Boris Streubel/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
TRENUTAK ODLUKE

KOŠARKAŠKI SAN O RIJU Tko sve očekuje Hrvatsku u torinskim kvalifikacijama

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. lipanj 2016. 16:00

Hrvatska će na olimpijskim kvalifikacijama u Torinu, koje počinju ponedjeljak, igrati u uvodnoj skupini s Italijom i Tunisom. U susjednoj skupini su Grčka, Meksiko i Iran.
Znamo sigurno da ćemo u skupini igrati protiv domaćina Talijana i Tunisa, svi računamo da ćemo vidjeti i polufinale u kojemu bi nas trebali dočekati Grčka ili Meksiko. Barem nešto bolje stoje na papiru od Irana.

Uglavnom, u našoj se vrsti uvelike skautiraju protivnici, za taj dio posla zaduženi su Dražen Orešković i Ivica Skelin. Njih dvojica do u detalje proučavaju sve utakmice na pripremama za Torino naših protivnika, prikupljaju informacije i Hrvatska će u Torino stići posve spremljena za sve izazove.

Kao što će i vrijeme samog turnira širiti spoznaje, jer tek tada će krenuti ono pravo.
Nije samo razmišljanje u Hrvatskoj da će nam glavni protivnici za plasman u Rio biti Italija, domaćin, prepuna samopouzdanja, pa i samodopadnosti, te Grčka, koja će nas dočekati u izdanju kakvo dosad nismo vidjeli. Ovo je kratki pregled reprezentacija koje nam stoje na putu za Rio...

----------------------------------------------------------------------

Tunis

Nisu naivni

Tunis će nam biti protivnik kojega je Aco Petrović podvukao kao onog koji je ključ da dođemo do polufinala. Riječ je o momčadi koja nije naivna i to će biti nešto na što će izbornik upozoravati naše igrače. Imaju u svojim redovima Amerikanca Michaela Rolla, igrača na poziciji 2 i 3, koji je sezonu završio u Perasovićevoj Baskoniji i u Tunisu je prvi igrač. Čak i ispred najrazvikanijeg Salaha Mejrija, nekadašnjeg centra Reala, koji je lani igrao za Dallas Maverickse.

Snaga Tunisa je i u dva krilna centra, Makramu Benu Romdhaneu i Mohamedu Hdidaneu. Ako momčad uvedu u svoj ritam, sastavljeni od španera koji razumiju košarku, mogu biti neugodni, jer nisu naivna momčad. Iako, kvaliteta nije na strani Tunisa, no Hrvatska ima povijest posrtaja u utakmicama koje su 'unaprijed pobijeđene'. Ova ne smije biti takva. Mejri tek ovoga tjedna treba stići među Tunižane, koji su dosad svladali Senegal 77:69 i izgubili od Latvije 79:99 tijekom priprema za Torino.

Italija

Belinelli s maskom

Kad je Italija dospjela u olimpijske kvalifikacije, odmah je podnijela kandidaturu da ih i organizira, a iz njihove prizme gledišta u Torino svi dolaze kako bi uveličali odlazak Italije u Rio. Jer na klupi je Ettore Messina, pod zastavom su sve talijanske vedete. I nešto usputnih problema.

Marco Belinelli je dobio udarac u lice na utakmici protiv Kanade i sasvim je sigurno da neće igrati protiv Tunisa, ali bi trebao biti na parketu kontra Hrvatske. S maskom. Prevedeno, može to značiti i da Belinelli neće zaigrati ni s Hrvatskom ako Italija dobije Tunis i tako osigura polufinale već u prvoj utakmici, pa će Belinellija šparati za polufinale i finale. On je ključan čovjek talijanske igre, jer uz Daniela Hacketta postavlja sve talijanske napade. No, i Hackett je izvrnuo gležanj.

Italija ima svoju snagu u Danilu Gallinariju, uz Belinellija prvom igraču ove vrste, koji može stvarati velike probleme na poziciji krilnog centra, jer ima visok rang šuta. Tu je i nepredvidljivi Alessandro Gentile, ali i ljepilo ove momčadi Gigi Datome. Međutim ni na jednoj utakmici dosad Gallinari, Datome i Gentile nisu igrali zajedno.

Na petici bi trebao biti Andrea Bargnani, iako se i s njim nešto čudno događa jer posljednje pripremne utakmice nije igrao. Ako on ne bude na petici, tu su Cusin i Cervi, ali to je ipak druga liga.

Talijani su uneredili Čehe, još slabije nego su bili u Novigradu sa 78:48, svladali su Filipine sa 106:70, no i izgubili od Kanade 71:74, iste one koja je nas dobila i od nas izgubila (kad smo bili kompletni). Messina ima dosta problema s ozljedama, a imat će ih i u stvaranju hijerarhije na parketu, jer ona dosad nije bila viđena na pokusima.

Grčka

U rukama Antetokounmpa

Oni koji su navikli gledati Grčku posljednjih desetak godina, koji su navikli na kompjutersku bekovsku igru, nivelirenje tempa igre, pamet na terenu i veliku, baš veliku petlju, mogli bi ovoga ljeta ostati iznenađeni. Naime Grčka će u Torino stići u posve novom ruhu, ne samo iz razloga što više nema Vassilisa Spanoulisa i Nikosa Zizisa u toj vrsti.

Fotis Katsikaris napravio je miks u kojemu su neki iskusniji igrači (Bourousis, Calathes, Mantarzis, Sloukas i Koufos), s mladim snagama koje dolaze. Te mlade snage su tri tamnoputa igrača, budući NBA superstar Giannis Antetokounmpo, ali i njegov brat Thanasis, koji igra na poziciji dvojke i tu je jer mu je Giannis brat. Tu je i Dorsey, još jedan tamnoputi igrač s grčkim korijenima te domaći klinci koji dolaze poput Papapetroua, Agravanisa...

Grčkoj osim Spanoulisove petlje fali i konzistentan šut. To je bio najveći problem tijekom priprema u kojima su u jednoj čudnoj utakmici svladali Tursku u Istanbulu 75:70, ali Turci su daleko od čarobnog sastava.

Grčki novinari nikako ne mogu podnijeti Katsikarisovu ideju da na beku šuteru koristi Thanasisa Antetokounmpa ili Tylera Dorseyja. Za obojicu tvrde Grci da nemaju ni pameti, ni iskustva, a ponajmanje konzistentnog šuta i da Grčka ima jedinu šansu ako Kostas Sluokas bude igrao na dvojci, uz Calathesa na jedinici. Ili Mantzarisa.

Problem je i obrana od pick and rolla, u čemu su tanki i Bourousis i Koufos, ali Bourousis nije u izdanju kakvom je bio u Baskoniji, jer ovdje svoju pažnju traži i NBA centar Kostas Koufos. Nadalje, Giannis Antetokounmpo je trenutačno posve izvan sistema. Njegova moć je razorna, no Grčka s njim na parketu ne izgleda poput Grčke na koju smo navikli, dakle, nije momčad. Antetokounmpo, kažu grčki kolege, doima se kao se ne bavi momčadskim sportom. Barem zasad.

Linker
25. travanj 2024 08:08