HKS
U16

HRVATSKI KADETI U PRODUŽETKU OSTALI BEZ POLUFINALA EUROPSKOG PRVENSTVA Ivišić je radio čuda, ali dalje idu Francuzi

Hrvatski košarkaši do 16 godina ostali su bez polufinala i borbe za odličja na Europskom prvenstvu u talijanskim Udinama, gdje su u srijedu u produžetku poraženi od Francuske sa 80-78 (17-14, 20-19, 11-14, 24-25, 8-6).
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 23:52

HRVATSKA - FRANCUSKA 78:80 (14:17, 19:20, 14:11, 25:24 - 6:8)

HRVATSKA: Pleadin, Klarin 4p, 6s, 10a, Lebo 10, Z. Ivišić 15p, 6s, 3il, Šantić 11p, 10s, 3ol, Kalajžić, Svoboda 2, Brala 11p, 8s, 3a, T. Ivišić 25p, 7s, Rađa, Beljan, Krajnović.

FRANCUSKA: De Sousa 16p, 6s, 3a, Y. Traore 9p, 4s, Bal 10, Raynaud, Dieng 3p, 3a, Dessert 1p, 3s, Balfournier 5, Mienandi 6p, 7s, 7a, 3il, Houinsou, Wembanyama 12p, 21s, 8bl, 3il, A. Traore 18p, 8s, 7il, Llaury 3a.

Hrvatske neće i četvrtu godinu uzastopno igrati među najbolje četiri europske reprezentacije za igrače do 16 godine, jer je u četvrtfinalu EP-a u Udinama poražena od Francuske, i to nakon produžetka, sa 80:78. Našim momcima ostaje da u petak i subotu svladaju dvije prepreke u borbi od petog do osmog mjesta, pokušaju biti peti, što bi ih odvelo na SP za igrače do 17 godina koje se igra sljedeće ljeto.

Samo je otvaranje četvrtfinalnog ogleda Hrvatske i Francuske dalo naslutiti kako se naši momci mogu nositi s vršnjacima iz Francuske. Doduše, kad je Francuze krenuo šut, brzo su pobjegli, čak i na 11 poena razlike, ali do odmora je Hrvatska bila već na prihvatljivih minus četiri (33:37).

U prvih 20 minuta držali smo ravnopravan skok s Francuzima, imali i čak tri lopte manje koje smo dali u ruke svog protivnika, u odnosu na one koje su Francuzi izgubili i sasvim su razigrani djelovali oba brata Ivišića, ali i Duje Brala, koji je morao iz igre već u prvoj minuti zbog udarca u vrat, ali se vrlo brzo vratio na parket i do poluvremena već stavio devet poena, ali i skupio pet skokova.

U nastavku je pod kontrolu utakmicu stavio Antonio Klarin, naš, realno, prvi play ovdje, a priključio se, napokon, programirani starter Antonio Šantić. Sredinom treće dionice, baš poenima Klarina, Hrvatska je i prvi puta povela.

U to je vrijeme Francuska živjela od inspiracije De Souse na playu, atletskih mogućnosti Wembanyama (koji ima 218 cm, a skupio je do konca utakmice 12 poena, čak 21 skok i opalio nam osam blokada!) te Armela Traorea, koji je uzeo na sebe realizaciju. I kad se činilo da Hrvatska nema odgovora, on se pojavio tamo gdje smo ga najmanje očekivali.

Hrvatska je cijelo prvenstvo muku mučila sa šutom za tri poena, a onda je Tomislav Ivišić, naš centar pogodio pet trica do konca utakmice! Pri tome, vrijedi i to notirati, u prve četiri utakmice u Torinu, Tomislav je šutirao 0-4 za tri poena. To je otvorilo naš šut, pogađali su i Tomislavov brat Zvonimir te Nikola Lebo. No, u reket je bilo teško ući, jer tamo je čekao Wembanyama.

Hrvatska je bila na pragu poraza, nakon što je Duje Brala pokušao izvući završnicu na našu stanu i nakon što Wembanyama na 14 sekundi do kraja kod 72:70 za Francuze napravio faul u bloku na Klarinu. Imala je Hrvatska zadnji posjed, svašta je tu bilo, osim logične opcije da lopta završi kod Tomislava Ivišića, ali on je se nekako dočepao i na sekundu do sirene donio nam produžetak.

U dodatnih pet minuta pali smo jer u zadnje tri akcije nismo odigrali ništa, a De Sousa je pogodio važnu tricu. U naša zadnja tri napada, najprije je Klarin poslao prejaku loptu na Zvonimira Ivišića koji ju nije iskontrolirao te je ona otišla u aut. Onda nam je u sljedećem posjedu isteklo vrijeme za napad, da bi u posljednjem posjedu za novi produžetak ili, moguću tricu za pobjedu, najprije Klarin probio, ali i popio bananu, da bi iz auta odigrali zadnju loptu na Leba, koji je pokušao šutnuti za tri i pobjedu iz teške pozicije, no promašio je.

Tako je, prije svega velilčanstvena partija Tomislava Ivišića ostala bez konačne nagrade, ali nakon slobodnog dana u četvrtak, na našim je klincima da pokušaju smoći snage i izboriti peto mjesto u dvije utakmice koje slijede. Ovo je generacija, dobro je to rekao njihov trener Mladen Erjavec, koja će rasti s godinama, pa bi bilo zgodno da sljedeće ljeto ode i na SP. Samo je do njih. Pa do petka i subote...

Linker
25. travanj 2024 23:03