Ivan Klindic / CROPIX / CROPIX
PIŠE T. PULJIĆ

HKS U POTRAZI ZA IZBORNIKOM Dino Rađa šturo progovorio o imenima: 'Trinchieri je u svakom je slučaju jedan od kandidata'

Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 07. prosinac 2016. 22:17

Uponedjeljak (trebala je biti u četvrtak) održat će se konstituirajuća sjednica novog Stručnog savjeta, a nakon nje bi trebalo jasnije u kojem smjeru ide hrvatska košarka kad je u pitanju izbornik reprezentacije.

Otkako su završile Igre, pitanje izbornika najviše zaokuplja javnost, ono se u dobroj mjeri provlačilo i kroz izvanredne izbore za čelno mjesto mjesto u HKS-u, a kad je Stojko Vranković odnio čistu pobjedu na Saboru i preuzeo konce hrvatske košarke, kad je oformljen novi Upravni odbor, na red je stiglo i pitanje izbornika.

Svima je u interesu da se izbornik što je moguće prije izabere, a Stojko Vranković odmah je po izboru za predsjednika HKS-a odluku prebacio na Stručni savjet:

- To će biti u njihovoj domeni.

Stručni savjet i dalje svog predsjednika ima u Dini Rađi, osobi od najvećeg povjerenja Stojka Vrankovića, no Stručni savjet ne čini samo Dino Rađa. Tu je i dalje Toni Kukoč, članom je ostao i dekan KIF-a Damir Knjaz, a umjesto Vrankovića sada je tu Aramis Naglić. Te četiri trenera iz četiriju vodećih HR klubova na koncu lanjske sezone.

Zagreb, 141015.
Lipovecka 1.
U prostorijama HKS-a odrzano je predstavljanje novog strucnog savjeta.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic.
Foto: Ivan Klindic / CROPIX
Ivan Klindic / CROPIX / CROPIX

Za prvu sjednicu stigao je i dnevni red, u kojemu se točka vezana za izbornika ne nazire, ali nema dvojbe da će se o tome razgovarati.

- Red je da o pitanju izbornika prvo porazgovaramo mi na Stručnom savjetu, da se to napravi iza zatvorenih vrata, da se poštuje procedura, a tek nakon toga o tome izvijesti javnost. Tako sam naučio i tako bih volio da se ponašamo - kazao je Dino Rađa.

Osim Ace Petrovića, koji ne skriva namjeru da ostane na klupi reprezentacije, spominje se i Andrea Trinchieri, talijanski trener hrvatskih korijena, ali u cijeloj toj priči o izborniku ne treba zanemariti ni neke druge opcije, poput Velimira Perasovića, koji lani kao trener u Španjolskoj (Baskonia) nije mogao biti izbornik, ali sada kada je trener u Turskoj (Efes) opet je dostupan.

Ta se tri imena nekako najviše provlače u svakom razgovoru o potencijalnom izborniku. No nas je zanimao Trinchieri, pa smo Rađu upitali da napokon nešto javno kaže o tome.

- Andrea Trinchieri u svakom je slučaju jedan od kandidata za izbornika.

Mnogi će reći i da je Trinchieri onaj kandidat za kojega će biti Dino Rađa. Njegov prvi izbor?

- Ne bih o tome.

I to je sve što se o ovome dalo izvući od Dina Rađe.

- Razumijem interes medija, ali ja bih volio da prije bilo kakve odluke ili naznake odluke o svemu razgovaramo tamo gdje razgovarati treba - na sjednici Stručnog savjeta.

Dino Rađa posljednjih je dana bio u privatnom posjetu SAD-u, gdje mu studira sin Duje. I našao se s Bojanom Bogdanovićem.

Bojan je 100% unutra

- Bio sam s Bojanom i nema se tu što dodati onome što sam i prije rekao: on je sto posto unutra u cijeloj priči, ponaša se poput pravog lidera ove generacije, posve je sazrio.

Nov 16, 2016; Philadelphia, PA, USA; Philadelphia 76ers forward Dario Saric (9) is fouled while shooting by Washington Wizards guard John Wall (2) during the second half at Wells Fargo Center. The Philadelphia 76ers won 109-102. Mandatory Credit: Bill Streicher-USA TODAY Sports
Bill Streicher-USA TODAY Sports / USA Today Sports

U isto se vrijeme Dario Šarić vrlo dobro snašao u Sixersima, a Dragan Bender u Sunsima i Ivica Zubac u Lakersima skupljaju iskustvo. Mario Hezonja pak proživljava teške trenutke u svojoj karijeri: ne igra u Orlandu, nije više u rotaciji Franka Vogela, a budući da Hrvatska ionako nema široku bazu igrača, neigranje Marija Hezonje zvono je za uzbunu i s ove strane Atlantika.

- Razgovarat ćemo sasvim sigurno i reći ću mu ono što mislim. Nije na meni da mu preko novina dajem savjete, ali postoji samo jedan put za izlazak iz ove situacije. A to je raditi ka’ pas na treningu i natjerati trenera da ti vjeruje s obzirom na ono što pokazuješ na treningu. Nema tu drugog puta.

I to je bio Dino Rađa. Nakon sjednice Stručnog savjeta u ponedjeljak vidjet ćemo hoće li pitanje izbornika biti nešto bliže rješenju. Andrea Trinchieri očito je kandidat, Aco Petrović svakako nije ispao iz igre, a ne treba otpisati ni Velimira Perasovića.

No odluka, a samim time i odgovornost koju donosi, bit će na ljudima iz struke. Koji će prije svega, prije toga sviđa li se kome pojedini kandidat ili ne, morati sami sa sobom raščistiti kakav bi trebao biti izbornik kojega Hrvatska treba i na koliko dugi rok.

Linker
25. travanj 2024 06:34