Damir Krajac / CROPIX
DO IZRAŽAJA DOŠLI BROJNI IGRAČI

IZBORNIK ZADOVOLJAN KOŠARKAŠIMA NA PRIPREMAMA U SAD-U, ALI PORUČUJE ONIMA KOJI SE NISU ODAZVALI 'Neću imati sentimenta ako uočim bilo kakvu anomaliju'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. srpanj 2019. 16:12

Slika bi bila kompletna, baš potpuna da je Hrvatska u koferima za povratak kući, spakirala barem jednu pobjedu u Las Vegasu. A prilika je bilo. Međutim, sve ono što je naša reprezentacija odigrala u Las Vegasu moralo je natjerati sve na pozitivan dojam.

Veljko Mršić je startao s ovom Ljetnom ligom, ne s našim najboljim igračima, daleko od toga, na klupi reprezentacije. I on je na početku stvaranja nečega što bi, možda za godinu dana kad ćemo zaigrati, nadamo se svi, kvalifikacije za Igre, trebao biti vrh kvalitete Hrvatske u tom trenutku. Prije toga trebalo je izolirati ljude s kojima ćemo u kvalifikacije za Eurobasket koje počinju u veljači, a tamo također nećemo moći koristiti NBA i euroligaške igrače, zapravo igrača, Krunu Simona. I ovih sedam, iz NBA lige.

Mršić je, k tome, u programu ove vrste koji je trajao dvadesetak dana želio implementirati i pravila ponašanja u reprezentaciji kojom će od sada ravnati. Na koncu Ljetne lige u Las Vegasu ovo su njegovi dojmovi...

Napadački pozitivni

- Rekao bih da je ovo bila velika promocija naše košarke i igrača koji su bili ovdje. Što se tiče naše prezentacije, mislim da smo u tome bili bolji nego sam i osobno očekivao u startu. Prije svega u obrambenom dijelu, u kojemu smo ostavili dobar dojam. Za nešto više nedostajao je duži period treninga, u kojemu bi se mijenjale navike. Sve smo utakmice izgubili na isti način, zbog nedostatka koncentracije, nekog samozadovoljstva u određenom trenutku, opuštanja u trenucima u kojima smo radili dobre serije. Nismo imali mentalitet u kojemu bi shvatili da je baš ova, baš sljedeća obrana ključna. Opet, dojam je ukupno pozitivan, napadački smo bili inferiorni, jer nismo mogli fizički odgovoriti, ali imali smo i dijelova igre u kojima smo pokazali jako dobru košarku, imali smo veliki broj poena nakon asista, tu smo, recimo, bili jako dobri.

Što misli, kako su nas ovdje gledali, kao sparing-partnera, ili su kod nas imali što vidjeti brojni skauti?

- Mislim da je dosta igrača skrenulo pozornost na sebe, a nakon što smo odigrali sve utakmice posjedujem informacije kako se dosta europskih klubova raspituje o našim igračima. Ovdje su svi i iz Europe, sve što valja i drži do sebe iz Italije, Španjolske, Grčke, Izraela, ovdje je bilo i dosta klubova iz ABA lige. Nije bilo ozbiljnog kluba, ne postoji ozbiljni sportski direktor ili trener koji se neće potruditi doći ovdje.

Na kraju, Mršić je tražio igrače za kvalifikacije za Eurobasket, koliko je nakon ovih utakmica imena podvukao?

- U nekom krugu od 15-ak igrača, mislim da ovdje imamo pet, možda i šest sigurnih. To je, nakon ovih pet utakmica neko moje razmišljanje. Ovisi, naravno, sve i o sezoni koja dolazi, ali dosta je igrača koji su bili tu, ostavilo na mene pozitivan dojam.

Marin Sušić / HKS

I njemu kao izborniku ovo je bilo prvi put da vodi reprezentaciju, zadnji je put u njoj bio kao igrač, još tamo 2001. na Eurobasketu u Istanbulu.

- Nema tu velike razlike, osim što moraš u reprezentaciji sve pripremiti, za razliku od kluba u kraćem vremenskom razdoblju. Kao izbornik imaš tu prednost da možeš izabrati ono najbolje, za razliku od kluba u kojemu radiš. Slično je, ali ima i razlika.

