Luka Gerlanc / CROPIX
TRIJUMFALAN KRAJ

HRVATSKA FURIOZNO OTVORILA LOV NA EUROBASKET Mršićevi ratnici pregazili starog dužnika u Draženovu domu, briljirao veliki talent iz Hercegovine!

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobjedom protiv Švedske otvorila je kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. veljača 2020. 18:43

Hrvatska 72
Švedska 56

(18:6, 23:14, 17:25, 14:11)
ZAGREB - Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 5.200. Suci: Viator (Francuska), Velikov (Bugarska) i Konastantinovs (Latvija).
HRVATSKA: Perković 8p, 3s, Perić 9p, 3s, 3il, Marčinković 3, Krušlin 3, Ukić 4p, 8a, Planinić 11, Bilan 5p, 4s, Drežnjak 16p, 3a, 4ol, Mavra 3p, 4s, Rogić 3p, 3s, 3a, 3ol, 3il, Šakić 7p, 11s, 4a, Marić.
ŠVEDSKA: Barton, Borg 11p, 8s, 5il, Lundqvist 4p, 3s, Magarity 10, Hakasnon 4p, 3ol, Czerapowicz 9, Lindqvist, Gaddefors 2, Spires, Pantzar 7p, 7a, Lofberg 8p, 6s, Engstrom 1p, 4s.

Bilo je to otvaranje kakvo smo samo mogli poželjeti. Niti traga onoj muci od proteklih kvalifikacija, bila je to čista pobjeda. Baš onakva kakva je trebala. Za neko bolje vrijeme hrvatske reprezentacije.

Veljko Mršić je svom debiju dobio puno toga dobroga. Od potpore tribina, jer Draženov dom nije valjda tri godine bio puniji, preko inteziteta, ritma, dobre obrane koja je natjerala Šveđane na puno grešaka, na miszeran šut u prvoj četvrtini.

Uostalom, što reći kad su Šveđani svoj prvi poen iz igre, a zabio ga je Chrostopher Czerapowicz postigli tek u devetoj minuti.

Zagreb, 210220.
KC Drazen Petrovic.
Kvalifikacijska utakmica za Eurobasket 2021, Hrvatska -Svedska.
Na fotografiji: Carl Engstrom.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Mršić je poslao u vatru petorku Roko Ukić, Mateo Drežnjak, Pavle Marčinković, Željko Šakić i Miro Bilan. Pri tome je debitant Mateo Drežnjak, jedan od tri na ovoj utakmici (Rogo Rogić i Marin Marić) uhvatio pod svoje Luddea Hakansona. Bio je to test i za Matea, kojega Mršić ne vidi samo kao člana petorke u reprezentaciji za kvalifikacije, već i kao čovjeka koji bi mogao biti u rotaciji i na olimpijskim kvalifikacijama. Stoga je ispred Drežnjaka bio zadatak da svima pokaže kako je sposoban za ulogu koju za njega ima u planu Mršić. Ok, Drežnjak je skrenuo na sebe pažnju lani na Ljetnoj ligi u Las Vegasu, igra sjajnu sezonu za Široki, a i usprkos samo 20 godina odigrao je vrlo hrabru utakmicu protiv Švedske.

No, niti ostali nisu puštali u obrani, pa je Hrvatska već početkom druge četvrtine imala i ogromnih 31:6. I nitko se tu nije štedio, pa je Mršić već za uvodnih 12 i pol minuta pustio na teren svih 12 ljudi koje je obukao u dres za utakmicu protiv Švedske.

Sjajno je svoje iskustvo, mirnoću u našu igru donio Roko Ukić, koji je do konca utakmice podijelio osam asista za samo 17 minuta igre. Hrvoje Perić je školovao svoje čuvare, posebno Williama Magarityja u reketu Šveđana, a vrlo dobro odigrao, kao Ukićeva zamjena i Roko Rogić, koji je, kao i Drežnjak bio na testu može li poslužiti kao pričuvni play. I on je položio.

Darko Planinić dao je svoje energiju s klupe, ali koga je god je Mršić podigao s klupe, taj je odigrao srčano. Oni stariji, poput Ukića, Perića, ali i Šakića bili su oslonac, oni mlađi su izgarali u želji.

