. No, da, ponekad im trebaju tri lopte, ponekad im je doista trebalo mijenjati pelene. A to dosadašnji izbornik Simone Pianigiani nije bio u stanju. Zlobnici će reći, da je i njemu netko trebao raditi isto.

Ettore Messina je Sicilijanac, frajer s gardom. I trofejima. Četiri je puta osvojio Euroligu i prvi je u redu onih europskih trenera koji bi jednog dana trebali postati treneri u NBA ligi. Prvi treneri. Messina je već bio pomoćnik u Lakersima, sada je u Spursima, u europskoj košarci napravio je sve što je želio.
Osim što ga motivira uspjeh s ovom generacijom Talijana. Posljednji put Talijani su bili na Igrama u Ateni i tada stigli do finala. I osvojili srebro. U ovom stoljeću to je jedini opipljivi rezultat za koji se mogu uhvatiti. Sada bi trebalo biti drukčije.

- Oprez, neće ovo biti lak turnir. Hrvatska je momčad s pregršt talenta i moramo je ozbiljno shvatiti, a svakako tu je Grčka, koju predvodi Antetokounmpo, a on je doista sjajan igrač - tvrdi Gallinari.
Talijanski su novinari, međutim, u strahu jer izvlače podatak da su Talijani u pokusima uoči Torina uvelike patili u skoku, a posebno se to dalo primijetiti na dva posljednja ogleda, porazu od Kanade i slavlju protiv Portorika, uz, doduše, obilati sudački poguranac.

Konačno, morate znati još jednu stvar o Italiji. Ovo nije Conteova, nogometna Italija. Serija igrača bez prave osobnosti čija je najveća osobnost zapravo momčad. Ovo je Italija nakrcana zvijezdama, Italija u kojoj Pietro Aradori, čovjek s klupe, misli da je vrijedan kao i Gallinari. Samo nije imao sreće. Pa igra u Reggio Emiliji, a ne u Denver Nuggetsima.

Je li Ettore Messina uspio promijeniti taj sindrom u tri tjedna priprema? Dio odgovora dobit ćemo već večeras od 21 sat kad se podbaci lopta kontra Hrvata.

Linker
19. travanj 2024 23:49