Ovdje su bili i neki provjereni igrači, ili barem stariji, poput Šakića, Marčinkovića, Babića, Ramljaka...

- Zahvalan sam svima koji su pristali doći, ali tu dolazimo do frapantne činjenice da trebaš biti zahvalan igračima koji se odazivaju. Marčinković je iskočio krajem sezone, niti on niti Šakić nisu bili u prvim planovima, ali su sada na sebe skrenuli ozbiljnu pozornost, njih vidim kao važne naše ljude u sljedećim kvalifikacijama. Vidjet ćemo i kako će tko igrati, ali ovdje smo napravili dobar posao, uostalom, do mene su došli upiti za Marčinkovića, i to od ozbiljnih klubova, a prije Las Vegasa o njemu nitko nije razmišljao.

Minimum respekta

Primjer Roka Rogića, koji ima 27 godina vraća nas u onu priču po kojoj playmakeri kasnije sazrijevaju, a i mi nikada nismo imali strpljenja s tom pozicijom?

- Roko je pokazao kako se upornim radom može doći do ozbiljne razine košarke. Mi prelagano zaključujemo da je netko igrač, a još prije od nekoga odustajemo. Roko je pokazao kroz cijelu svoju karijeru da se ne predaje, išao korak naprijed, pa korak nazad, ali nastavljao je svoj put. U završnici sezone je skrenuo na sebe pozornost kao jedan od ključnih igrača Cibone, ovdje je upravo nevjerojatno to kako je napredovao od prve do posljednje utakmice, kako je upijao sve savjete, mijenjao svoj način igre.

Zagreb, 290916. 
Dom sportova, dvorana dva.
ABA regionalna liga, kosarka, 1.kolo, utakmica KK Cedevita - KK Buducnost Voli.
Na fotografiji:  Veljko Mrsic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

I to je velika kvaliteta...

- To je najveća vrijednost, jer kad je netko spreman u 27. godini mijenjati navike u igri kako bi postao bolji, onda to ima značaj. On je zadnje dvije, čak i tri utakmice odigrao na vrlo, vrlo ozbiljnoj razini ovdje. Imao je poene, uz visok postotak šuta, kao play je imao mali broj izgubljenih lopti, a odnos asista i izgubljenih lopti bio mu je plus tri, što je za playa vrhunski. Roko Rogić može biti mnogima primjer.

I trebamo biti strpljivi, očito je.

- Jest, on je koš igrač, ali opet može igrati obranu. I ima nešto od onog mentaliteta, od kojega ne trebamo bježati, jer to smo mi. Ima taj temperament, a trebamo sve učiniti da to postane naša snaga, a ne slabost.

No, bilo je i otkaza, kao i svakog puta.

- Bilo ih je dosta, iz raznoraznih razloga, kod većine je bio izgovor u individualnom radu, u kojemu bi, navodno, trebali poraditi na svom tijelu. Po meni je to nonsens.

Zagreb, 200611.
Zgrada Atlantica, Miramarska.
Konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi trener KK Cedevita Drazen Anzulovic.
Na fotografiji: Drazen Anzulovic i Veljko Mrsic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Je li netko od tih koji su otkazali prekrižen?

- Od nekih sam očekivao više ambicioznosti, jer postojala je prilika igrati u Las Vegasu i to protiv igrača od kojih njih pet, šest sutra mogu biti All Star igrači, a tridesetak od ovih igrača ovdje bit će važni igrači u NBA-u ili u Euroligi. I mogli su igrati pred ovakvim auditorijem. To me je razočaralo. Recimo, Šakića sam zvao pet dana prije početka priprema i kazao mi je odmah, “ja sam spreman, meni je najveća želja zaigrati protiv NBA klubova”.

S Tomislavom Zubčićem izbornik ima povijesti, izbacio ga je iz Cedevite, ali ga je sada pozvao, pa je Zubčić isprva pristao, da bi potom otkazao. Hoće i njega ponovno zvati?

- Ne bih išao tako daleko, svatko zaslužuje svoju priliku. Ako Zubčić bude u pravoj momčadi, ako bude nositelj, dobit će poziv. Zbog nekih osobnih razmirica nikoga neću prekrižiti.

