Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
POSLJEDNJA PROVJERA UOČI OI

HRVATSKA NIJE IZDRŽALA PROTIV SRBIJE Petrovićeva momčad posrnula je u samoj završnici

Hrvatska će s porazom od Srbije otputovati za Rio nakon što je u u posljednjoj utakmici turnira u Cordobi poražena od Srbije. Srbija je slavila sa 86:77, a končani rezultat neće otkriti punu istinu o ovoj utakmici, jer bio je to meč na jednu loptu. Najefikasniji igrači u redovima hrvatske reprezentacije bili su Bojan Bogdanović sa 18 i Krunoslav Simon sa 14 koševa. U redovima srpske reprezentacije prednjačio je Miroslav Raduljica sa 17 koševa, dok je Bogdan Bogdanović postigao 13 koševa.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. kolovoz 2016. 23:45

HRVATSKA - SRBIJA 77:86

Zvezdin playmaker je minutu i pol do sirene uzeo šut na isteku napada, gotovo s centra, nakon što su Šarić i Stipčević gotovo osvojili loptu. Jović je pogodio nešto što se ne pogađa svakoga dana, Srbija je otišla na 82:77, a nakon time-outa Bojan Bogdanović je promašio dugu dvojku i priča o pobjedniku bila je zaključena.

Hrvatska je puno bolje odigrala prvo poluvrijeme u kojemu je kontrolirala utakmicu, u kojemu je Bojan Bogdanović stavio devet u prvoj četvrtini, a onda ga do poluvremena s 11 poena nadopunio Kruno Simon. Srbiju je održavao u rezultatskom priključku Miroslav Raduljica, kojega su naši centri zaustavljali faulima, a ovaj je nemilice trpao s crte.

Doduše, Hrvatska je imala u devotoj minuti 19:10 i konru u kojoj Ukić nije pronašao Bogdanovića, onda i 27:19 u 13. minuti, pa je Srbija s 36:40, s minus četiri s koliko je otišla na veliki odmor mogla biti zadovoljna.

Treća četvrtina je stvari okrenula, jer Srbija je pronašla napadačku mirnoću koju im je dao raduljica, a Marković i Nedović, kasnije i Bogdan Bogdanović donijeli su dubinu svojim prodorima. Naša se igra sve više sterilizirala, iako je veliki impuls dao Miro Bilan u svojim najboljim minutama ovoga ljeta.

U posljednjoj četvrtini su na sceni bile figure kojima se malo tko nadao. Prvo je Miro Bilan pogodio na isteku napada tricu uz faul, ali su tricama vratili Kalinić i Marković, koji su nam cijelo vrijeme bili koncepcijski rizik na šutu. Rok Stipčević je vezao dvije trice i dao novu nadu Hrvatskoj, no kad se na sve Srbiji priključio Nikola Jokić i kad je končano Jović pogodio gotovo s centra za 82:77 Srbije, bio je to kraj nada za Hrvatsku.

Hrvatska je ovoga puta igrala bez Marija Hezonje kojemu je stradao gležanj na utakmici protiv Francuske, dok je Srbija igrala bez Miloša Teodosića kojem je isčašen prst. Hezonjina ozljeda ne bi trebala biti teže naravi i naš će maldi igrač bit spreman do početka Igara.

U Cordobi je Hrvatska odigrala lošu utakmicu protiv Argentine, vrlo solidnu s Francuzima, i pristojnu kontra Srbije, posebno u prvom dijelu. U nastavku sinoćnje utakmice Hrvatska je izgledala puno sporije, za što kredit ide i na dušu srpske obrane.

No, ovo je bio tek pokus. Ono pravo kreće od 7. kolovoza i naše utakmice kontra Španjolske u Riju. Petrović je u ove tri utakmice razigrao Miru Bilana, dobio je u rotaciji i Željka Šakića, a sinoć je Bogdanović opet bio na 20 poena. Znači, ništa se tu nije promijenilo od Torina, čak štoviše. I ne treba biti skeptičan uoči Rio. Izgubili smo na jednu loptu, jest to je Srbija i poraz time teže pada, ali Hrvatska je u razini svih kandidata za medalju na Igrama. Osim SAD-a. Argentina je bila igra skrivača, tu utakmicu ne treba shvatiti ozbiljno...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

10' - Završila je utakmica. Srbija je pobijedila 86:77 u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči olimpijskog turnira u Brazilu.

10' - Bogdan Bogdanović je zaključio priču. Srbija vodi plus 9 23.7 sekundi prije kraja i više nema povratka.

9' - Jović zabija tricu iz nemoguće situacije, praktički s centra za plus pet vodstvo Srbije. Zakucavanje Kalinića i čini se da je utakmica odlučena.

8' - Čisto je polaganje promašio Stipčević, što je tricom kaznio Marković.

7' - Mijenja se opet vodstvo nakon koša Bilana.