OK, Švedska je šutirala jedva dvadeset postu u prvom poluvremenu koje su Hrvati riješili sa 41:20 i bilo je logično da tako ne mogu odigrati nastavak.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Igrali su bolje, u jednom se trenutku spustili na minus 13, ali je odmah Drežnjak otvorio pas na Šakića koji je stavio tricu kako se ova utakmica ne bi zakomplicirala. Jednostavno se nije mogla zakomplicirati kad je naša reprezentacija izgledala onako kako treba. Da je bila takva u proteklim kvalifikacijama, bili bismo i na SP.

No, za prolivenim mlijekom ne treba roniti suze nego i dalje dati poticaj ovoj skupini igrača i izborniku. Već u ponedjeljak, kad bi s eventualnom pobjedom u Nizozemskoj Hravtska već nakon dva kola i trećine odigranih kvalifikacija mogla širom otvoriti vrata Eurobasketa, jer je Nizozemska u petak slavila u Turskoj. Hrvatska bi bila jedina s dvije pobjede nakon dva kola u tom scenariju skupine D.

Zagreb, 210220.
KC Drazen Petrovic.
Kvalifikacijska utakmica za Eurobasket 2021, Hrvatska -Svedska.
Na fotografiji:  Roko Leni Ukic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

I za kraj, treba još podvući kako je Mateo Drežnjak u prvoj uopće utakmici koju je odigrao u Draženovoj dvorani bio prvi strijelac Hrvastke s1 16 poena, na koje je dodao dva skoka, tri asista i četiri oduzete lopte, a šut mu je bio iz igre 7-8. Taj jedini je baš isucirio, šetao se po obruču i bio je to šut za tri. Roko Ukić je podijelio osam asista, Željko Šakić je skupio 11 skokova, dvoznamenkast je bio i Darko Planinić s 11 poena, a prednost nam je najviše rasla kad su u igri bili Hrvoje Perić i Roko Rogić.

Već i po tim statističkim podacima jasno je da je na dijelu bila timska pobjeda. I da je Hrvatska s peticom položila otvaranje u mandatu Veljka Mršića.

I s optimizmom, puna samopouzdanja će u nedjelju za Nizozemsku. Baš smo protiv Nizozemske otvorili kvalifikacije za SP i izgubili u Alemeru.

U odnosu na tu reprezentaciju, ovo je neka druga priča. Puno je srce bilo u petak navečer u Zagrebu.

Pun Draženov dom bodrio Hrvatsku

Otvaranje kvalifikacija za Eurobasket 2021, utakmica Hrvatske i Švedske nakon dugo vremena napunila je Draženovu dvoranu. Bio je to test i iza Veljka Mršića i njegovu reprezentaciju, no oni su znali na terenu kupiti podršku tribina.

Pune tribine u Zagrebu su sjajan nastavak svega onog što je donijela završnica Kupa Krešimira Ćosića u Zadru i finale koje je igrano u sjajnom dekoru. Kako će se do olimpijskih kvalifikacija u Splitu, naša reprezentacija, tada i u sastavu s NBA igrači još dva puta pojaviti pred našim navijačima, igrat ćemo u priprema protiv Portorika i Slovenije (s Lukom Dončićem), ne treba sumnjati da će pune tribine biti ono što će Hrvatsku ispratiti na splitske kvalifikacije. kako bi tamo, u Spaladium Areni bilo potpuno ludilo koje bi nam trebalo pomoći pronaći put do Tokija.

HRVATSKA - ŠVEDSKA 72:56 (18:6, 23:14, 17:25, 14:11)

Hrvatska: Ukić, Krušlin, Drežnjak, Šakić, Bilan

Švedska: Hakason, Lofberg, Czerapowicz, Lindqvist, Spires

-------------------------------

40. min - Gotova je utakmica, sjajna pobjeda Hrvatske protiv Švedske u Zagrebu. Prepuna dvorana nagradila je pljeskom izabranike Veljka Mršića koji su fenomenalnim startom (25:6) riješili utakmicu već na startu. Najbolji kod nas bio je Mateo Drežnjak koji je zabio 15 poena, tri asistencije i četiri ukradene lopte, a Planinić je dodao 11.

