CROPIX
FESTIVAL PROMAŠAJA U TORINU

LOV NA OLIMPIJSKE IGRE POČEO RAZOČARANJEM Hrvatska pobijedila samu sebe, Aco izludio na klupi!

Hrvatski košarkaši nisu uspjeli svladali Italiju u Torinu, na otvaranju kvalifikacijskog turnira za OI, jer su u lošoj napadačkoj predstavi poraženi od domaćina s 60-67 (23-21, 12-12, 12-21, 13-13). Osim prve četvrtine u kojoj su ubacili 23 koša, u preostalih 30 minuta izabranici Aleksandra Petrovića pokazali su napadačku nemoć, a u više navrata i bezidejnost.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. srpanj 2016. 17:06

ITALIJA - HRVATSKA 67-60 (21-23, 12-12, 21-12, 13-13)

Torino. Palaolimpico, gledatelja: 11.872. Suci: Perez (Španjolska), Vazquez (Portoriko), Jovčić (Srbija)

ITALIJA: Poeta, Belinelli 19, Aradori, Gentile 3, Bargnani 8, Gallinari 12, Melli 7, Cusin, Datome 6, Cervi, Hackett 12, Tonut. Izbornik: Ettore Messina.

Šut: 24/71. Šut za 3: 4/16. Sl. bacanja: 15/21. Skok: 44 (29+15). Asistencije: 11. Os. lopte: 6. Izg. lopte: 6. Blokade: 4. Os. pogreške: 21.

HRVATSKA: Babić 3, Krušlin, Stipčević, Simon 5, Hezonja 7, Šarić 11, Ukić 2, Planinić 6, Bilan, Šakić, Arapović, Bogdanović 26. Izbornik: Aleksandar Petrović.

Šut: 22/61. Šut za 3: 6/22. Sl. bacanja: 10/17. Skok: 45 (34+11). Asistencije: 11. Os. lopte: 0. Izg. lopte: 13. Blokade: 1. Os. pogreške: 25.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prvo iznenađenje s hrvatske klupe bio je Stojko Vranković, legendarni kapetan, na njoj. Hrvatska je izgledala moćno već pri intoniranju himni.

Kad je krenulo, nošeni euforijom koja je dolazila s tribina Palaolimoica Talijani su preko Belinellija stavili stvari pod kontrolu, poveli s 8:2. No, onda je naš napad razbudio s dva ulaza, ono da pokaže kako može i lijevo i desno, Bojan Bogdanović. Kad se na to nadovezala i Simonova trica, više nije bilo dvojbe, Hrvatska je bila u utakmici.

A to je značilo i da je Palaolimoico sve tiši i tiši. Nisu neki frajeri, niti navijači. Bojan Bogdanović je stavio 12 poena za sedam uvodnih minuta i Hrvatska je bila na 15:15. Ono što je Bogdanović krenuo raditi od talijanske obrane, do kraja prve četvrtine nastavio je Šarić.

Početkom druge dionice utakmice, Aco Petrović je suprotno najavama krenuo s opcijom u kojoj je Šarić bio na cenrtu, a Bogdanović na krilnom centru. Igra se totalno smirila, bila je to utakmica velike potrošnje, mentalne i fizičke, u kojoj je svaka obrana bila na granici izdržljivosti. Bojan Bogdanović je otišao na 19 poena do poluvremena, Aco Petrović je napravio pritisak na sudački stol, čak ga je i Stojko Vranković smirivao, a Ukić je na lopti odveo utakmicu s našom prednošću na odmor.

Što će hrvatska košarkaška reprezentacija napraviti na kvalifikacijskom turniru u Italiji?

Sigurno izboriti Olimpijske igre, jači smo od svih

Bit će gusto i neizvjesno do kraja, Italija je jaka

Nažalost, nećemo se kvalificirati na OI u Rio

Bila je to u prvom dijelu pametna Hrvatska. Kako su rekli grčki kolege na odmoru...

- Igrate kao nekada Grčka...

Nije se puno toga promijenilo niti nakon povratka s odmora. Osim što je Petrović još jednom pokušao nešto s Mirom Bilanom, no to nije bio taj dan i vrlo se brzo vratio na formaciju sa Šarićem na centru. Međutim, Talijani nisu prestajala igrati na rubu, pa i preko faula, a takav kriterij im je dopuštan. S druge strane nisu suđeni kontakti pod obračima, a nakon što je Bogdanović fauliran na ulazu bez sudačkog zvižduka, Petrović je uletio na parket i dobio tehničku. Kad nakon toga nije sviran kontakt niti na Šariću, moglo se zaključiti kako Hrvatska nema dobro suđenje u Torinu. Italija je pobjegla na 51:43 u 28. minuti, a iz igre je morao i Simon zbog ozljede. U posljednjih deset minuta ušla je Hrvatska s minus sedam (47:54), pri tome je Bogdanović zaradio udarac u glavu, a nije suđen faul na Babiću u skoku, a na to se podigao i Stojko Vranković...