Bili ste i s Marijom Hezonjom, obećao je nazvati, ali poziv nije stigao?

- Posao izbornika jest i komunikacija s igračima, ali ta komunikacija treba biti i dvosmjerna. Treba moći slušati što netko drugi govori. Vremena imamo, sigurno je da ću se uputiti na turneju u SAD kada vidimo nakon SP-a jesmo li dobili kvalifikacije za Igre i pokušat ću razgovarati sa svim našim NBA igračima. Sigurno je da bi trebao postojati minimum respekta prema drugoj osobi da se odgovori na poziv i da se javi.

Zagreb, 030519.
Hotel Panorama.
Predstavljanje novog izbornika muske seniorske kosarkaske reprezentacije Veljka Mrsica.
Na fotografiji: Veljko Mrsic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Fleksibilniji režim

Možda bi za one koji dvoje bilo fer da smognu snage i kažu kako ne žele igrati za Hrvatsku?

- Sigurno je da je tako, ali ja tu neću imati niti malo sentimenta. Kod koga god uočim neku anomaliju, ne samo igračku, već i u ponašanju, na to ću reagirati. Ovo ljeto smo postavljali i kulturu rada i ponašanja.

Iako je reprezentacija bila u Las Vegasu, pa je to osim košarkaškog, nazovimo ga tako, bio i kulturološki doživljaj?

- U našem sportu je vrh cijele priče NBA, ovdje su bili svi top pickovi s netom održanog drafta, za godinu, dvije neki od tih igrača možda budu i najbolji igrači cijelog NBA. No, tu je i Las Vegas kao destinacija, a u njoj košarka nije jedino važna.

Je li to zahtijevalo fleksibilniji režim?

- Normalno je da igrače u jednom Las Vegasu ne možete držati kao u zatvoru, ali to ne znači da na terenu ne moraju davati sve od sebe. I to je važno, to je mijenjanje navika o kojemu govorim. I moraju igrači shvatiti da ako su korektni, onda će i imati takav odnos. Dobio sam i ja ovdje neke odgovore o tome kako je momčad reagirala nakon slobodnog dana, koliko je bila koncentrirana, bio je to i test za neke stvari koje nam se mogu dogoditi u budućnosti.

NEDOSTAJALI S kim je sve razgovarao Mršić i razlozi zašto ih nije bilo u Las Vegasu, kao i oni koji nisu mogli igrati Ljetnu ligu

Neki ozlijeđeni, neki imaju svadbe, a neki radije treniraju sami

Tomislav Zubčić - bio pozvan, prvo pristao, pa otkazao

Ivan Buva - ozljeda koljena

Marko Arapović - odlučio individualno raditi

Krešimir Ljubičić - bio već pozvan, ali odlučio individualno raditi, uz fakultetske obveze

Filip Bundović - bio već pozvan, ali je odlučio individualno raditi

Dominik Mavra - odlučio individualno raditi

Filip Krušlin - obiteljski razlozi

Luka Božić - otkazao zbog naporne sezone

Domagoj Bošnjak - svadba

Martin Junaković - svadba

Kristijan Krajina - ozljeda

Veljko Mršić je razgovarao i s Mirom Bilanom, Darkom Planinićem i Hrvojem Perićem, a sva trojica su iskusni igrači, vide se u reprezentaciji, ali su tražili slobodno ljeto.

Zagreb, 060619.
Hotel Panorama.
Konferencija za medije izbornika seniorske kosarkaske reprezentacije Veljka Mrsica i izbornika maldjih selekcija.
Na fotografiji: Veljko Mrsic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

⊲ Na pripremama (zbog godina nisu mogli biti na Ljetnoj ligi) trebali su biti i klinci Roko Prkačin i Boris Tišma, prvi je otpao zbog ozljede, drugi je odlučio ovo ljeto preskočiti programe reprezentacije zbog individualnog rada.

⊲ Nije bilo niti Luke Šamanića, koji je draftiran, pa ga je na Ljetnoj ligi provjeravao San Antonio i nije mogao zbog toga biti u reprezentaciji, kao niti ostali NBA igrači (Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac, Ante Žižić, Mario Hezonja i Dragan Bender).

