New York Knicks forward Marcus Camby (L) knocks the ball away from Chicago Bulls forward Tony Kukoc as Kukoc drives towards the basket duing the second quarter of their NBA game at New York's Madison Square Garden, February 21.MS/JDP - RTRZD7P
 © Reuters Photographer / Reuters
PINK PANTHER BEZ SKRIVANJA

LEGENDARNI TONI KUKOČ SKINUO RUKAVICE I POSLAO JASNU PORUKU Aleksandar Petrović još nije dobio ovakvu kritiku: 'Trebali smo igrati finale OI!'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. listopad 2016. 00:04

Zima je stigla u Windy City, na obalama jezera Michigan gdje se smjestio Chicago pušu sve hladniji vjetrovi, a to znači samo jedno - Toni Kukoč pospremio je golfersku opremu u ormar. Košarka je opet na dnevnom jelovniku jednog od najvećih hrvatskih i europskih košarkaša svih vremena, startala je 72. NBA sezona u koju Kukoč ulazi kao veleposlanik Bullsa i posebni savjetnik Michaela Reinsdorfa, sina vlasnika kluba Jerryja.

- Michael je preuzeo Bullse prije nekoliko godina iako je Jerry stalno tu, još uvijek mu se sve govori i on odobrava određene poteze. Michael je ipak preuzeo najveći dio posla na sebe.

Nadamo se doigravanju

Biti “ambassador and special advisor” šesterostrukih NBA prvaka nije baš mala stvar, a Kukoč i Scottie Pippen angažirani su na tim mjestima. Očito je da se drži do bivših veličina, igrača koji su obilježili razdoblje dominacije Chicaga. Pippen uz Michaela Jordana sa svih šest prstenova prvaka, Kukočeva su tri od 1996. do 1998. godine kad je igrački bio odmah do njih. Po učinku, važnosti, tretmanu... To je vrijeme slavnih Bullsa prošlost, niti jedna generacija nakon nje nije uspjela vratiti šampionske dane.

Ljetos su u Chicagu raskrstili s Derrickom Roseom, shvatili su da moraju nekom novom stazom jer najmlađi MVP lige ikada zbog svih silnih problema s koljenima nikada neće biti što je bio. Uostalom, lanjski Bullsi nisu se plasirali u doigravanje, to je bilo ogromno iznenađenje, i rekonstrukcija je jednostavno morala uslijediti. Nema više Rosea, s njim je put New Yorka otišao Joakim Noah, Pau Gasol preselio se u San Antonio...

Pitamo Tonija kako izgledaju novi Bullsi?

- Izgledaju novo, hahaha... Uz ove koje ste spomenuli otišlo je još nekoliko igrača, doveli smo iskusne i provjerene poput Dwyanea Wadea i Rajona Ronda, računamo da ćemo s njima dobiti mir i sigurnost. Startna je petorka nova, samo je Jimmy Butler zadržao poziciju, čak i Taj Gibson nije bio ranije unutra kao “četvorka”. Vidjet ćemo kad se zahuktaju utakmice, trebat će vremena. Butler, Rondo i Wade su osovina, veliki će teret biti na njima, ali jasno je da se samo Butlera može maksimalno opteretiti. S Wadeom i Rondom moramo pažljivo, dozirati minutažu, čuvati ih da budu što svježiji prema kraju sezone, prema doigravanju.

Toni će biti uz momčad, što na treninzima, što na domaćim utakmicama. Nema u planu putovati s njima.

- Nadamo se doigravanju. Na Istoku je puno klubova koji se tome nadaju, teško je predvidjeti, sezona uvijek donese određena iznenađenja. Kao što je to lani bio Toronto. Bez namjere da ih omalovažavam, ali ako su oni mogli do konferencijskog finala, onda se tome možemo nadati i mi ostali.

