Bojan Bogdanović
 REUTERS/Jim Young
KLJUČNA POBJEDA

KORAK BLIŽE SVJETSKOM PRVENSTVU! HRVATSKA NOŠENA BOGDANOVIĆEM SRUŠILA TALIJANE Vratili se NBA majstori i odveli nas do važne pobjede

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija u susretu je 5. kola skupine D prvog kruga kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kini sljedeće godine kao gost u Trstu svladala Italiju sa 78-72 (21-24, 20-15, 24-13, 13-20).
Piše: HinaObjavljeno: 28. lipanj 2018. 16:43

Hrvatska je do vrlo važne pobjede u Trstu stigla uz pomoć trojice svojih NBA igrača, Bojana Bogdanovića, Darija Šarića i Ivice Zupca. Najbolji je bio Bogdanović koji je postigao 26 koševa, Zubac je dodao 12, a Šarić 9 uz 9 skokova. U sastavu Italije Pietro Aradori je ubacio 15, a Christian Burns i Awudu Abass po 14 poena.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena ključnom se pokazala treća četvrtine u kojoj je Hrvatska odličnom obranom uspjela dolaziti do laganih koševa u napadu kojima je pobjegla na 15 poena prednosti (65-50). Sedam minuta prije kraja bilo je najvećih 16 razlike za Hrvatsku (73-57), no tada je uslijedio pad u igri naše reprezentacije pa su Talijani minutu i pol prije kraja smanjili na 76-70. Srećom, tada su i Talijani propustili nekoliko napada za dodatno smanjenje razlike.

Mogla je Hrvatska i lakše do pobjede, no Bogdanović je netipično za njega promašio oba slobodna bacanja 34 sekunde prije kraja pa je Aradori nakon skoka u napadu smanjio na 76-72 22 sekunde prije isteka vremena. Srećom, Zubac je potom bio precizan s linije slobodnih bacanja i postavio konačnih 78-72.

Ranije u četvrtak Nizozemska je na svom terenu svladala Rumunjsku sa 77-52.

Kolo pije kraja na vrhu skupine je Italija s omjerom pobjeda i poraza 4-1, slijede Nizozemska, Hrvatska i Rumunjska sa po 2-3.

U posljednjem kolu u nedjelju Hrvatska će gostovati kod Rumunjske u Cluju od 18 sati, dok će istovremeno Nizozemska ugostiti Italiju u Groningenu.

U drugi krug kvalifikacija plasirat će se tri prvoplasirane reprezentacije iz skupine.

ITALIJA - HRVATSKA 72-78

HRVATSKA: Bogdanović, Šarić, Zubac, Stipčević, Ramljak

Klupa: Luka Babić, Ivan Ramljak, Željko Šakić, Tomislav Zubčić, Darko Planinić, Mate Kalajžić, Jakov Mustapić Izbornik: Dražen Anzulović, Filip Krušlin

ITALIJA: Hackett, Della Valle, Billigha, Burns, Abass

Klupa: Stefano Tonut, Brian Sacchetti, Ariel Filloy, Luca Vitali, Simone Fontecchio, Pietro Aradori, Amadeo Tessitori Izbornik: Meo Sacchetti

----------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! (72-78)

4. čevrtina

10' - Talijani igraju visoki presing. Luca Vitali preko Šarića ne pogađa za tri. Bogdanović ne pogađa nijedno od dva slobodna bacanja. 30 sekundi do kraja. (70-76) Aradori ispod koša zabija i još je izborio slobodno bacanje. 20 sekundi do kraja. (72-76) Vitali promašuje slobodno bacanje. Zubac pogađa oba slobodna bacanja. Talijani zovu time-out. Aratori promašuje tricu u neizvjesnoj završnici! (72-78)

9' - Abass izvodi solo akciju od koša do koša i usred naše obrane zakucava za novo smanjenje naše prednosti. Hrvatsk zove još jedan time-out. Šarić promašuje tricu. (70-76)

8' - Abass lako pogađa za dva. Krušlin promašuje dva slobodna bacanja, a Abass pogađa oba. (68-76)

6' - Koraci Bogdanovića u napadu. Uvukla se nepotrebna nervoza i sve više griješimo. Šarić pogađa težak šut za tricu! (64-76)

5' - Šarić dvaput griješi, a Talijani iskorištavaju poklone i nadoknađuju 5 poena. Hrvatska zove time-out. Abass ubacuje još dva slobodna bacanja za Talijane. (64-73)

3' - Burns odmah uzvraća tricom. Bogdanović ubacuje oba slobodna bacanja. Della Valle promašuje, ali lopta je i dalje za Talijane. (57-73)

2' - Talijani smanjuju za dva poena. Ulazi Dario Šarić, a Stipčević zabija tricu! (54-71)

1' - Bogdanović pod prekršajem ne pogađa tricu, ali pogađa tri od tri slobodna bacanja. (52-68)

3. četvrtina

10' - U posljednjim sekundama uz zvuk sirene Burns promašuje još jednu tricu. Kraj treće četvrtine. (52-65)

9' - Bogdanović pogađa oba slobodna bacanja. Burns od table pogađa za dva poena, ali promašuje tricu uz sjajnu obranu naših. (52-65)

7' - Zubčić na izvrsnu Bogdanovićevu asistenciju pogađa tricu, ali Talijani odmah uzvraćaju, također s tricom. Darko Planinić pogađa jedno od dva slobodna bacanja. (50-63)

6' - Bogdanović sjajno pogađa tricu, Tessitori odmah uzvraća na drugoj strani, a fantastični Babo izvrsnim polaganjem drži Hrvatsku u vodstvu. Talijani zovu time-out. (47-57)

5' - Bogdanović ne pogađa težak šut za tricu, ali Zubčić popravlja i skokom u napadu povećava vodstvo. Tessitori odmah zakucava za Talijane. (45-51)

4' - Ramljak je pod prekršajem ubacio šut za dva i jedno slobodno bacanje. Ramljak iz desnoga kuta zabija tricu! (41-49)

2' - Zubac pogađa oba slobodna bacanja za zadržavanje vodstva Hrvatske (41-43)

KRAJ POLUVREMENA (39-41)

2. četvrtina

10 - Bogdanović pogađa dva slobodna bacanja i time nas drži u laganoj prednosti (39-41). Talijanski izbornik zove minutu odmora. Talijani u nastavku rade faul u napadu. Imali smo pet sekundi za povećanje prednosti, ali Stipčević ne pogađa težak šut.

7' - Nova trica Aradorija koji sada ponovno vraća Talijane u igru, bio je to njegov 14. poen u utakmici (35-37)

6' - Krušlin pogađa jako težak šut za nova tri poena Hrvatske (30-37)

3' - Nastavak je otvoren s nekoliko trica. Za Hrvatsku je prvu zabio Babic, da bi Talijani uzvratili preko Filloya. U nastavku Bogdanović pogađa tri slobodna bacanja (30-30)

1. četvrtina

10' - Kraj prve četvrtine, vodi se izjednačena i velika bitka na terenu (24-21)

8' - Nekoliko promašaja naših reprezentativaca i Talijani to sjajno koriste i preko Aradorija poravnavaju rezultat.

5' - Hrvatska predvođena NBA snagama izgleda odlično na otvaranju utakmice.

1' - Počela je utakmica. Hrvatska otvara s Bogdanovićem, Šarićem, Zubcem, Stipčevićem i Ramljakom

Linker
24. travanj 2024 21:26