Foto: Vlado Kos / CROPIX
KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

IZBORNIK DRAŽEN ANZULOVIĆ OBJAVIO POPIS HRVATSKE REPREZENTACIJE Najveće iznenađenje - povratak Marina Rozića nakon devet godina

MUŠKA KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA Izbornik Dražen Anzulović objavio popis 15 igrača na koje računa za kvalifikacijske (SP) utakmice s Mađarskom u Osijeku (29. 11.) i Litvom u Vilniusu (1. 12.)
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 15. studeni 2018. 21:12

Dva tjedna prije nego što će se u Osijeku protiv Mađarske (29. studenoga) odigrati prva od dvije utakmice (gostovanje u Litvi 1. prosinca) petog kvalifikacijskog ciklusa za SP košarkaša u Kini sljedeće godine, hrvatski izbornik Dražen Anzulović objavio je popis 15 igrača koji se okupljaju da bi spasili što se spasiti može.

- Odlučio sam se za igrače koji odgovaraju onome što želimo igrati u kvalifikacijama - kaže Anzulović.

- Radi se o spoju mladosti i iskustva, a najviše od svega želim momčad koja će na parketu raditi svih 40 minuta.

Najveće iznenađenje Zula je priredio pozivom Marinu Roziću (35), kapetanu Cibone koji je posljednji put zaigrao za reprezentaciju na Eurobasketu u Poljskoj 2009. Dakle, prije devet godina.

- Roza i ja se dugo poznajemo, svojedobno sam ga doveo u Cibonu. Za njega sam se odlučio jer mi je trebalo iskustvo i pritom vjerujem da nam može pomoći i kvalitetom. Razgovarali smo prije mjesec dana i on se stavio na raspolaganje.

Zagreb, 160416.
Sportska dvorana Cibona. 
Kosarkaska utakmica 5. kola A-1 Lige za prvaka izmedju Cibone i Zagreba.
Na fotografiji: Marin Rozic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Marin Rozić

Perić i Zubčić oslonci

Čovjek koji je odigrao gotovo 800 utakmica za Cibonu i sam je ostao iznenađen kada ga je izbornik nazvao.

- Dugo me nije bilo i normalno je da sam se iznenadio, čak i šokirao Zulinim pozivom. Odmah sam mu napomenuo da ima dovoljno mlađih od mene, ali nakon što me uvjerio da mu trebam, stavio sam se na raspolaganje. I tako sam se, evo, našao na popisu - kratko je povratak u reprezentaciju prokomentirao Rozić.

Dok na ovom popisu nema već dulje vrijeme standardnih Roka Stipčevića, Darka Planinića i Ivana Ramljaka, nova lica u reprezentaciji su Martin Junaković i Marjan Čakarun, vratili su se Luka Babić i Toni Katić, a nakon što su u rujnu tek popunjavali broj sad će veliki oslonci biti Hrvoje Perić i Tomislav Zubčić.

- Okupljanje je u nedjelju u podne i na njega neće doći Perić, koji taj dan ima utakmicu, te Zubčić, čija Igokea u ponedjeljak igra s Mornarom. Njih dvojica će nam se priključiti u Osijeku. Trebao je tu biti i Planinić koji je otkazao zbog privatnih problema, dok Stipčevića nisam zvao jer do prošlog tjedna nije imao klub, a donio sam odluku da ne zovem one koji nisu u natjecateljskom ritmu.

Na euroligaške igrače, a tu je u konkurenciji za reprezentaciju bio Kruno Simon, ne može računati nijedan izbornik u ovim kvalifikacijama pa o tome ne treba dodatno razglabati, kao ni o Roku Ukiću čija želja za povratkom nije uslišena.

Fokus na Mađarima

Što ova Hrvatska može protiv Mađara i Litavaca u trenutku kad sa 3-5 zajedno s Nizozemskom držimo posljednje mjesto u skupini?

- O Litvi ću tek reći da nema iznenađenja jer euroligaški igrači nisu niti trebali biti na popisu, dok im se vratio Jonas Mačiulis koji će donijeti dodatnu kvalitetu. Međutim, mi se moramo fokusirati na Mađarsku, respektirati protivnika koji je držao Italiju “u šahu” do samog kraja. Pritom trebamo prije svega misliti o sebi jer ja vjerujem u našu kvalitetu - zaključio je izbornik Dražen Anzulović.

VANJSKA LINIJA

Luka Babić (27, 201 cm, Gaziantep)

Luka Božić (22, 201 cm, Zadar)

Josip Bilinovac (27, 193 cm, Cibona)

Domagoj Bošnjak (23, 198 cm, Cedevita)

Martin Junaković (24, 186 cm, Šibenik)

Mate Kalajžić (20, 190 cm, Split)

Toni Katić (26, 188 cm, Cedevita)

Jakov Mustapić (24, 192 cm, Cedevita)

Marin Rozić (35, 201 cm, Cibona)

VISOKA LINIJA

Miro Bilan (29, 213 cm, ASVEL)

Marjan Čakarun (28, 204 cm, Primorska)

Hrvoje Perić (33, 203 cm, Trst)

Domagoj Vuković (25, 207 cm, Zadar)

Tomislav Zubčić (28, 211 cm, Igokea)

Karlo Žganec (23, 206 cm, Cedevita)

Prosječna starost: 26,3 godine

Prosječna visina: 199,6 cm

Linker
19. travanj 2024 20:54