Foto: Danijel Soldo / CROPIX / CROPIX
DEBAKL U NIZOZEMSKOJ

VIDEO: HRVATSKA NASTAVILA TAMO GDJE JE STALA NA EUROBASKETU Skelinov debi iz noćne more, možemo li pasti na niže grane?

Piše: HinaObjavljeno: 24. studeni 2017. 16:24

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija izgubila je susret 1. kola skupine D prvog kruga kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kini 2019. godine na gostovanju kod Nizozemske 61-68 (13-18, 18-15, 17-17, 13-18).

Prilično oslabljena reprezentacija Hrvatske u kojoj nije bilo 15-ak najboljih igrača zbog obveza u klubovima doživjela je vrlo neugodan poraz na startu kvalifikacija za odlazak na SP.

Igrači koje je novi izbornik Ivica Skelin poveo u Nizozemsku vrlo su nervozno krenuli u susret, trebalo im je punih pet minuta da postignu prve poene. S druge strane, i domaći igrači bili su vrlo neprecizni na početku dvoboja, oni su prvi ubačaj iz igre postigli nakon više od tri i pol minute igre, no uspjeli su izgraditi vodstvo od 8-0.

U drugoj četvrtini Nizozemce je iznimno služio šut za tricu pa su dvije i pol minute prije odlaska na odmor imali velikih 11 razlike (33-22). Serijom 9-0 Hrvatska je do kraja prvog poluvremena smanjila na 33-31, ali i u treću četvrtinu je krenula vrlo slabo, prvenstveno u napadu, pa su Nizozemci uspijevali održavati prednost i do kraja tog dijela igre.

Početkom posljednjeg dijela utakmice činilo se da će Hrvatska ipak osvojiti prve bodove. Dobrim postavljanjem u obrani hrvatski su igrači prisiljavali Nizozemce na pogrešna dodavanja i šutove iz neizrađenih pozicija, pa je Hrvatska povela sa 54-50 i imala nekoliko napada pri tom rezultatu. Nažalost, nije ih iskoristila da bi Nizozemci, koji su u prvih pet i pol minuta četvrte četvrtine bili bez postignutog poena, sa sedam uzastopnih pogođenih slobodnih bacanja stigli u vodstvo od 57-54.

U samoj završnici susreta u junaka nizozemske pobjede izrastao je Yannick Franke koji je pogodio tricu za 62-57 1:46 minuta prije kraja utakmice, a zatim i ulaz za 64-59 na ulasku u posljednju minutu.

Jedini koji su zaslužili prolaznu ocjenu u hrvatskoj reprezentaciji bili su Željko Šakić s 24 i Filip Krušlin s 19 koševa, dok je Nizozemsku predvodio Franke s 24 ubačaja.

U drugom susretu 1. kola ove skupine Italija je svladala Rumunjsku 75-70.

U 2. kolu Hrvatska će u nedjelju u KC "Dražen Petrović" ugostiti Italiju.

Prolazak u drugi krug kvalifikacija izborit će tri prvoplasirane reprezentacije iz skupine.

HRVATSKA SKUPINA D

1. KOLO, 24. studenog

Nizozemska - Hrvatska

Italija - Rumunjska

2. KOLO, 26. studenog

Hrvatska - Italija

Rumunjska - Nizozemska

3. KOLO, 23. veljače

Italija - Nizozemska

Hrvatska - Rumunjska

4. KOLO, 26. veljače

Hrvatska - Nizozemska

Rumunjska - Italija

5. KOLO, 28. lipnja

Italija - Hrvatska

Nizozemska - Rumunjska

6. KOLO, 1. srpnja

Rumunjska - Hrvatska

Nizozemska - Italija

-----------------------------------------------------------------------

Sustav natjecanja: Troje najboljih idu u drugi krug i prenose bodove

Europske reprezentacije smještene su u osam uvodnih skupina s po četiri reprezentacije. Nakon odigranih šest kola najbolje tri reprezentacije plasirat će se (s prenesenim međusobnim utakmicama) u novu skupinu s tri najbolje reprezentacije iz susjedne skupine.

Nakon odigranih šest kola u toj drugoj rundi tri najbolje reprezentacije iz svake skupine odlaze na SP u Kinu. Iz Europe na SP odlazi ukupno 12 najboljih reprezentacija.

Naša skupina D (Hrvatska, Italija, Nizozemska i Rumunjska) križa se u drugoj fazi s tri najbolja iz skupine C (Litva, Mađarska, Poljska i Kosovo), pa ćemo i tu skupinu budno pratiti od samog starta. (tp)

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 09:19