MADRID, SPAIN - MAY 01:  Toni Kukoc and Aleksandar Djordjevic legends of Basketball arrives to the Euroleague Basketball Final Four on May 1, 2008 in Madrid, Spain.  (Photo by Nebojsa Parausic/Euroleague Basketball via Getty Images) *** Local Caption *** Toni Kukoc Aleksandar Djordjevic
Nebojsa Parausic/Euroleague Basketball via Getty Images / Euroleague Basketball via Getty

Bullsi su u noći s četvrtka na petak otvorili sezonu, no u Chicagu još neko vrijeme neće biti u prvom planu. Logično, Cubsi su najveća priča u ovom trenutku, jedan od najstarijih klubova MLB-a igra prvo finale od 1945. godine protiv Cleveland Indiansa i nada se prvom naslovu od 1908. godine. Nakon dvije utakmice rezultat je 1-1, sljedeće tri igraju se na Wrigley Fieldu u Chicagu.

Kroz sezonu Kukoč će se kao član Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza nagledati hrvatskih igrača, pola reprezentacije je u NBA ligi.

- Dobro da je tako, vidjet ćemo što će im sezona donijeti, kakvu će minutažu zaraditi. U ovom trenutku jedino Bojan Bogdanović ima status, izborio se za poziciju u Brooklynu, značajan je dio momčadi. Ostalima neće biti lako, čeka ih težak posao. Dariju Šariću je prednost što može igrati na više pozicija, ali Philadelphia je relativno mlada momčad, svi se tamo bore za sve, a znamo kako je tamo bilo godinama. To može i ne mora biti problem, vjerujem da će igrati dosta. O ovima mlađima jako je teško govoriti. Ako se igra dobro, ako ima rezultata, naći će se minutaža i za njih.

Hrvatska je kao reprezntacija igrala dobro ovog ljeta. Preko Grčke i Italije plasirala se na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Tamo je pobijedila Španjolsku, Brazil i Litvu za prvo mjesto u skupini. U četvrtfinalu nas je eliminirala Srbija. Jedna do dvije lopte, opće je mišljenje da nas je toliko dijelilo od polufinala.

Hrvatska ima dobrih stvari

- Detalji su vrlo, vrlo, vrlo važni, a to se u nas voli zaobilaziti. U tim se detaljima krije zašto nismo igrali u finalu Olimpijskih igara. Loše odluke na otvaranju treće četvrtine protiv Srbije koštale su nas najmanje polufinala, a ja mislim i finala. Tu se moralo drukčije reagirati i nešto promijeniti. Ako netko nema svoj dan, to se moralo prepoznati. To je moje mišljenje.

Kao što je rekao i da se ne slaže s odlukom da onih 12 igrača koji su bili u Torinu moraju u Rio de Janeiro.

- To je pogreška koja se ne smije ponoviti, na Igre su morali ići najbolji košarkaši. Ja za sebe također smatram da sam korektan, međutim tamo su trebali igrati najbolji, oni koji su u tom trenutku mogli pomoći makar s dvije blokade, dvije ukradene lopte. Ne znam kakvi su bili odnosi, ne znam tko je odbio igrati i zašto, u te stvari ne ulazim. Samo govorim da je šteta u takvim utakmicama, konkretno u četvrtfinalu, nemati takve igrače na raspolaganju. Imamo krcato toga za napraviti - dodao je i nastavio:

- Da ne ispadne da samo kritiziram, reprezentacija je ovo ljeto napravila previše dobrih stvari, mislim da su svi vidjeli da imamo supertalentiranu generaciju koja na vrhunskoj razini može trajati barem dva olimpijska ciklusa.

Sa Stojkom Vrankovićem kao predsjednikom?

- On u svakom slučaju ima moju podršku. Mi razgovaramo dosta o svemu, kako i što napraviti, imamo ideju u kojemu smjeru treba ići reprezentacija. Ne mislimo da je to sve što radimo sto posto u redu, ali naša je želja nastaviti raditi da reprezentaciju vratimo u svjetski vrh. Tamo gdje smo mi bili.

Linker
21. travanj 2024 20:07