6' - Nesportska pogreška Nedovića. Stipčević pogađa slobodno bacanje, pa Kalinić zabija tricu.

5' - Trica na tricu. Dalekometna paljba Bogdana Bogdanovića, pa Stipčevića.

4' - Zakucavanje Kalinića za plus tri vodstvo Srbije. Na drugoj strani Stipčević uzvraća tricom.

2' - Nedović zabija za Srbiju, ali Bojan Bogdanović tricom vraća vodstvo Hrvatskoj. Ne zadugo jer je Jokić uspio poentirati.

1' - Šakić i Bogdanović sjajno su istrčali dvije kontre i Hrvatska je izjednačila.

TREĆA ČETVRTINA

10' - Prvi koš Šakića na susretu, ali uzvraća Nedović tricom. Kakav potez Bilana. Centar Hrvatske zabija tricu preko ruke, ali ne i dodatno slobodno bacanje. Treća četvrtina završava tricom Jokića.

9' - Tricu je sada promašio Simon, ali Babić hvata napadački skok. Šarić nije uspio zabiti iz novog napada. Štimac je zabio dva slobodna bacanja i Srbija opet minimalno vodi.

8' - Maesteralan prodor Simona. Zabio je dosad 14 koševa.

7' - Jokić zabija za Srbiju.

6' - Dva sjajna poteza Simona. Prvo je zabio koš, a potom asistirao Šariću.

5' - Raduljica pogađa 'udicu' za plus pet, ali tricom uzvraća Bojan Bogdanović.

4' - Novi promašaj trice Ukića. Srbija u ovim trenucima djeluje puno bolje u napadu.

3' - Trica Birčevića za vodstvo Srbije koja radi seriju 8:0. Bilan zabija pod košem i prekida spomenutu seriju.

2' - Bojan Bogdanović je zabio jedno slobodno bacanje, a Hrvatska je potom promašila čistu kontru. Srbi su kaznili promašaj preko Bogdana Bogdanovića. Raduljica pogađa oba slobodnjaka za poravnanje 41:41.

1' - Na početku treće četvrtine dva prekršaja u napadu, Raduljice , odnosno Krušlina.

DRUGA ČETVRTINA

10' - Jović polaže i smanjuje na minus 2. Jednakom mjerum uzvraća Babić. Hrvatska na poluvrijeme odlazi sa četiri koša prednosti - 40:36.

9' - Šarić gađa jedno slobodno bacanje. S druge strane Raduljica posprema oba.

8' - Novi koševi Bilana, ovoga puta s linije slobodnih bacanja.

7' - Srbija hvata priključak. Mačvan zabija dva slobodna bacanja i Srbi dolaze samo na pola koša zaostatka. Uzvraća Bilan.

6' - Trica Babića. Hrvatska se opet vraća na plus 5. Bila je to lijepa akcija koja je okrunjena košem.

5' - Nedović zabija iz blizine i vraća Srbiju u igru. Nova trica Simona, skupio je već 11 koševa.

3' - Raduljica gađa dva slobodna bacanja i smanjuje na minus 4.

2' - Jedno slobodno bacanje zabija Birčević. Ali Simon je u zoni. Zabija novu tricu i vraća na plus 8 Hrvatske.

1' - Simon zabija tricu na startu druge četvrtine, a ubrzo potom haklerskim potezom sprema nove koševe.

PRVA ČETVRTINA

10' - Srbija uzvraća preko Bogdana Bogdanovića koji zabija tricu. Hrvatska na kraju prve četvrtine ima prednost 19:16.

10' - Kakva šteta. Hrvatska je izgubila loptu, a onda je Štimac zabio, a Ukić skrivio dodatno slobodno bacanje.

9' - Bogdanović zabija pod košem za plus 9.

8' - Jokić zabija i smanjuje prednost Hrvatske. Bilan gađa jedno slobodno bacanje.

7' - Sjajna reakcija Šarića i krađa lopte. Šarić s linije slobodnjaka zabija oba bacanja. Bogdanović popravlja polaganje Krušlina i Hrvatska je na plus 8. Lijepa prednost.

5' - Trica Ukića i Bogdanovićeva dvica i Hrvatska je na plus 5.

4' - Polaganje Ukića za prvo vodstvo Hrvatske. Na drugoj strani uzvraća Birčević.

3' - Igra se dosta tvrdo, a u napadu nema prave ideje. Šarić je sada zabio naš prvi koš iz igre.

2' - Korake je sada napravio Raduljica i Hrvatska ima napad. Bogdanovića je falulirao Birčević i Bojan s linije slobodnih bacanja zabija prve koševe za Hrvatsku.

1' - Nedović zabija za Srbiju prve koševe. Hrvatska je u prvoj minuti bez koša. Sada je loptu izgubio Šarić.

Upravo su odsvirane nacionalne himne, prvo srpska, pa Lijepa naša. Igrači se međusobno pozdravljaju i sve je spremno za početak utakmice.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
17. travanj 2024 10:55