Datome je odveo Italiju na 56:47 odmah nakon početka posljednje četvrtine, ali Hrvarskoj je zraka dao Darko Planinić. Međutim, veliki problem se s našim napadom dogodio bez keracije Krune Simone, a Dario Šarić i Bojan Bogdanović bili su vidno umorni. Hezonja je vratio nadu tricom za 58:63, a Hrvatska je s niskom petorkom pokušala okrenuti u završnici.

Imali smo tri napada na minus pet, ali bilo je to daleko od ičega organiziranog. Gallinari je zabio preko Ukića, opet smo izgubili loptu, pa je Gallinari još ubacio koš-faul i bio je to kraj. Nadamo se da je ovo tek prva, da će se u subotu igrati ona važnija. Za nju treba danas najprije dobiti Tunis.

Skupina A - rezultati i raspored

Grčka - Iran 78-53

Meksiko - Iran 75-70

Grčka - Meksiko (srijeda, 18.00)

Ljestvica:

1. Grčka 1 1 0 78-53 2

2. Meksiko 1 1 0 75-70 2

3. Iran 2 0 2 123-153 2

Skupina B - rezultati i raspored

Italija - Tunis 68-41

Italija - HRVATSKA 67-60

HRVATSKA - Tunis (srijeda, 21.00)

Ljestvica:

1. Italija 2 2 0 135-101 4

2. HRVATSKA 1 0 1 60-67 1

3. Tunis 1 0 1 41-68 1

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

10' - Polaganje Hezonje za kraj. Italija je pobijedila 67:60. Talijani su zasluženo pobijedili i bili su bolji u drugom dijelu. Hrvatska je propustila previše prilika.

10' - Gallinari i Belinelli zabili su za Talijane i zapečatili pobjedu. Ktome je još klupa Hrvatske zaradila novu tehničku pogrešku.

9' - Opet jedan napad Hrvatske bez glave i repa. Šarić je sada promašio težak šut s boka.

8' - Hezonja gubi loptu i potom se brani, ali opet ni sljedeći napad ne možemo zabiti. Strašno mučenje Petrovićevih izabranika u napadu.

7' - Hrvatska ne može zabiti ništa, a Datome zabija tricu i plus 8 je za Talijane. Srećom, hrabro uzvraća Hezonja, također tricom.

6' - Pogreška Šarića i Hrvatska gubi loptu. Situacija je jako teška.

5' - Nerezonski šut Šarića, a potom i Hacketta na drugoj strani.

4' - Sjajna akcija Hezonje i Planinića i Hrvatska se vraća na minus 3. Belinelli opet zabija na asistenciju Datomea.

3' - Kakva serija Hrvatske od 6-0. Šarić zabija dva slobodna bacanja. Potom se Hrvatska brani, pa Planinić zabija pod košem, a zatim je uslijedilo sjajno zakucavanje Bogdanovića. Serija je prekinuta krasnim košem Belinellija.

1' - Datome zabija iz teškog šuta za plus 9 Italije.

ČETVRTA ČETVRTINA

10' - Kraj treće četvrtine. Hrvatska u zadnju dionicu igre ulazi sa zaostatkom od 7 koševa. Bit će jako teško preokrenuti rezultat. Ako se nastave silni promašaji iz treće dionice igre i nemoguće.

10' - Hrvatska se uspjela obraniti, a potom je Babić fulao oba slobodnjaka. Melli zakucava za kraj treće četvrtine i diže publiku na noge. Suci nisu dosudili čisti prekršaj na Bogdanoviću.

10' - Nevjerojatna dekoncentracija. Sada je Bogdanović promašio jedno slobodno bacanje.

9' - Hackett pogađa tricu, čime je izazvao delirij navijača u dvorani. Italija sada ima najvećih plus 8. Trica Šarića vraća nadu.

8' - Italija je dobro iskoristila tehničku pogrešku Petrovića i otišla na plus 4. Sada je Simon fulao oba slobodnjaka. Kakav pad koncentracije kod Hrvatske. Gentile sada zabija jedno slobodno bacanje za plus 5 Italije.

7' - Belinelli zabija dva puta iz slobodnih bacanja. Sada je na 14 koševa. Tehničku pogrešku sada je zaslužio hrvatski izbornik. Protestirao je Aco nakon jednog nedosuđenog prekršaja nad Bogdanovićem pod košem.

6' - Trica iz trka Belinellija. Italija vodi 42:41. Hrvatska ima velikih problema u fazi napada. Napokon jedna dobra akcija u napadu. Simon polaže i vraća nam vodstvo.