35. min - Nevjerojatnih 5/23 nam je šut za tri poena, ali nitko neće tu stastistiku spominjati ako se sve završi kako priželjkujemo u Draženovu domu... Evo sad Perkovića koji popravlja statistiku s linije sedam metara!

31. min - Šakić je zabio tricu na startu posljednje četvrtine, u pravi trenutak...

30. min - Gotova je i treća četvrtina, Šveđani su stisnuli i došli na samo -13. Najbolji u redovima Hrvatske je Mateo Drežnjak s 13 koševa, Darko Planinić je na 9.

29. min - Evo Šveđana na 8-0, no i dalje je stabilnih +17.

26. min - Trica nam možda nije najbolja u statistici, tek oko 21 posto, ali zato ostale stvari savršeno funkcioniraju. Šakić zabija za 55:33...

22. min - Drežnjak zakucava za 46:26! Hrvatska kontrolira utakmicu u nastavku nakon 6-1 Šveđana na startu treće četvrtine.

21. min - Evo nas i u trećoj četvrtini, pokušao je Ukić tricom nije išlo, ali je Borg zabio s druge strane.

20. min - Jan Patrik Melwin Pantzar pokušao je s tricom ublažiti dojam, ali nije išlo i Hrvatska ima +21 na poluvremenu. Odlično igra Mršićeva momčad, a Švedska se malo oporavila. Najbolji kod nas je Hrvoje Perić s osam koševa, a kod Šveđana je Czerapowicz zabio devet.

17. min - Borg zabija dva poena, čini se da su se Šveđani posložili, ali i dalje je sigurnih +19 na semaforu.

15. min - Bezidejni Šveđani počeli su zabijati, a Hrvatska je i dalje sjajna u reketu, bez previše koševa izvana.

14. min - Toni Perković za prvu hrvatsku tricu večeras u Draženovu domu.

13. min - Evo nove minute odmora. Hrvatska je na +23, start iz snova za izbornika Mršića i njegovu momčad.

12. min - Šveđani još spavaju, kao da su u šoku na parketu. U međuvremenu, najveća hrvatska prednost +19!

11. min - Sjajno smo otvorili i drugu četvrtinu, Hrvatska vodi 20:6...

10. min - Kraj prve četvrtine, odlično izdanje Hrvatske za +12 na kraju prve dionice susreta. Šveđanima za povijest 1/13 šut iz igre!

9. min - Planinić za +11 s linije slobodnih bacanja. Evo i Šveđana kojima je trebalo 9 minuta za prvi koš iz igre.

7. min - Švedska još nije zabila koš iz igre! Hrvatska preko Drežnjaka dolazi na 11:4, sjajno igraju "kockasti"...

6. min - Drežnjak zakucava za +5! Odlično igra Hrvatska u ovim trenucima nošeni sjajnom podrškom odlično popunjenih tribina.

4. min - Borg se upisuje s linije slobodnih bacanja (2/3), samim tim i Švedska u ovom susretu.

3. min - Ukić povisuje na 5:0, Šveđani se muče sa šutom u prvim minutama susreta.

1. min - Počela je utakmica, Šakić je zabio prve koševe na utakmici...

17:59 - Zadnji puta protiv Švedske smo igrali još 2004. godine, dogodilo se to u Šibeniku, a tad je Hrvatska slavila 75-61

17:55 - "Dečki su jako motivirani, jedva čekamo prvu kvalifikacijsku utakmicu. Želimo izaći na parket pred punom dvoranom Dražena Petrovića, dati sve od sebe i nadam se da će to biti dovoljno", najavio je izbornik Mršić uoči utakmice.

17:45 - Eurobasket će se 2021. godine igrati u čak četiri države, a to su Gruzija, Češka, Njemačka i Italija. Hrvatska je u skupini s Nizozemskom, Turskom i Švedskom, a na Europsko prvenstvo idu tri najbolje plasirane reprezentacije iz svake skupine.

Linker
21. travanj 2024 09:51