Foto: Vlado Kos / CROPIX
HRVATSKA PROTIV MAĐARSKE I LITVE

HRVATSKA REPREZENTACIJA LOVI ZADNJI VLAK ZA SVJETSKO PRVENSTVO I TO BEZ NBA IGRAČA 'Mi vjerujemo dok god postoje teoretske šanse za naš prolaz'

MUŠKA REPREZENTACIJA Od danas Dražen Anzulović priprema Hrvatsku za utakmice protiv Mađarske u četvrtak u Osijeku i Litve u nedjelju u Vilniusu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. studeni 2018. 14:01

Stigao je kraj studenog, a to znači da će do nedjelje hrvatska košarkaška reprezentacija odigrati dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u Osijeku u četvrtak dočekujemo Mađarsku, pa u nedjelju idemo u Vilnius na noge Litvi, a o ishodima ta dva ogleda ovisit će i to hoćemo li zadržati šansu za plasman na SP u Kini sljedećeg ljeta, ili se od tog cilja oprostiti.

Hrvatska je na omjeru 3-5 nakon uvodnih osam utakmica, čekaju nas uz ove dvije i domaćinstvo Poljacima u veljači te gostovanje kod Mađara, a ono što smo prokockali u rujnu porazima od Litve i Poljske, sada moramo nadoknaditi. U sastavu koji je slabiji, bez NBA i euroligaških igrača, nego što je bio u lipnju ili rujnu.

Opet, ovo je momčad koja je bolja nego što je bila lani u studenom kad smo gubili od Nizozemaca i Talijana, a uslijed tog lošeg starta stigao je onaj poraz u veljači od Rumunja, uz pobjedu nad Nizozemcima.

Kompletni tek u utorak

Dražen Anzulović je u nedjelju u podne tek s dvojicom igrača krenuo autobusom, zajedno sa svojim stručnim stožerom prema Osijeku. Uz njega su bili Martin Junaković i Mate Kalajžić, a uz njih dvojicu od sinoć su u Osijeku i Miro Bilan, Marin Rozić, Josip Bilinovac i Luka Babić. Petorica stižu tijekom ponedjeljka, tri Cedevitina igrača Karlo Žganec, Jakov Mustapić i Domagoj Bošnjak, Marjan Čakuran i Hrvoje Perić, dok će se u utorak kompletirati reprezentacija priključivanjem Luke Božića, Domagoja Vukovića i Tomislava Zubčića, koji još u ponedjeljak navečer imaju klupske utakmice.

- Idemo u ovaj krug kvalifikacija u dosta izmijenjenom sastavu, a pri odabiru igrača za ovaj ciklus želio sam napraviti grupu igrača koja će s obzirom na kratkoću vremena odigrati i karakterno odgovoriti svim zahtjevima koji će biti ispred njih. Vidio sam kako je bilo puno upita oko nekih igrača, ali želim reći kako su svi igrači na ovom popisu, sa svima sam razgovarao i izrazili su veliku želju i obvezu pomoći u našim nastojanjima. Ne samo svojim dolaskom, nego i prezentacijom kvalitete na utakmicama. Imat ćemo dva treninga u kompletnom sastavu i na njima ćemo postaviti sve potrebne taktičko-tehničke stvari - rekao je Dražen Anzulović.

U četvrtak nas već čekaju Mađari.

- Mi apsolutno respektiramo svakog protivnika, ali i vjerujemo u ono što imamo, kao što vjerujemo u našeg šestog igrača, a to će biti navijači u Osijeku. I dok god postoje teoretske šanse za naš prolaz na SP, mi ćemo tu šansu tražiti i shodno tome se ponašati. I pokušat ćemo iskoristiti svaku priliku koja se ponudi.

Od popisa od 15 ljudi, otkazao je Toni Katić. Iako igra za Cedevitu...

- U razgovoru s Tonijem doznao sam kako u ovom trenutku nije zdravstveno spreman priključiti se reprezentaciji. Razumijem probleme.

Ali Katić je u momčadi Cedevite i igra?

- Individualni pristup je uvijek najvažniji. Razumijem, kažem, sve njegove probleme i postoperativni program, a sve ostalo je na igraču i njegovom klubu.

I Anzulović nije pozvao nikoga novog.

- Imam skupinu igrača koji su sto posto spremni. Razmišljao sam o naknadnom pozivu, ali ja vjerujem u ovih 14 igrača. Na poziciji Katića su Junaković i Kalajžić, vjerujem da će oni biti u stanju učiniti momčad boljom. I imamo sve opcije na ovom popisu - rekao je Anzulović, iako ostaje otvoreno pitanje hoće li se možda pozvati Filip Krušlin, koji se u međuvremenu oporavio.

Tko će, pak, biti kapetan ove vrste. Nakon što su kapetani u ovim kvalifikacijama bili baš Krušlin u prvom ciklusu, zatim Luka Žorić u veljači te Bojan Bogdanović u lipnju i rujnu?

- To ćemo se dogovoriti između sebe kad se svi okupimo.

Radni intenzitet

I još nešto, ovo je popis igrača koji je mogao biti drugačiji, zašto na ovom popisu nema Ukića, Buve, Arapovića, Ramljaka, Stipčevića, Marinellija...

- Puno je igrača koji su mogli biti tu, ali ponavljam kako je ovo skupina igrača koja može odgovoriti zahtjevima koji će biti postavljeni ispred njih. Želja je tu, pozitivna je reakcija tu i vjerujem kako će se to i vidjeti na parketu.

I još pokoja o povratniku nakon devet godina, o Marinu Roziću?

- Priča o smjeni generacija nije priča koja se treba vrtjeti oko seniorske reprezentacije. Svatko je na dispoziciji, svatko tko može pomoći. Rozić je tu zbog svojeg iskustva, a kako su ispred nas dvije utakmice u kojima imamo imperativ, njegovo iskustvo i kvaliteta tu mogu biti presudne. To je bila moja nit vodilja kad sam pozvao igrača kojega znam godinama, kojega sam dugo trenirao.

Drugi veterani ne mogu pomoći?

- Na drugim pozicijama sam se pokorio, znam da Ukić ili Buva igraju jako dobro, ali isto tako igraju i neki drugi igrači za koje vjerujem da će opravdati svoje pozive.

Stalno pričate o zahtjevima igre, pa koji su oni?

- Današnja košarka zahtijeva radni intenzitet na obje strane parketa. Mene zanima da u momčadi imam 12 igrača koji čine momčad, koji rade za momčad - završio je Anzulović, dodajući kako će na okupu imati 14 igrača do utakmice s Mađarskom, a nakon nje odlučit će i hoće li istih 12 putovati u Litvu.

Linker
24. travanj 2024 16:34