Kruno Simon je euroligaški igrač, pa kao i NBA igrači neće moći igrati kvalifikacije za Eurobasket, a Mršić je tražio kroz Las Vegas i tražit će kroz kinesku turneju koja slijedi momčad za te kvalifikacije.

Izbornikova ocjena igrača u Las Vegasu

Roko Rogić (5ut, 24,6min, 8,4p, 3,4s, 5a)

- Ocjena odličan, riječ je igraču koji ima dosta potencijala, ali će morati mijenjati način igre, biti još okomitiji po koš, brže donositi rješenje. Svakako potencijal i za našu najjaču reprezentaciju

Krešimir Radovčić (5ut, 12,4min, 3,2p, 1,2s, 1a)

- mlad igrač, morat će dosta raditi na svojem tijelu. Posjeduje odlične radne navike, a ako bude slijedio primjer Rogića mogao bi kroz nekoliko godina biti igrač za ozbiljne ugovore.

Mateo Drežnjak (5ut, 21,6min, 4,6p, 2,4s, 1,2a)

- od svih ovih igrača možda i najveći fizički potencijal. Treba još raditi na kontroli lopte, popraviti šut

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX
Na fotografiji: Pavle Marčinkovic i Mateo Drežnjak

Roko Badžim (5ut, 20,4min, 6,2p, 2,4s, 1,6a)

- posjeduje jako dobar šut, ima dobru kontrolu lopte, ali sve što radi, mora biti u većoj brzini

Luka Babić (4ut, 23min, 4,3p, 3,3s, 3,8a)

- ozljeda otprije dvije godine ga je unazadila, propustio je 4-5 mjeseci, no vraća se na pravi način

Pavle Marčinković (5ut, 19,6min, 8p, 1,8s, 1a)

- jako pozitivni dobitak ovoga ljeta. Ovdje je bio jedan od naših najstarijih igrača, ali njegova radna etika je izuzetna, odličan je u obrani, ima sjajan osjećaj za otimanje lopti, jako dobar u kontri

Ivan Ramljak (3ut, 9,7min, 2p, 0,7a)

- ponekad mu treba više ambicioznosti da bi igrao na višoj razini, treba mu i bolja koncentracija od one koje ima. Fizički i atletski potencijal je tu

Željko Šakić (5ut, 26,4min, 9,8p, 6s, 2,4a)

- Kapetan ove vrste, igrač koji zna i razumije košarku, ima osjećaj, može potegnuti, može kreirati, odigrati pick, dobrog je šuta. Da se ponekad ne zadovolji malim stvarima, mogao bi klupski igrati za puno višu razinu klubova

Slavonski Brod, 290715.
Pripremna prijateljska kosarkaska utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Novog Zelanda.
Na fotografiji Zeljko Sakic
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Foto: Danijel Soldo / CROPIX / CROPIX

Domagoj Vuković (4ut, 13,5min, 4,8p, 2,3s, 0,8a)

- Posjeduje talent, odlične visine, dobrog šuta za tri poena, malo mu fali brzine, a s njom će se podići na višu razinu

Marjan Čakarun (5ut, 13,6min, 6,4p, 3,4s, 0,8a)

- bio je ispod radara, ali je zbog svoje radne etike postigao puno u karijeri, igrao i u Španjolskoj. Vrlo zahvalan igrač

Marin Marić (4ut, 12,8min, 8,3p, 3,3s, 1a)

- Pozitivno iznenađenje. Imao je problema s laktom, pa je tri mjeseca bio izvan košarke, stigao je zapušten, ali posjeduju ozbiljnu visinu, ima i brzinu, a treba izgubiti 5-6 kilograma i na njega u budućnosti treba obratiti pažnju

Antonio Vranković (5ut, 16,2min, 9p, 5,6s, 0,4a)

- kad smo počeli raditi u Svetom Martinu nisam mislio da je u stanju odigrali na ovoj razini, ali kako su odmicali dani bio je sve bolji. Uostalom, protiv Jerretta Allena, ozbiljnog centra s utakmicama u petorci Netsa u NBA ligi, uhvatio je pet napadačkih skokova, a protiv OKC-a je zadnjeg dana imao double-double. Posjeduje osjećaj za dati koš, ne boji se nikoga, a nedostaje mu taj trkački dio i igra

Linker
25. travanj 2024 09:15