Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
UŽIVO OD 21 SATI

HRVATSKA KREĆE U BOJ ZA RIO PRED 15 TISUĆA LJUDI 'Talijani, otkrit ćemo vam samo jednu tajnu!'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. srpanj 2016. 10:23

Sletjeli su u Milano u predvečerje nedjelje, u Torinu su se čekirali oko 23 sata. Aco Petrović ostao je bez prtljage. Doduše, trebala je ona stići do večeras, do 21 sat kad će Hrvatska kontra Italije u Olimpijskoj dvorani u Torinu odigrati prvu utakmicu na kvalifikacijama za Rio.

Dok su grčki i talijanski kolege okružili mikrofonima Dinu Rađu i Stojka Vrankovića, Hrvatska je u Palaolipmicu odrađivala svoj jedini trening do utakmice.

- Lopte su nove, tvrde. Znali smo to, morat ćemo se priviknuti, iako smo računali da će Talijani možda pripremiti i neku stariju loptu pa je podvaliti uoči utakmice, u Svetom Martinu smo trenirali i s takvima - kaže Dario Šarić, koji kao i obično misli o svim detaljima.

Što će hrvatska košarkaška reprezentacija napraviti na kvalifikacijskom turniru u Italiji?

Sigurno izboriti Olimpijske igre, jači smo od svih

Bit će gusto i neizvjesno do kraja, Italija je jaka

Nažalost, nećemo se kvalificirati na OI u Rio

Kreće pravi adrenalin

S obzirom na to da je uoči kvalifikacija govorio o sebi kao jednom drugom igraču, igraču koji će tražiti i preuzimati odgovornost, kako se osjeća uoči prve takve utakmice za Hrvatsku?

- Ja oduvijek sebi stvaram veći pritisak, nego bih to možda trebao, ali kako sam stariji, sve se bolje nosim s time. Neću imati problema.

Što očekuje večeras?

- Trener nam govori da je važan Tunis, opet, ja bih volio da krenemo s dobrom partijom, moguće i pobjedom, pa da nas to nosi kroz turnir.

Slaže se s time i Kruno Simon.

- Uvijek je bolje krenuti s pobjedom. Iako, svjesni smo da večerašnjom utakmicom ne rješavamo puno toga.

Aco Petrović i dalje govori da je miran. Da je sve napravljeno. Nitko nije ozlijeđen, atmosfera je dobra i čeka se podbacivanje...- Tek sada kreće pravi adrenalin, ušli smo u dvoranu, znamo sve što nam je raditi. Uoči utakmice ćemo još jednom ponoviti talijanske akcije, na čemu radili u Svetom Martinu. Mi smo spremni.
Tko će krenuti na poziciji centra, Planinić ili Bilan?

- To je dvojba, ali s obzirom na moj dogovor s njima, to i nije važno. Od njih očekujem energetsku rolu, štafetu, pa će njih dvojica to morati raditi na što je moguće kvalitetniji način. I inače, barem do onih dijelova utakmice kad se ne odlučim za postavu u kojoj će Šarić igrati centra. Iako, tu opciju više preferiram koristiti kontra Tunisa u srijedu jer Tunis nakon otkaza Mejrija nema visokih pa bi s visokim “peticama” mogao biti u problemu.
Neće Petrović koristiti previše toga kontra Talijana, uglavnom, ako dobro čitamo, on skriva većinu karata.

- Idemo protiv Talijana odigrati čistu utakmicu.

Ali bez pokazivanja svih oružja.

- Otkrit ćemo samo jednu tajnu. Očekujem velik pritisak tribina, euforiju, da će nakon bacanja Hackett pritisnuti našeg playa preko cijelog terena. U tom slučaju našu će loptu prenositi Šarić, mičem naše playeve od lopte, a Šarić ima setove akcija koje može postaviti iz takvog prijenosa. To ćemo sigurno igrati, na posljednjem treningu radili smo na tim akcijama.

Nema atmosfere linča

A koliko bi zapravo mogla biti teška atmosfera u Olimpijskoj dvorani u Torinu, otkriva igrač s najviše iskustva u Italiji u našoj vrsti Rok Stipčević.

- U ovoj sam dvorani igrao samo jednom, sa Zadrom 2010. godine. Dvorane su u pravilu svugdje pune, bit će tako i ovdje, ali to nije ona neizdrživa atmosfera za goste na kakvu smo mi navikli. U Italiji nema atmosfere linča za gosta. Oni će imati podršku, ali bit će i nama ugodno igrati u takvom ambijentu.
Olimpijska dvorana u Torinu prima na košarci 15.000 gledatelja. Bit će sve puno. I na košarci.
Ali i na Rihanni. Ona gostuje u ponedjeljak. Kad se odluči tko će za Rio.

Linker
26. travanj 2024 18:42