5' - Hrvatska je u prve četiri minute treće četvrtine zabila svega 4 koša. Kapetan Ukić sada izlazi na liniju slobodnih bacanja i zabija oba.

4' - Bargnani ostaje neometan pod košem i dolazi do novog izjednačenja u Torinu.

3' - Lijepa solo-akcija Bogdanovića. Hrvatska odlazi na plus 4 - 39:35. Ali ekspresno uzvraća Italija.

2' - Bilan je sada promašio čisti zicer pod košem. Nevjerojatan promašaj.

1' - Hrvatska ne koristi prvi napad u trećoj dionici. Bargnani je zabio sa slobodnih bacanja, ali Bogdanović uzvraća nakon sjajne asistencije Šarića.

TREĆA ČETVRTINA

10' - U posljednjoj minuti rezultat se nije mijenjao i na poluvrijeme se odlazi s poravnatim rezultatom 35:35. Kasnije je rezultat promijenjen u 35:33 vodstvo Hrvatske, dakle Italiji su oduzeta dva poena koja su prvotno pripisana Melliju.

9' - Hrvatska ima Bogdanovića koji zabija tricu i sada na kontu ima 19 koševa.

8' - Ukić promašuje tricu, a Hackett zabija iz dva polaganja zaredom. A

7' - Hrvatska vodi s tri koša. Prvi koševi Luke Babića. Zabio je tricu.

6' - Hackett se probija pod košem za plus 2 Italije. Nevjerojatan je podatak da je Hrvatska u nepunih šest minuta druge četvrtine zabila tek 2 poena. Planinić pod košem zabija na asist Simona. Potom Hrvatska brani napad, a Bogdanović zabija dva poena iz slobodnjaka te sada ima 16 ukupno.

4' - Prvi koševi Hrvatske u drugoj dionici preko Bogdanovića koji je već na 14 poena.

3' - Ne ide šut nijedne ni druge na početku druge četvrtine. Sada je otvorenu tricu promašio Šarić. Prvi koševi u nastavku. Strijelac je Belinelli. Hrvatska opet promašuje otvoren šut preko Bogdanovića.

2' - Kakav početak druge četvrtine. Još nema koševa, a Bargnani je dva puta spektakularno blokirao Bilana.

DRUGA ČETVRTINA

10' - Razigrao se Šarić. Krasan je koš zabio sada i Hrvatska nakon prve četvrtine ima vodstvo 23:21.

9' - Šarić zabija ispod koša za prvo vodstvo Hrvatske 19:18. Melli potom uzvraća s linije slobodnih bacanja, ali i Šarić iz igre. Hackett sada zabija jedan poen iz slobodnjaka za egal.

8' - Hezonja je zabio pod košem za novo izjednačenje 17:17.

7' - Bogdanović je večeras raspoložen. Sada zabija tricu za izjednačenje. Zabio je 12 od 15 koševa Hrvatske. Gallinari zabija za Talijane koji opet vode.

6' - Bogdanović zabija s linije slobodnih bacanja i stiže do svog sedmog koša. Ali obrana ne reagira dobro i na drugoj strani zabija Gentile.

5' - Prva trica za Hrvatsku. Zabio je Simon na asistenciju Šarića. Hrvatska je sada samo nas minus 2. Belinelli je zasad enigma za hrvatsku reprezentaciju. Opet je zabio iz jako teške pozicije, kao i iz dodatnog slobodnog bacanja.

5' - Gallinari je zabio nove poene za Talijane, a Bogdanović pogađa jedno slobodno bacanje.

4' - Hrvatsku nikako ne ide šut. Sada je promašio Šarić, ali i Talijani srećom ne koriste svoj napad. Prva izmjena kod Hrvatske. Bilan je zamijenio Planinića. Nove koševe zabija Bogdanović.

3' - Prvi koševi Hrvatske. Zabio je Bogdanović. Zabio je sada Belinelli iza linije za tri poene. Spektakularan koš koji je dignuo publiku na noge, a još je iznudio i faul i zabio slobodno bacanje.

2' - Prvi koševi na susretu. Italija vodi 2:0 nakon koševa Gallinarija sa slobodnih bacanja. Hrvatska zasad nije zabila koš iz prva tri napada. Zato Talijani zabijaju preko Bargnanija.

1' - Hrvatska je započela utakmicu s petorkom: Ukić, Bogdanović, Simon, Šarić, Planinić.

PRVA ČETVRTINA

20:55: U tijeku je intoniranje nacionalnih himni. Prva je na redu Lijepa naša.

20:50: Nije hrvatski izbornik Aco Petrović otkrio puno ouči utakmice s Talijanima, on skriva većinu karata.

- Idemo protiv Talijana odigrati čistu utakmicu. Ali bez pokazivanja svih oružja.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
19. travanj 2024 05:53